onsdag 11 juli 2007

s blir borgerliga som blir s

Ella Bohlin (kd) gör en intressant reflektion på Brännpunkt idag.

Mona Sahlin har övergett klasskampsretoriken och talar i stället om olika värdeord. Småföretagare är hjältar och uttrycken egenmakt, plikt, frihet och individen kommer i centrum på ett helt annat sätt än tidigare . Socialdemokraterna håller kanske på att göra vad borgarna gjorde inför valet fast tvärtom. Om borgarna lockade över socialdemokrater så ska nu Mona Sahlin göra likadant fast i andra riktningen. Ta tillbaka sin tidigare auktoritet helt enkelt och locka tillbaka sina röster.

Den borgerliga alliansen utsätts för ständig kritik för sin bakomliggande agenda. Men se en sådan har också socialdemokraterna.

" Nej, den sahlinska socialdemokratins mål är kvoterad föräldraförsäkring, beskuren valfrihet inom skolväsendet och förbud mot att äga sin egen bostad. Vad vanliga arbetare tycker om detta är inget som bekymrar Mona Sahlin." (Ella Bohlin, kd)

Det går inte att komma ifrån att exempelvis begreppet plikt har olika betydelse i lägren. För socialdemokraterna är det att man ska dela med sig till de andra, solidaritet osv. Man ska känna skuld om man har lite mer. Särskilt ska de andra dela med sig till mig. Det är den enskildes ansvar att inte gapa efter för mycket helt enkelt.

För den borgerlige väljaren innebär plikt att se till att fosterlandet klarar sig bra även i fortsättningen och man deltar självklart i arbetet med att bygga upp det efter sin egen förmåga. Belöningen kan bli att man får större del av det man själv arbetat ihop. Lägre skatter är ett exempel. Det kanske blir lite mer över till den enskilde och det ska man inte skuldbeläggas för. Grundtrygghet för medborgarna säger ingen borgare emot. Men det måste löna sig att arbeta.

Per Nuder gjorde utlovade tydligt att det ska bli skattehöjningar när socialdemokraterna kommer tillbaka till makten. Bidragsordningen skall återställas, det är faktiskt nästan viktigare än att folk har jobb vad det verkar enligt s-agendan. Så här kommer det fram ändå de gamla klasskampstankarna. Den som har mer skall också ge mer.

Nej, se upp för sossarna när de börjar tala om att återställa det gamla. Bidragsberoende, begränsning av valfrihet, skuldbeläggning och skurkanklagelser mot dem som klarar sig själva. Skatt på skatt på skatt på skatt... Nej det är vi många som inte vill ha. Det gäller att lyfta på locket här och titta vad som finns i grytan. Det är inte allt som smakar.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Grottolle sa...

Men snälla du det är ju bra om vi kan återställa saker åt dom gamla, sjuka och arbetslösa. Jag mår då inte bättre för att dom har fått det sämre. Förstår inte vad du ser för fel i det. Därimot tycker jag man kan kasta bidraget som Alliansen infört för att få städat i sjön. För jag tycker städning är ett viktigt inslag i Familjen. Tror att det är bra i barnens uppfostran att få lära sig hålla rent omkring sig.

Hemming sa...

Grottolle tycker visst att man kan kasta alliansens förslag i sjön... ifall du tycker att städning är bra för din familj, så är du ju inte tvingad att anlita nåt städbolag... alliansens politik bygger på att man ska ha valfrihet och det är vad du vill ha, så varför i så fall kasta förslaget i sjön?