Om Mary/CV

Om mig...

Jag har jobbat som chef och ledare i princip hela mitt yrkesliv, främst inom IT- och mediabranschen, men också på stora företag som Posten där jag senast var rektor för Posthögskolan och projektledare i gruppen för strategisk affärsutveckling där vi bland annat arbetade med omvärldsbevakning och framtidsscenarios på uppdrag av Postens koncernledning.

Min inriktning är att det ska hända saker, utveckling är väsentlig och jag tänker ofta en meter längre. Mina medarbetare trivs och jobbar med saker de inte trodde att de kunde, jag jobbar genom dem. Allt för att leda verksamheten framåt. Jag gillar allra bäst att arbeta utifrån helhetsperspektivet med tilltro till att andra klarar detaljerna även om det är självklart att jag har den övergripande kontrollen ändå. Tilliten till andra är en förutsättning för framgång är min tro.

Just nu driver jag egen konsultfirma inom kommunikation, ledning och organisation samt har god koll på hur internet och de sociala medierna som Facebook, twitter, G+ med mera fungerar. Jag bloggar här på MinaModerataKarameller (MMK), jag gör radioprogram för närradioföreningen, jag är aktiv inom lokalpolitiken genom att sitta i styrelsen för Österåkers Vatten och är ledamot av Kultur- och Utbildningsnämnden (KUN) samt ersättare i fullmäktige, är också ledamot av Kyrkofullmäktige och sitter i Kyrkorådet i vår församling. Det senare har givit mig god vana av att arbeta i politiskt styrda organisationer. Min akademiska utbildning är inriktad på kommunikation, beteenden, människor och organisationer.

Jag vill nu in i ett större sammanhang igen, sitta i ledningsgruppen, leda personal, driva framåt, jobba med framtidsinriktade frågor och strategier och utveckling. Jag har lång och gedigen erfarenhet av allt detta och vill använda mig av det nu. Jag har ett omfattande nätverk med personer inom såväl politik - alla partier och nivåer, IT, media och PR. Har överhuvudtaget lätt för att både knyta och behålla kontakter. Främst ser jag mig själv i roller som kommunikationschef, VD, HR-chef eller inom utbildningssektorn och på ledande nivå. Någon kanske får andra idéer. Jag är öppen för förslag, som generalist kan jag arbeta på många fält.

Jag är också intresserad av att arbeta med idéburna organisationer.


Curriculum Vitae – CV

Mary X Jensen
Östra Banvägen 3, 18452 Österskär, Sweden
Mobile: +46 (708)844104
Email: mary@maryxjensen.se

Utbildning
Filosofie kandidat - Pedagogik, Juridik, Praktisk retorik), Stockholms Universitet
Poppius Journalistskola, 1970

Övrig akademisk utbildning: Multimedialinjen:Pedagogik-Teknik i IT-Multimedia med kurser i: Projektledning, Sociologi, kommunikationsvetenskap, användargränssnitt, semiotik, film/manus/video/ljud.

Ytterligare kurser: Pedagogik (magisterkurser), Arbetsrätt , Organisationspsykologi, Arbetspsykologi, Socialpsykologi, Kognitionsvetenskap, Juridisk Översiktskurs

Doceres Diplomutbildning för omvärldsbevakare, 1999
Diplomeringskurs för styrelseledamöter på Styrelseakademin.

Flera ledarskapsutbildningar och kurser i olika programvaror genom åren. Jag hanterar Microsoft Office och Internet mycket bra och tycker att datorer är en självklar nyttighet i alla sammanhang. De nya sociala medierna som Bloggar, Twitter och Facebook är en naturlig arena som nämnts tidigare.

Körkort B

Bloggen (en av de ledande svenska opinionsbloggarna) Minamoderatakarameller
Linked-in och på twitter förstås www.twitter.com/@MaryXJ

Jag är samhällsengagerad och förtroendevald inom min kommun för närvarande - styrelseledamot i Österåkers Vatten AB, ledamot i utbildningsnämnden samt ledamot i Kyrkofullmäktige och Kyrkoråd i vår församling.  Jag kandiderade till Riksdagen valet 2010. Jag vet hur det fungerar i politiskt styrda organisationer. På fritiden i övrigt gillar jag att läsa böcker både skön- och facklitteratur. Dessutom så producerar jag tillsammans med min man radioprogrammet Radio X för Radio Österåker. Vi intervjuar intressanta personer i kommunen helt enkelt och har jättekul.

Yrkeskarriär


2015 - Textillärare i Grundskola. Undervisar från åk 4 till åk 9. Kombinerar min hobby textil med mina kunskaper om ledarskap, pedagogik och projektledning...

2002 -
Egen konsultverksamhet. Skribent. Kommunikation, verksamhetsutveckling och personlig coachning. Nu vill jag dock in i hetluften och ett större sammanhang igen och söker mig en fast position. Jag har skapat varumärken både för mig själv som person och för bloggen MinaModerataKarameller som idag är en av Sveriges mest inflytelserika opinionsbloggar och ligger bland de översta på olika topplistor.

2001-02
vVD med ansvar för ”New Business Development”, emunity AB, ett start-up företag inom mobilt internet. Målet var att bli kanalen för all mobilreklam. Vi var tidiga - idag är detta verklighet. Jag vill påpeka att jag var vice vd i ett litet företag vi var fyra-fem anställda.

1998-01
Rektor för Posthögskolan, Posten Sverige AB, Posten Personal koncernstabsledningsgrupp, ansvar för traineeutbildningen, akademisk uppdragsutbildning samt marknadsföring mot universitet och högskolor, vi gjorde Posten känt som en attraktiv arbetsgivare bland studenterna och lyckades bra med detta. Jag fick ett omdöme av mina medarbetare som gjorde mig mycket glad:

Under sin tid som Rektor för Posthögskolan vill vi ge Mary följande vitsord:

Mary är en chef som bryr sig, har klara och tydliga mål. Ser till att alla är delaktiga och tar gemensamt ansvar. Hon är engagerad och det smittar av sig. Hon har också mycket humor och är utomordentligt kreativ.
Mary har oerhört bra ledaregenskaper. Hon är inte rädd för att delegera utan litar på att var och en i en grupp sköter sina egna projekt utan att hon behöver detaljgranska allt hela tiden. Det betyder att människor i hennes omgivning kan växa med sin uppgift och känna sig självgående och stärkta.
Mary är också duktig på att kommunicera, föra ut budskap och skapa relationer. Hon kan också jobba med detaljer utan att tappa helhetsperspektivet. Bra chefer bryr sig om och skapar relationer till medarbetarna. Trivs man på jobbet, blir sedd och hörd och känner att man behövs, mår man bättre både psykiskt och fysiskt.
Mary är prestigelös och medger att hon som chef inte kan allt och menar att hennes eget sätt att se på en fråga inte måste vara avgörande, även om hon är bra på att argumentera för sin sak.
Hon har en rak framtoning och gillar att höra andras åsikter och man behöver inte vara rädd för att komma med kritik.
Mary skapar ett harmoniskt och effektivt arbetslag och känns mer som en arbetskamrat än som en chef.


Eva Z och Ann-Katrin DiM

1996-98
Affärsutvecklingsstrateg och Projektledare,

Posten Sverige AB, Posten Affärsutveckling, framtidsscenarios, omvärldsbevakning och Ad-Hocutredningar till Postens koncernledning. Vi gjorde filmer, vi skrev omvärldsrapporter och höll koll på framtiden, anordnade seminarier och drev olika interna projekt och utbildningar.

1996
Producer/Projektledare, MSN, Microsoft AB. Ansvarade för innehållsutbudet i den dåvarande MSN-tjänsten.

1993-96 Chefredaktör/Publicist, Datakonsulten, hälftenägare/grundare, Variera Förlag, många internationella kontakter, försäljning, personal, ledning, budget, administration och allt vad det innebär att driva en mindre organisation. Jag startade tidningen tillsammans med en kollega och lyckades genom mina branschkontakter sälja in hela första året innan tidningen ens kommit ut med sitt första nummer.

1991-93 Affärsområdeschef för teknikföretaget Hogia NetCenter,senare VIDA. Vi ansvarade för Hogiakoncernens nätverkslösningar. Jag satt också i Hogias koncernledning och hade 30-talet underställda.

1989-91 Redaktionschef, Datornytt, Nordpress Förlag, många internationella kontakter och mycket resande för att bevaka IT-branschen runt om i världen. Jag var en av Sveriges första kvinnliga IT-journalister. Det hände otroligt mycket hela tiden och mitt kontaktnät inom såväl IT-branschen som media blev väldigt stort.

1988-89 Utbildningschef/Kommunikationsansvarig, ledningsgrupp, ND Comtec, division inom Norsk Data som sålde tidningssystem. En hel del arbete i Norge då huvudkontoret fanns där. Jag startade en användarförening och utvecklade utbildningsfunktionen med bland annat Sveriges första seminarium om databaser för journalister.

1984-87
Marknadsspecialist Utbildning, ledningsgruppen utbildningsavdelningen, ledamot av Marketing Manager European Educational Services Team, Digital Equipment AB, många internationella kontakter och resor, främst i Europa men även USA. Trycksaksproduktion och seminarieverksamhet var en central del av arbetet samt deltagande i många interna funktionsövergripande projekt, bland annat Digitals kundsystem, ett av de första CRM-systemen.

1973-84
Hemma med mina barn. Parallellt med detta mycket aktiv som förtroendevald i Upplands Väsby Kommun, Kommunfullmäktige, vice ordförande i Fritidsnämnden. Regeringsförordnande i Statens Ungdomsråd, aktiv i olika styrelser mm. Medborgarskolan och förbundsstyrelsen i Aktiv Ungdom

***************

Work History

Distans och Perspektiv
Consultant/Owner 2001– selfemployed

Communication, today also in the Social Media Field, networking. Blog, twitter, Facebook.
Management Consulting, freelance editor, Organization development (built function for the Sweden Post IT)

My blog Minamoderatakarameller is one of the leading blogs in the political area in Sweden - the aim from the beginning was to build up a personal trademark in social media and test the power of that kind of communication. It has fallen out very well. My blog has a very high rank both on Google and different kind of lists.

During this period of my life I also have been studying very hard and sometimes fulltime at the Stockholm University to formalize and deepen my knowledge. Organizational psychology, Work Psychology, Social Psychology, Organizational Education, Labour Union Law, IT-Multimedia, Communication and so on.

Emunity 2000-2001
everything - it was a seedcompany

All different tasks in a small newly-started company in mobile internet! Business Development, marketing, finding customers... Lack of money and due to the global recession the company had to make a cutdown. I learned a lot of this adventure. It is hard to be first on market with new things. It is hard to deal with people when the money is gone. It is although always worth a try. And that you sometimes have to kill your darlings.

Sweden Post 1996-2000
Head of Posthögskolan and Proj.Mgr Strategic Business Development

At Posthögskolan I ran a team with 5 people and there was also contracted consultants involved. The budget was SEK 20 millions. Responsible for Academic courses for the Sweden Post employees, trainee program, as well as contact and marketing towards higher-learning institutions and universities. I also initiated the Academic Room, a seminar series for personell at the Sweden Post. Posthögskolan organized courses in Postal Management for Third World countries together with the Swedish Authority SIDA. I also was a member in the Sweden Post Corporate HR-management team.

As a Project Manager in the Sweden Post Corporate Business Development Team, that worked for the Executive Management on strategic planning, business intelligence, future scenarios, and different e-businessprojects. Our group worked directly for the President of Sweden Post.

Datakonsulten, Hogia, Nordpress, Microsoft 1988 – 1996

Editor-in-chief – Head of BU – IT-journalist- Publisher

During the years 1988 to 1996 I held different positions in the IT-industry. I worked as a reporter and deputy editor-in-chief at the computer magazine Datornytt and travelled around the world to meet with and write about leading people in this industry (eg. Mr Gates...) and covered the industry.

Then I went to Hogia (a swedish S/W-company) as a Business Unit Mgr where I also was a member of the executive management team. The BU was responsible for the sales, marketing and customer support in the area of networkproducts. Budget and responsble for a team of 20 persons. Sales, admin, marketing and technicians.

After that I started the computermagazin Datakonsulten as a publisher and editor-in-chief. We worked in the same area as Datornytt that is described above. I wanted so much in to the internet area that I sold my part of the magazine and started as the first Producer at MSN in Sweden - and you know what happened then - The focus to let the IE embrace the world put MSN in small countries on hold and I was headhunted to the Sweden Post and worked with Torget and other e-related projects in the Corporate Business Development team.

Digital Equipment 1984-1988 Educational Services
Marketing Specialist

This is far ago but it´s also where I started my career in the Computer Business and is the ground for and is important for the rest of my working life.

I was responsible for Marketing at the Educational Department at Digital Equipment. I created the educational Magazine Datören, as well as initiated a seminar series in an international environment for specialists within different computer technology areas. I also participated and lead both internal and external projects at Digital Equipment AB.

I was a member of Educational Services European Marketing Managers Group and travelled around for meetings with my colleagues in Europe. And I was also a member of LKDs educational committee. I was a co-author of “Satsa på Datautbildning” (Studentlitteratur). I worked more as a Specialist here.

Education

B Sc a Major in Education – Stockholm University – 2005 (130 p)

More: Pedagogic on Master level (10p), Psychology (30 p), Communication (involved in pedagogic courses), Rhetorical (10p), Labour Union Law (10p), Introductory course in commercial law (10p), IT-Multimedia (20p)

Doceres course for analytical world, marketing perspectives, Business Intelligence and Poppius Journalist School.

Different Management courses and other throughout the years.

Skills and qualifications
Driving License B

Strategic and Operation – the need decides

MS-Office, Internet, Blog, Social Media – I love the internet and is a fast learner

I´m a creative person who likes to solve problems and take on new challenges. I like to work strategically but have no problem in taking on purely operative work if needed. I have a good sense of humour, enjoy working with others, and feel best when working in dynamic environments.

Strong networkbuilder – has today a large active network with people in the IT-industry (old and new), media and politics. (twitter, Facebook, Linkedin and the blogosphere)

I have experience of working in politically-steered organizations. Today I´m a member of the board of the Österåkers Vatten AB and active as a local politician in Utbildningsnämnden (Board of Education) in Österåker. I´m also involved in the Local Radiostation – Radio Österåker.

Interest: social media (lifestyle), gardening, reading, politics,