tisdag 8 februari 2011

Svenska Kyrkan och internet...

Jag har länge sett sociala medier som ett ypperligt sätt att kommunicera. Även med kyrkan. I början när jag presenterade mina idéer möttes jag med stort motstånd i min församling. Det var för ett par år sedan. I synnerhet var kyrkoherden emot och några andra också. Själv hade jag läst om att någon församling hade en präst på nätet och tyckte att det verkade vara ett utmärkt sätt att nå personer man aldrig skulle nå förut. Det var också ett sätt att öka kontakten med församlingsborna. Ett modernt sätt.

De senaste åren har de sociala medierna exploderat och även vår församling har en hemsida och kyrkoherden har en blogg. På min fråga vid gårdagens kyrkoråd hur det går med de sociala medierna så fick jag veta - Att jo tack. Vi har en blogg men det skrivs inte så mycket där. Det pågår en diskussion om huruvida man ska använda FB eller ej och prästerna får inte skriva om sitt arbete där. Frågan var om personalen ens skulle få använda det privat eftersom man är präst hela tiden. Det var med tanke på integriteten. Den senare är förstås väldigt viktig men jag tror att de flesta präster med flera kan hantera den saken. Det är sådant som kan bli fel på annat håll också.

När jag hörde kyrkoherden liksom skoja fram namnet på -Fffaceboook så undrade jag om han var okunnig eller bara ignorant för att göra sig lustig mot mig som kyrkorådsledmot. Jag vet inte det. I vilket fall så tycker jag att detta är en viktig diskussion att ta upp och inte bara gömma undan för att man inte vill ta i den. Kyrkorna är inte fyllda med folk precis och diskussionerna om hur man ska locka folk till kyrkan pågår ständigt.

Niclas Strandh jobbar mycket med sociala medier och tar upp en intressant diskussion på sin blogg om frågan hur man kan växla över från den fysiska  kyrkbacken till den digitala. Han skrev också What would Jesus have done? Niclas har en bakgrund som teolog.

Västerås stift finns på Facebook - "Här skapar vi en mötesplats för allt som rör Västerås stift. Dela med dig av dina tankar om livet..." Det känns friskt och modernt. De öppnade 18 januari och har redan 174 som gillar det hela. Hur många var på senaste högmässan.

Det känns helt naturligt att Kyrkan med all sin verksamhet också ska finnas på internet. Det finns fler präster bland mina bloggvänner. Det är Per Westberg - Kyrkoordnaren och Karin Långtröm Vinge för att nämna två. På Svenska Kyrkans hemsida kan man anonymt be en bön om man önskar. Där finns också tillgång till flera bloggare som berättar om sin verksamhet.

Den som funderar över om personalen ska få vara på Facebook eller ej stänger av kontaktvägen med omgivningen. De sociala medierna är dagens torg, dagens visitkortspärm, dagens kunskapsbank, dagens kontaktpunkt. Kyrkan kan knappast stå utanför detta.

Låt oss ta en nätdiskussion om detta och i sedvanlig ordning grupparbeta. Jag tror personligen att det kan finnas mycket tröst och glädje på internt för den som vill ge och för den som vill ta emot. Andra kan ha annan uppfattning. Allt är av intresse.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Per Westberg sa...

När det gäller anställda och hur de använder Facebook verkar det som att vi har en del problem. Det går mycket fort nu. För ett år sedan menade de flesta lärare att de inte skulle adda elever på Facebook. Nu verkar det som att man på många ställen inser att Facebook ska in i undervisningen. Eleverna tycker uppenbarligen så och skolan måste anpassa sig.

Anonym sa...

Det finns en tendens att allt fokus blir på Facebook, och att alla andra mötesplatser på nätet kommer i skymundan.

Och när vi talar om Facebook i kyrkan handlar det främst om att församlingen har en eller flera sidor/grupper (inget fel i detta i sig), som ofta används för att publicera olika evenemang och händelser. Hur aktiva är vi i olika religionsinriktade grupper och sidor med långt fler medlemmar än de flesta församlingars sidor, där vi dessutom kan träffa dem vi inte redan känner. Jag är till exempel med och administrerar The Bible med över 6 miljoner medlemmar, och av dem ca 3400 svenskar.

En risk med allt fokus på Facebook är att vi hänger upp oss allt för mycket på detta, och vad händer när Facebook dalar i popularitet eller försvinner?

Nätvandrare efterfrågas på Flashback forum, hur använder vi twitter, youtube, hur möter vi människor där de redan är på t ex Familjeliv, på Bilddagboken m fl. Har någon kollat wiki-artikeln för församlingen med sin kyrka/kyrkor och laddat upp bra bilder? Skrivs det något kyrkorelaterat i bloggar som pingas i lokalpressens nätupplaga, så kanske detta borde bemötas/besvaras. Och så vidare...

Mary X Jensen sa...

Per det finns en hel del att säga om det här och det går fort.

webchurchgbg - jag menar sociala medier i allmänhet - att finnas där människorna finns.

Mattias sa...

Apropå att modernisera samtalsformerna inom församlingen så läste jag nyligen en rätt provokativ bok om det av Tomas Lindbom, som hette Den Nya Dialogen. Den kan jag faktiskt rekommendera i det här sammanhanget. Det handlar om att inte bara nå ut till nya medlemmar mha Internet etc, utan att använda också sociala medier som en plattform för att förstå behoven i församlingen och skapa en mer "konsumenttillvänd" verksamhet. Har inte helt bestämt mig för vad jag tycker om det än, men om man är intresserad av frågorna så är det ett intressant bidrag iaf.

Anonym sa...

Vill du veta vad dina läsare tycker? Samtidigt få fler läsare?
Skapa omröstningar på: www.valresultatet.se , värt att prova! :)

Kan ju låta dina läsare vara mer delaktiga, och samtidigt locka fler från www.valresultatet.se .
Exempel på bra lyckad omröstning: http://www.valresultatet.se/Voting.aspx?id=75dd3d_Vem_var_rets_svenska_Kandisbebis_2010

/Andreas