onsdag 29 december 2010

Det går bra för moderaterna... men integriteten...

Att statsminister Reinfeldt och finansminister Borg toppar popularitetssiffrorna i undersökningar förvånar inte. De är båda trovärdiga och sansade personer enligt min mening. Dessutom företräder de just moderaterna -mitt eget parti allt sedan 1973. Det är lång tid och mycket har hänt under åren och här sitter det inte fast. De nya moderaterna säger man och vill dra ett streck över de gamla. För egen del vet jag inte om det är nödvändigt, snarare handlar det om att hänga med i den samhällsutveckling som pågår. Det finns ytterligheter i varje parti beroende på att de består av människor, individer som tycker lika i vissa frågor och olika i andra. Någon slags konsensus uppnås och vips har vi en partilinje. Det i sig ger dock inte någon självklar bild av att alla inblandade tycker exakt likadant om allting. Jag tänker inte hemfalla åt en massa beröm och smicker för Reinfeldts eller Borgs personligheter nu. Det får andra göra. Jag tycker att de båda är bra och så får det räcka med det. Däremot finns det anledning att påpeka att vi alla inte har samma frågor överst på hyllan.

Det mesta moderaterna står för gillar jag väldigt mycket. Kanske att en del frågor kunde vara aningens mindre instrumentella och blanda beteendevetenskap (vilket är min gren) och ekonomiska i högre grad. Ty vissa beslut påverkar siffrorna bra, men är det alltid bra för människan? Det är också en viktig fråga.  Mattias Lundbäck som är ekonom med mänsklig ansats skriver i sin blogg att arbetslinjen är viktig på så sätt att det ska vara lönsamt att arbeta och att det skapas fler möjligheter för att det verkligen skapas jobb av olika slag. 

Mattias Lundbäck skriver "Om vi genom statens maktmedel försöker styra människor till att välja ett liv som de själva egentligen inte finner attraktivt begår vi samma misstag som socialisterna. Staten bör därför i största möjliga utsträckning förhålla sig neutral till människors livsval, åtminstone när det handlar om rationella vuxna individer." (den hälsosamme ekonomisten)


PJ Anders Linder hänger på Lundbäck: "Men rätten att arbeta mycket innebär också en rätt att arbeta lite, om man så föredrar, så länge man klarar sig utan insatser från det allmänna.
Vi vill vara fria människor, inte soldater i statskassans tjänst." (
SvD)

Det finns en risk i att använda begrepp om man inte samtidigt ger dem en innebörd. För när människor ska tolka dem så blir det olika. Arbetslinjen är ett sådant begrepp - i media och även bland politiker hackar man fast begreppet arbetslinje som om alla som överhuvudtaget andas ska jobba. Egentligen borde det väl handla om att folk gör som de vill men att valet inte innebär att försörjningen ska ske på det allmännas bekostnad. Frihet.

Yttrandefriheten - anonymitet är frihet

Nu kommer vi till en annan viktig fråga här, enligt min mening. Friheten för individen i en demokrati. Yttrandefrihet som innebär att man ska kunna uttrycka sig anonymt och att staten inte ska blanda sig i privat kommunikation. Det finns en Europakonvention som ger tydliga direktiv här. Särskilt Artikel 8 - Rätt till skydd för privat- och familjeliv. Ingen verkar bry sig om den trots att den är underskriven. Det är ganska häpnadsväckande ändå.

Får man tro det som nu finns skrivet på Christian Engströms och Rick Falkvinges blogg där de beskriver detaljer ur ett telegram som kommit fram genom Wikileaks så är det USA som styr här. Nu uttrycker de sig om vår regering som jag aldrig skulle göra, för det finns naturligtvis många aspekter på saker och ting och det finns anledning att även se på sig själv med kritiska ögon. Inget är svart eller vitt trots allt. Men att värna om människans integritet är viktigt. Det måste vi tala om.

Men om det är sant att USA har legat bakom och tryckt på för att få Sverige att köra hårt med The Pirate Bayrättegången, Ipred med flera liknande övervakningslagar så är det illa. Det går att förstå att man kan vara imponerad av USA som stort land med alla påverkansmöjligheter de har, men att därtill göra precis som de säger och vill är steget långt i min värld. Är verkligen nyfiken på vad som skulle hända om man inte gör som USA säger förutom att berömmet uteblir alltså. De verkar mer än sanslösa i sin övertro på övervakning därborta.

Alla dessa Storebrorslagar kommer att sätta dit fler brottslingar skriver Oisín Cantwell i en krönika men höjer ett varningens finger. Måste det nödvändigtvis gälla även oss andra som även i vår strävan att leva ett juste liv vill ha våra hemligheter i fred. Visst går det att sätta dit brottslingar via datorer, men man ska inte ha en övertro på att det är just övervakningslagar som fixar biffen här. En aktiv sökning på nätet efter specifika begrepp ger mer än att automatiskt samla in allt om alla. Det vet den som hållit på ett tag. Nyckeln finns inte i datainsamlandet i sig, det finns i sökbegreppen.

Personligen tycker jag att Wikileaks är en av de mer intressanta företeelserna som hänt på sistone. Då ur aspekten att information som inte annars skulle kommit fram tillgängliggörs. Det är ett modernt verktyg för grävande journalistik. Att det ger media större möjligheter att avslöja maktmissbruk är det bara fördelar med. Att man sedan kan ha synpunkter på rörelsen i sig och vad som driver den är en annan sak och allt mer mystiska saker börjar komma fram. Källkritik är förstås nödvändigt även med läckor från Wikileaks och andra liknande företeelser.

Ledarfiguren Julian Assange har i det närmaste blivit kultförklarad för sitt Wikileaks och det är synd på sätt och vis och uttrycken har varit mer än häpnadsväckande. Allt från rena dödshot från ledande politiker i USA till någon slags hyllningsarea från troende. Det ligger troligen någonstans mitt emellan.

Jag hoppas dock att det blir firhets- och integritetsfrågor som kommer att stå på agendan framöver för moderaterna och den borgerliga regeringen. Nu tycks det som om ekonomin är fixad och det är dags att vända blad och se framåt i andra frågor. Som vad som ska gälla i en demokrati exempelvis.


(SvD) DN

De nya moderaterna är här för att stanna - Kent P
Fenomenale Fredrik firar förtroendet...? - Tokmoderaten
Stort förtroende för Reinfeldt - ModeratLotta
Fredrik Reinfeldt 72 procent - Peter S
Inte nöjd förrän Fredrik har 110% - Thomas B
Stöddiga moderater vill ingen ha - moderata perspektiv
Länkdump om Wikileaks - Lake


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas att tiden snabbt kommer ifatt moderaterna och skämten reinfelt/borg. De har infört ett förtäckt ättestupa-gjort de som skadat sig till femte klassens medborgare. Helt utan mänskliga rättigheter. Hoppas du själv och alla andra moderater, liksom jag, drabbas av 5 diskbrock i nacken som inte kan opereras-syns på all röntgen, får nej till fortsatt nödvändig deltidsjukskrivning, försöker gå upp till 100 %-går åt skogen så att jag nu nästan saknar arbetsförmåga då en fungerande dygnsrytm krossades. hoppas fall som mitt kommer fram så att folk inser hur illa det står till i skallen hos ledande moderater.

sen skämtet bild. ambassadlnedläggning pga nedskriven budget. vilket skämt, medlen motsvarar ganska precis kostnaden för de extra statsråden, men där sakall aldrig sparas, bara så folket drabbas. jag var moderat numera sd pga er nedlåtande syn på sjuka