måndag 25 januari 2010

Stoppa protektionismen på internet...

Henrik von Sydow som är Riksdagsman för (m) och tillika talesman för moderaterna i Internet och teknikutvecklingsfrågor har skrivit en artikel i DI idag. Lägger samtidigt upp denna som en gästblogg här så att den kommer nätet tillgodo också.

G Ä S T B L O G G E N

Stoppa protektionismen på internet


Internet beskrivs ofta som den perfekta handelsplatsen: alltid öppet och ofta gränslöst. Värdet av Internet växer snabbt och exponentiellt i takt med att allt fler människor, allt fler funktioner och innovationer kopplas upp och ihop med nätet. Moderaterna föreslår nu initiativ som tillsammans med bredare reformer för entreprenörskap ger godare förutsättningar för att Sverige ska vara en mer attraktiv hamn för den globaliserade och digitaliserade handeln.

Med växande handel över nätet blir samtidigt tullar och momsregler allt mer synliggjorda som hinder för affärsidéer. Allt fler svenska företag möter idag växande byråkrati kopplat till momsinbetalningar i andra länder vid gränsöverskridande näthandel. Detta gäller särskilt vid så kallad digital distribution. Vid handel över en viss volym ska momsen idag betalas till myndigheterna i det land där konsumenten bor. Det skapar en betydande byråkrati som är kostsam både i tid, energi och pengar.

Detta problem går att lösa genom att förenkla företags momsinbetalningar vid handel över nationsgränser. Svenska företag borde kunna redovisa handeln till Skatteverket, och sedan överlåta åt Skatteverket att svara för momsclearingen med sina motparter i utlandet. Med ett sådant förfarande slipper företagen momsregistrera sig i andra länder och slipper svara för momsinbetalningar till utländska skattemyndigheter. Momsinbetalningen går istället till det svenska Skatteverket som betalar sina utländska kollegor utifrån volymen på handel. Det är en reform som löser ett växande bekymmer för bolag som idag driver gränsöverskridande handel över nätet – och stärker skälen att driva Internet-företag från Sverige.

Samtidigt som vi ser en ökande ekonomisk tillväxt i handeln över Internet ser vi också växande inslag av censur på Internet. Vi kan inte utesluta att bakom Internetblockeringar döljer sig intressen som syftar till att gynna inhemska aktörer inom Internet och telefoni – så kallad online-protektionism. När Kina blockerar tillgången till Skype stärks samtidigt den inhemska IP-telefonin i Kina. När Kina blockerar åtkomsten till Facebook stängs en allt viktigare annonseringskanal. Detsamma gäller också vid andra blockeringar av populära sökmotorer. Allt detta begränsar tillträdet det som snart är världens största onlinemarknad.

Moderaterna ska därför vara drivande för att Sverige använder sitt inflytande till att koppla öppenhet på Internet till internationella frihandelsavtal och frihandelsrundor. Frågor om öppen handel över nätet – och mekanismer för att stoppa online-protektionism - är ett viktigt och växande svenskt frihandelsintresse.
Tillsammans med att göra det mer lönsamt att driva företag och minska regelkrånglet är det reformer som gör Sverige till en mer attraktiv hamn i den växande Internet-ekonomin.
Henrik von Sydow (M)
Riksdagsledamot och talesman i Internet och teknikutvecklingsfrågor

(intressant)
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Michael Eldrake sa...

internet. telefonsamtal osv osv osv.

kontrolfreaks sitter i riksdagen.

Visar på att dom har något och gömma.

När man är så rädd för sin egen befolkning att man vill kontrolera dem till denna gräns tyder det på man inte har rent mjöl i påsen.

Rille sa...

sluta för i helvete tro att moderaterna fattar vad internet handlar om. Ska du ringa Calle Bildt?
Vilket jävla skämt, efter FRA och IPRED, men ni är väl nöjda i Östermalmsvåningarna(?)
Jag har röstat blått genom åren, aldrig mer!
(Men det lär aldrig höras ut till Lidingö)

Mary X Jensen sa...

Internet är väldigt många saker. Det missas här och var. Det är synd det.

Gregor Samsa sa...

Internet handlar först och främst om kommunikation och inte om att vara en handelsplats, även om det blivit lite mer så på senare tid. Det verkar inte som att von Sydow och många andra inom (M) (och många andra partier) greppar det.

Och vill man jobba för öppenhet så kan man ju börja med att offentliggöra allt kring ACTA omedelbart. Det är inte olagligt..

Bestämt tveksam sa...

Jag gillade Mary's blogg VàLDIGT mycket tidigare, innan hon siktade på att bli proffspolitiker...

Tänk mindre partipolitiskt, tänk mer fritt, som du gjorde tidigare. Tror det ökar dina chanser i valet också...

Fredrik sa...

Hmmmm. Moderatpolitik på internet aktiverar omedelbart min paranoia. Det brukar för det mesta handla om någon form av övervakning (FRA) eller förtryck (IPRED). Man kommer inte ifrån att det finns starka krafter i moderatpartiet som vill ha sådana lagar, annars skulle de aldrig ha kommit till.

Det där om förenklad handel låter väl bra men en viss skeptisism är nödvändig. Vad döljer det sig för hemskheter bakom? Min elaka misstanke är att det handlar om att alla som köper eller säljer på internet ska övervakas hårdare.

Kina? Intressant och lite skrämmande men knappast tillämpligt på traditionella handelspartners (eller vårt svenska samhälle). Vad Kina gör har helt enkelt inte så mycket med vad som händer i Sverige att göra. Ej heller ska man överskatta vårt (eller EUs) inflytande på Kina, de behöver inte oss och spottar till och med USA i ansiktet hellre än att ändra sig för deras skull.

Och som marknad? Kina är en stor och växande marknad men det är vanskligt för utlänningar att verka där.

Jo, Kina ägnar sig åt protektionism både online och offline. Kinas samhälle liknar inte alls västvärldens. Där råder benhård censur, friheter som vi tar för givet som t.ex. yttrandefrihet och tryckfrihet finns inte alls där. Och ej heller rätten att ta till sig information. Det kan faktiskt vara förbjudet att veta något.

Censur? Gå på google.cn och sök på "tiananmen square" och gör sedan samma sak på google.se
Märker ni någon skillnad i vilka länkar som finns i svaret? Man undrar hur det se ut om jag sökte från ett kinesiskt ip-nummer.

Här kan jag skriva - på en moderat blogg och utan att försöka dölja min identitet - att jag tycker vår regering beter sig vansinnigt och borde ändra sig i sjukvårdsfrågan och om allt som har med internet att göra. Jag kan argumentera för det och om jag vore benägen till det skulle jag kunna kalla statsminister Fredrik Reinfeldt för idiot. (Det tycker jag visserligen inte han är men jag skulle kunna göra det utan att vara det minsta rädd för att polisen ska sparka in min dörr mitt i natten.)

I Kina skulle jag aldrig våga, den friheten finns inte. Vad tror ni det innebär i kontakten med utländska affärsmän som skulle kunna berätta för kineserna om fördelarna med ett samhälle där saker fungerar annorlunda?

Regeringen i Kina ser med stor misstanke på utländska varor och tjänster. Det är omöjligt för ett utländskt företag att fungera i Kina utan ett partnerskap med ett inflytelserikt lokalt företag med de rätta regeringskontakterna. Även då är det vanskligt, får ett utländskt företag alltför stort inflytande riskerar det att förbjudas.

Ett exempel är de special-lagar som förbjuder utländska onlinespel-företag från att ingå partnerskap med kinesiska internetföretag. Lagen kom till efter att 'world of warcraft' blev för populärt i kina. Utan lokal partner går det som sagt inte att fungera i Kina.

Systemet kallas guanxi och är ett slags blandning mellan ren oblyg korruption, vänskap/släktskap/nepotism och protektionism.

Anonym sa...

Henrik von Sydow pekar på bra förslag, men understryker samtidigt det grundläggande problemet som Moderaterna har. Ni ser internet som en handlesplats, ett 7-eleven, inte som en del av samhället. Era förslag vänder sig till konsumenter inte till medborgare.

Ni anser att man kan övervaka Internet med samma argument som man kan motivera en kamera i en bank eller affärslokal.

Mary X Jensen sa...

Att jag satsar på att blir prffspolitiker vet jag inte. Men jag markerar mitt intresse för politiken på så sätt. Att jag är moderat är jag väl inte direkt sluten med heller. Att jag inte gillar allt som görs eller sägs heller är väl tydligt.

Internet är flera saker, en slags infrastruktur för både kommunikatio mellan människor och handel. Det finns fler aspekter helt enkelt. Dessvärre så låser sig många i sina egna hörn och det är synd för då uppstår det vacuum och diskussionen kommer inte vidare.

Tro inte att mina politikerambitioner förändrat min syn på FRAs massavlyssning... Never.

AquaVera sa...

Hm,gällande frågor inom Internet-området har Moderaterna med FRAdrik Reinfeldt som Kapten, totalt tappat kompassriktningen.( Kapten Haddock visste iaf vart han var på väg).

Den kompassen som Moderaterna använder sig av har en mycket stor missvisning och borde omgående Devieras om. Inom yrkessjöfarten är det lag på detta. Allt för att värna om besättningarnas &passagerarnas trygghet och säkerhet,last,grundstötningar,mm mm.


Genom införandet av FRA,IPRED-lagarna,kommande Datalagringsdirektiv,hemliga ACTA mm, har de totalt tappat trovärdigheten.

Moderaterna har FRAmtiden bakom sig.

Se gärna nedanstående lilla klipp hur det kan gå till i den svenska demokratin.

Ha det bra alla// AV

http://www.youtube.com/watch?v=pnIX_W2nD1Q