fredag 28 december 2007

Tyvärr kan man inte skylla på (s) i Sumpan...

För det var två moderater som gjorde bort sig alldeles på egen hand och gick över på (s)-sidan som sedan gör som de själva vill och ändrar på alla vallöften som i alla fall mer än hälften av Sundbybergs väljare röstade på. Å andra sidan så har de någon slags majoritet nu och samma sak hade hänt om det hade varit tvärtom. Så fungerar det tyvärr.

Men nog borde den som får ett partimandat bara få sitta för det parti man blivit vald för. Där behövs det en lagändring absolut. Men den kanske är på gång?

Det känns svårt att önska avhopparna Gott Nytt År faktiskt.


(Svd)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

En lagändring innebär att man avskaffar de personliga mandaten och gör dem till partiets egendom. Det innebär oxå att man bör avskaffa namnen på valsedeln. De spelar ju ingen roll. Partiföreningarna kan sedan fylla mandaten efter eget skön från gång till gång. Partiföreningens utsedde ansvarige röstar naturligtvis med mandaten i ett block. Detta framförs uppenbarligen av en troende kollektivist.
För oss som tror på individens ansvar, för individens rätt att stå upp mot sitt kollektiv är detta inte en lösning. Inte ens om kollektivet är på den borgerliga sidan.
Men de som valde moderat och fick avhoppare? De valde faktiskt en lista där dessa personer ingick. Och mandaten är sedan personliga! Lika lite som en valskolkare kan klaga över beslut i en vald församling, lika lite kan en väljare i en representativ demokrati kan klaga över sin valde representats ställningstagande.
Det som behövs är mer personval, större ansvar för kandidaten att tala med sina presumtiva väljare och för den valde individen att rösta efter sin övertygelse, mindre partipiska. Att det ställer till det för diverse partiföreningar, arbetarkommuner eller majoriteter spelar mindre roll. Det ökar faktiskt demokratin.
Så Gott Nytt År demokratin. Måtte du frodas.

Mary X Jensen sa...

Det ligger en hel del i det du säger. Skulle man inte kunna tänka sig att det blev en kombination av personlig och partibundet mandat. Att om någon förtroendevald hoppade av så skulle mandatet gå till partiet i stället.

Detta är ingen enkel fråga det här som kan avgöras med ett par knapptryckningar förstås...

Demokratin ska frodas, självklart.

Anonym sa...

Jag håller med om att nuvarande system inte fungerar helt bra, men jag har svårt att hitta ett bättre. Den enda förändring jag vill se är ett totalt genomslag för personval för ökat personligt ansvar för den valde. Flest personröster blir först invald; inga personliga röster ej invald. Nackdelen med det är om det blir lite av idol med politiken.
Den enda väg jag idag kan se, när det gäller avhopp, är att varje parti ser till att de personer som nomineras är människor som verkligen delar partiets grundläggande värderingar även om de i enskilda frågor kan avvika. Vidare att det inte går att skriva in andra namn än de av partiet nominerade. Då skulle den valda majoriteten bestå även om man förlorar vissa omröstningar.
Jag bor inte i Sundbyberg, och känner inte till olika partiers inre liv, men nog måste (m) där ha fumlat i nomineringarna?

Mary X Jensen sa...

Tyvärr har jag varit med om för mycket "idol"-hysteri i min egen kommun. Vissa personer som är duktiga på att marknadsföra sig själva har verkligen gjort det och fixat kryss på alla möjliga och omöjliga sätt. Därmed har hela förfarandet satts ur spel och det har blivit bråk om nomineringar mm mm

För mig är politik en seriös sak och inte något man kan hållapå och göra teater av...

Det är svårt det här...