fredag 28 december 2007

Poliser på gator och torg inte bakom datorskärmen...

Att tunnelbanestationer stängs på grund av att några smågangsters kommit på att det blir bra fart på rakterna nere i underjorden är fullständigt horribelt egentligen. Det behövs ordning nu, poliser på stan helt enkelt för att inte tala om ungarnas föräldrar.

"Stängningen av t-banestationen sänder en tydlig signal om att staten har kapitulerat och inte vill eller klarar att skydda ordning och trygghet. Den är en triumf för bråkmakarna i en prövad stadsdel och ett slag i ansiktet på alla dem som bor där och inget hellre vill än göra rätt för sig och leva i fred. Ska utanförskapet bekämpas med trovärdighet har man inte råd med sådana svek." (PJ Anders Linder i SvD)

Ja, precis så känns det. Ungdomsgäng drar omkring på stan och förstör och skrämmer omgivningen. Hur kan det komma sig? Precis som Linder skriver så vill de flesta göra rätt för sig och ha det lugnt och fint omkring sig. Det krävs insatser från samhället, i det här fallet polisen och det krävs på plats - här och nu.

Polisen organiserar trafikövervakning och om inget händer så kan de snart sitta vid dataskärmen och jaga fildelare också. Så att de kan komma hem till familjen Olsson och ta datorerna. Pappas bokföringsdator, Lillens speldator, farmors pensionärsdator, ty alla har de samma IP-nummer och på vilken dator det kanske har begåtts något brott det vet man inte innan samtliga är undersökta. Kanske rent av är någon annan person på hemlig ort som använder familjen Olssons IP-nummer olovligen.

Skrivbordsövervakning känns inte som det viktigaste just nu. Utan lag och ordning på gator och torg handlar det om. Ibland känns det som om rena undantagstillståndet råder. Att behöva stänga tunnelbanor, tåg och bussar förlamar hela samhället. Det händer faktiskt då och då och lite varstans. Även pendeltåget till Nynäshamn var nyligen inställt på grund av att ungar kastade sten på tåget.

Raketer i tunnelbanan och stenar på tåg... Vad tänker dem med? Har ungar reptilhjärnor numera? Polisstat vill man inte ha men en stat där polisen håller ordning på dem som förstör för andra vore inte så dumt. Beatrice Ask brukar förorda den lokala förankringen för polisen, andra vill centralisera för att komma åt den organserade brottsligheten. Det ena utesluter inte det andra. Båda verkar behövas. Många Gator och Torgpoliser behövs NU.

Uppdatering: Hörde just på lokalradion att polis, föräldrar och kyrka har haft möte i Rinkeby idag och det är faktiskt inte alls omöjligt att föräldrarna tar sina barn i öronen (bildligt inte bokstavligt menat). Det kan bli ordning i Rinkeby. Något för flera föräldrar att ta efter?


(SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,Inga kommentarer: