onsdag 2 juni 2010

Vem blir mobbad på jobbet...

Ännu en artikel från duktige Maciej Zaremba om mobbning på arbetsplatser. Vi har fått läsa om dem som det gått åt pipan för. Personer som hamnat i PTSD - Posttraumatisk stressyndrom på grund av utsatthet på arbetsplatsen. Det är förfärligt. Det värsta är att det kan drabba vem som helst av oss. Det handlar om att vara på fel plats vid fel tillfälle. Den som drabbas protesterar kanske i början och det blir än mer jobbigt för omgivningen som inte vill bli inblandade. Ingen vill ha bråk, allt ska rulla på. Lugnt och fint. Avvikelser skapar oro. Människor som ifrågasätter gillas inte, även om man tycker att de har rätt.. Man ska följa med strömmen. Känner ni igen er? Alla känner igen sig men ingen vill uttala sig.

Missförstånd

Vem som helst kan bli drabbad av mobbning. Det räcker med att sticka ut lite bara. Att inte vara som de andra i gruppen. Det är i gruppen som det bestäms vad som är OK. Det är någon slags kollektivt beslut som kan grunda sig på vad som helst egentligen. Ingen behöver förstå varför. Den som ifrågasätter blir själv ansatt och det vill ingen bli, heller inte indragen i konflikter. Det kostar för mycket. Då håller man hellre tyst.

Det kan vara en så enkel grej som att någon säger - Det där kan jag göra, jag är bra på det. Då slår Jantelagen in direkt. Vem är du som tror att du kan något? Och så riktas all uppmärksamhet mot den som i all välmening ville hjälpa till. Det handlar om att hålla sig på plats. OM det nu inte är så att gruppen bestämt sig för någon gullegris förstås. En sådan får bära sig åt hur som helst och får alltid acceptans.

1. Du skall inte tro att du är något.

2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7. Du skall inte tro att du duger till något.
8. Du skall inte skratta åt oss.
9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.


På individnivå kan en person som ifrågasätter eller avviker sätta igång processer inom andra. Dålig självkänsla, övertro på sig själv, hot mot den egan auktoriteten i gruppen och liknande saker. Det bildas ofta kotterier då. Missnöje med den andre på grun av ett missförstånd, ens egen förutfattade mening kanske. Man tolkar helt enkelt in sin egen tro i vad andra gör, säger och hur de agerar. Det bygger på den kuunskap man har om sig själv och om världen. Varje människa har sin egen bild, vissa är gemensamma med andras men långt ifrån alla uppfattningar är det. Det gäller att var medveten om att det är sin egen bild och kunskap man bygger allting på.

Alla borde läsa boken Kunskapssociologi av Berger&Luckman. Den förklarar hur vi uppfattar och formar vår sociala verklighet. Vi håller ihop mot de andra. Ve den som försöker bryta mot mönstret. Vad ska andra säga, vi måste förlåta, det är nog inte så farligt. De kommer över det. Vi har gjort allt vi kan. Vi har fyllt i alla blanketter och kryssat av de åtgärder som behövs. Framför allt - Vi tillhör en grupp och vi håller ihop och vi vill inte bli störda i det, därför mörkar vi hellre och låtsas som ingenting har hänt. Den som bråkar fryser vi ute. Ingen vill bli ifrågasatt. Det är oftast så att vi tar mycket av det som sägs personligt utan att det är meningen från början. Dessvärre så utvecklas ofta konflikter till att bli personliga, det är få som lyckas vara abstrakta och hålla sig till sakfårgan utan att blanda in det personliga. Vi borde verkligen oftare fråga den andre vad som menas i stället för att utgå att allt handlar om os själva. Men ofta avstår vi från det för det kan ju bli bråk. Man kan fundera över varför det är enklare att hamna i långa för enskilda smärtsamma mobbningssituationer än att ta en fight kring det man irrriterar på från början. Snacka ut helt enkelt. Direkt. Ta en strid. Det sorgliga är att det oftast gått för långt och den som är utsatt orkar inte längre. Ingen hjälper till för man kan själv bli inblandad.

Ibland går det så långt att det inte finns någon återvändo. Det bästa då är förmodligen att resa sig och gå till nåt annat ställe. För det finns alltid plats för alla, även om det inte känns så i nuläget. Man kan verkligen undra om det är lönt att försöka få acceptans där man inte får det. Alla är rätt person någonstans Det gäller att söka det stället.

Det kan vara meningslöst att stanna kvar och hävda sin rätt i en grupp som har bestämt sig för att man ska förgöras på ett elller annat sätt. Ty när mobbning och utfrysning tagit fart går det inte att stoppa med mindre än att man tar en rejäl öppen strid om det hela, men få är beredda att göra det. Utan håller sig hellre undan och så blir det som det blir. Ingen vinner. Den utsatte lider värst och behöver stöd. Men det är få som vågar ställa sig upp och försvara. Subtiliteterna fortsätter.

Att göra nåt som inte andra gör

Läste i morse en artikel om en kille som bloggar om mode. Garbomannen heter bloggen.Det passar sig inte i hans trakter att vara kille och skriva om mode, han blir trakasserad för detta. Han kallas för bög och får obehagliga mail om detta från folk i samhället där han bor. Det är verkligen inte OK. Nu har han polisanmält trakasserierna och tänker fortsätta ändå. Bra och starkt gjort. Tänk över dem som mobbar dig. Det är dom som är små. Det här är ett exempel på den trista Jantelagen. När det gäller bloggning så är det nytt för många även om vi som hålelr på tycker att det är den mest naturliga sak i världen.


Vi måste spräcka kraften i Jantelagen. Kanske byta ut den. Jag gjorde ett försök att tänka om. Jantelagen i blått med mina gröna kommentarer. Det är dags att rikta om den där avskyvärda lagen och försöka hjälpa varandra att komma framåt i stället för att hålla tillbaka.Det kan inte vara meningen med livet att ställa till jävelskap för andra så att de blir sjuka.


Du skall inte tro att du är något.
Jo, du ska tro att du är något, du är unik

Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Jo då, du är bra minst lika god som andra, men kanske inte alltid bättre, det är inte helelr nödvändigt

Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Jo då, det kan mycket väl hända att du är klokare, i vissa sammanhang

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Jo då, visst är du bättre på just det här, men kanske sämre på annat, det är olika

Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Jo, visst vet du bättre om vissa saker, men inte om allt kanske

Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du är heller inte sämre än någon annan, kom ihåg det

Du skall inte tro att du duger till något.
Du duger till massor och ska inte stå tillbaka bara för att andra blir avundsjuka eller känner sig hotade, det finns plats för alla - de borde koncentrera sig på vad de själv kan

Du skall inte skratta åt oss.
Låt heller ingen skratta åt dig, försök skratta tillsammans - det mesta är humor

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Det finns jättemånga som bryr sig om dig, men varför bry sig om de som inte gör det, de har egna problem

Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Det är klart att du kan lära andra och de kan lära dig - i varje sund grupp släpper man fram och gläds med andras framgångar och både lär själv och lär ut. Livet är ett enda stort lärande.


Att arbeta emot mobbning i skolor och på arbetsplatser är en av de viktigaste frågorna för att vi ska ha ett välmående samhälle som fungerar. Mobbning är oacceptabelt var det än sker och vi behöver fler beteendevetare i politiken. Det instrumentella i samhället tar inte hänsyn till människan och det är en viktig aspekt som måste med i alla frågeställningar. Det är lika viktigt som att man tar med barnkonventionen. Vi behöver en mänsklighetskonvention. Mobbning måste stoppas. Det är alldeles för ont om civilkurage i vårt samhälle. Det borde uppmuntras.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Moderaterna är ett värdelöst parti som inte har lagt ett strå på arbetsmiljöområdet, exempelvis genom att se till att mobbande eller passiva chefer får ett straffansvar. Istälet har partiet försämrat tillvaron för de långtidssjukskrivna, inte sällan mobbade.
M borde införa en partisymbol med en morot på toppen och en piska längst ner: alltså, ansvariga chefer daltar man för medan man sparkar på folk som redan ligger.
Varför ska man rösta på ert parti om man tycker att mobbningsfrågan är viktig?

LosKrikon sa...

Även om jag inte är sosse så tycker jag Palme hade ett väldigt bra tal en gång om fördomar och mobbing, grunden till mycket av skitsnacket:

http://www.youtube.com/watch?v=hkD589hlGow

Bra inlägg förövrigt.

Anonym sa...

Jag läste att Sven Otto Littorin satsar på arbetsmiljön i DN. Så här skriver DN "När Littorin blev arbetsmarknadsminister utnämnde han arbetsmiljön som en viktig fråga."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/arbetsmarknadsministern-reportaget-bor-bli-en-vackarklocka-1.1118813

Vad han i praktiken gjorde var att lägga ner arbetslivsinstitutet och med det större delen av den svenska arbetsmiljöforskningen. Är det att satsa på arbetsmiljön tror jag inte vi vill se några fler satsningar på det området.