måndag 2 augusti 2010

Om Piratpartiets frågor var moderaternas skulle mitt politiska liv vara perfekt...

Piratpartiet presenterade idag sitt valmanifest. Det handlar om internet, kultur och kunskap och de integritetsfrågor där som uppstått på senare tid då särintressen fått ta alltför stor del av utrymmet här. Vi har en underhållningsindustri som vill hålla på det gamla. Som alltid, det har hållit på och försökt bromsa den tekniska utvecklingen sen det självspelande pianot. Förbud, brott och straff. Deras credo. Kultur ska vara glädje och ju mer den sprids desto bättre är det för alla är andras tankar. Det är inte artisterna som blir så lidande som man gärna göra gällande utan det är mellanhänderna som är penningstarka och vill förbli så. Idag finns dock parallella möjligheter för kulturarbetare att nå fram och få betalt för sina alster. Rent av kan fler nå fram för att de slipper mellanhänderna. På Jamendo finns det många riktigt duktiga artister som man kan ge pengar direkt utan mellanhänder. Det är sånt man ska understödja. Nya affärsmodeller, nya tankar i en ny modern värld.

Vi har från staten både vår egen och andras en avlyssningsiver som går utanpå allt. Man samlar telefonsamtal, mail och fax från alla i en säck som man sen ska leta efter ruttna äpplen i. Inget vidare. Man funderar på att tystna helt och bara viska i badrummet med vattnet på. Kontrollivrarna är värre än någonsin och de finns överallt vad det verkar. (S)-gänget är inte ett dugg bättre. Personlig integritet, yttrandefrihet och rätten att få vara anonym är viktiga grundpelare i en demokrati. Vi borde försvara det stenhårt. Detta till trots så lyckas databasälskarna få igenom sina krav på att samköra information på alla ledder. Det är en skrämmande utveckling. Och man undrar hur det går till.

Pirtapartiet saknar dock alla andra frågor som jag tycker är viktiga soch det gör att jag ändå i grunden fortsätter att vara moderat och tänker jobba för en borgerlig valseger till valet. Jag vill ha statsministern kvar, han är en bra sådan. Piratpartiet består av människor från alla olika politiska håll. Många gamla moderater finns där. Som Göran Widham på bloggen Livbåten, som Henrik Alexandersson numera hårt arbetande piratpartist i Bryssel för att nämna två. Det går inte riktigt att förutsäga piratpartister, deras frågor går rakt igenom och tvärs över alla traditionella partigränser. Jag tror att det här valet blir spännande. Vi kan få se samma utveckling som i EU-valet då Piratpartiet mobiliserade sina väljare och gick fram mer än vad många hade trott. Det har varit tyst om PP i opinionsrapporterna, vi får se vad som händer.

Ulf Bjereld gör en intressant analys av PPs valmanifest på sin blogg och ställer frågan - är det frihetligt eller marxistiskt? "Piratpartiets utgångspunkt är att vi lever i en epok där industrisamhället fasas ut och ersätts av ett informationssamhälle. Den språngartade kommunikationsteknologiska utvecklingen ställer oss inför nya frågor och inför nödvändigheten att i centrala avseenden förändra samhället och lagarna. Kunskap och information blir centrala drivkrafter på ett helt annat sätt än tidigare, och dessa drivkrafter måste i demokratisk anda komma alla människor till del. ..." Det är just de där frågorna jag vill åt.

Jag sticker ut hakan och säger att om piratpartiets frågor vore moderata skulle mitt politiska liv vara perfekt. Nu kanske vi inte ska ta det helt bokstavligt för det finns detaljer här som överallt annat man kan fundera över. Men huvudprincipen om ett starkt skydd för personlig integritet, yttrandefrihet som ska kunna ske anonymt och en generösare inställning till internet överhuvudtaget vore bra. Det är inte rätt att underhållningsindustrin ska agera som om de vore poliser eller i alla fall privatdeckare och ha möjligheter att sätta dit enskilda som kopierar kultur för eget bruk. Det är liksom så de unga gör och de vet inget annat. Lagar behöver moderniseras. här. Så alla idéer som Piratpartiet har delar jag inte.

Jag ser fram emot ett alliansmanifest inför valet där man tagit med de unga förstagångsväljarna, de 500.000 som finns och funderat lite på hur de vill ha det i livet. Och så för oss andra, vi som lämnat finnarna bakom oss och en då vill vara en del i det moderna informationssamhället där man tar hänsyn till den framtida utvecklingen.


Dessutom hellre Piratpartiet än SD som vågmästare - men helst totalmajoritet för alliansen förstås. Jag satsar på det. Stenhårt. Men lite piratfrågor i alliansens tankar skulle ge mig lite extra bränsle det måste tillstås.

Bloggare i salig blandning: Farmor Gun som kandiderar till riksdagen för piratpartiet, hon är ingen ung finnig 14-åring precis, Kjellberg gillar det han ser. Min bloggkompis Kent Persson menar att nu avgörs Piratpartiets öde. Anna Troberg är vice ordförande i PP. Emma på Opassande. Christian Engström ,pirat i Bryssel även han. ModeratLotta i Örebro. Anders S Lindbäck på Kunskapssamhället. BeelzebjörnNiklas F strötankar, Hans BloggSvD DN PP


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

För den som vill få in Piratpartiets frågor men ändå rösta Moderat i riksdagsvalet så ställer Piratpartiet upp i lokala val lite varstans i landet. Ett smart sätt att sätta en eld under rikspolitikerna kan vara att rösta in Piratpartiet i lokalvalet så de kan sätta press på riksdagspartierna och föra opinion för piratfrågor som rättsäkerhet och integritet.

Tejpad sa...

Och om inte den övervakning som redan finns eller är på väg att implementeras skulle räcka för att avskräcka, så dyker det nu upp nya friska ideér från övervakningsivrarna.
Enligt PC för Alla håller gruppen Project Vigilant på och rekryterar hackare för fullt... allt i terrorismens namn!

Jerker Montelius sa...

Ja varför inte slå sig ihop med Erik Laakso http://eriklaakso.nu/?p=2841 och se till att piratpartiet kommer att bli representerat. Blir det lika måna från höger som vänster så kommer blockbalansen att upprätthållas i alla fal samtidigt som piratpartiets frågor kommer att få mera kraft.