måndag 24 september 2007

Fotbollsmatchen som familjestund...

Tjenare. Polisen har till och med kategoriserat hotbilden för fotbollsmatcher. I kväll är det derby på Råsunda så det blir troligen livat värre för de som bor i närheten. Stackars de människor som ofrivilligt dras in i detta. Skattebetalarna får stå för notan, normalkostanden för ett Stockholmsderby ligger på cirka 700 000 kronor. Ja, ni läste rätt mer siffror i SvD.

Den pappa som vill ta med sonen på fotbollsmatch för att uppleva gemenskap och duktiga bollkillar får tänka om. Ty det är ingen familjehögtid att se på fotboll längre. Nu är det blodigt allvar, slagsmål, allmänt bus och polisstyrkor, vrål och skadegörelse som gäller.

Hur kan det ha blivit så här? Grupptrycket är hårt, sprit in och vett ut det vet man. Varför vill man delta, varför är längtan efter förstörelse så stor, vad gäller protesten egentligen? Det hela är så ociviliserat. Grupper som hetsar varandra, varför kan de inte gå ut i skogen och göra upp.

Det kanske ska byggas speciella planer för gängbråk någonstans i utkanternas utkant dit de kan åka och slåss. Men då försvinner förstås den uppmärksamhet man vill uppnå. Men jag lovar er bråkstakar att det finns andra sätt att få uppmärksamhet på. Att vara snäll till exempel.

Det är inte kul det här...

Andra bloggar om: , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

"Stackars de människor som ofrivilligt dras in i detta."

"Nu är det blodigt allvar, slagsmål, allmänt bus och polisstyrkor, vrål och skadegörelse som gäller."



Min första fråga är: i vilken värld lever du? att oskyldiga får stryk är extremt ovanligt det kan du fråga polisen dom kommer bekräfta det.

jag går med min lillebror(8år) på alla djurgårdens matcher inklusive derbyn och det har aldrig varit några som helst problem

"Det kanske ska byggas speciella planer för gängbråk någonstans i utkanternas utkant dit de kan åka och slåss"

Hade du varit insatt i problematiken överhuvudtaget så hade du vetat att dom flesta fotbollsrelaterade slagmål tar plats långt ifrån våra arenor.

Fan va trött jag blir på bessewissrar som inte vet ett skit om huliganer eller fotbollskultur mer än det dom läst i pressen. Kan ni inte bara ge upp och skriva om sånt ni vet nåt om

Mary X Jensen sa...

Du, jag känner fler personer som bor vid Råsundastadion. De kan beätta om hur kul det är attvar där när poliserna ska skingra bråkstakarna.

Jo, jag är medveten om attd et blir bråk bortom fotbollsplanerna också. Jag åker tunnelbana och tåg och det man ibland upplever där är inte glädje utan någon slags masspsykos i grupp.

Du kanske tycker att det är OK med sönderslagna rutor osv. Jag tycker inte det.

Jag är ingen besserwisser, men jag vill ha ett lugnare samhälle där polisens resurser ska kunna läggas på annat än fotbollsmatcher.

Fotbollskultur??? Ge mig gärna en innebörd.

Anonym sa...

"Du, jag känner fler personer som bor vid Råsundastadion. De kan beätta om hur kul det är attvar där när poliserna ska skingra bråkstakarna."

Hörsägen! "Dåren talar om vad han hört,den vise om vad han sett"


Inte ens värt att kommentera


"Jag åker tunnelbana och tåg och det man ibland upplever där är inte glädje utan någon slags masspsykos i grupp"

Har du åkt tunnelbana en lörda kväll efter kl 22? uppenbarligen inte. det är mycket värre då ska du veta.


"Du kanske tycker att det är OK med sönderslagna rutor osv. Jag tycker inte det. "

Det är det här som gör polisens felprioteringar så uppenbara! se nedan



"Jag är ingen besserwisser, men jag vill ha ett lugnare samhälle där polisens resurser ska kunna läggas på annat än fotbollsmatcher."


Där kan värken klubbar eller huliganer hjälpa dej. du får gå till polisen som helt klart gör massiva felprioteringar i samband med fotbolls matcher. Jag skulle också vilja att skatte pengar till annat lika mycket som jag vill att dom inte går till att jaga berusade bil förare etc...men nu finns dom och dom måste stoppas och med tanke på att rattfulla människor dödar 10 000 gånger fler än vad fotbolls ligister gör så....

Anonym sa...

"Fotbollskultur??? Ge mig gärna en innebörd."

Det här är varför jag kallar dej besserwisser. Du berör ett problem i ditt bloggande utan att ha någon som helst kännedom om kringliggande orsaker. Jag tänker inte sitta här och skriva en uppsats för att någon bloggar om något dom inte har koll på. Läs på och sen kan du komma tillbaks med lite insikt förhoppningsvis.

Nu måste jag jobba

Mary X Jensen sa...

Du tycker inte att den som ser har rätt alltså. Att bo vid Råsunda när det är match är inte kul. Jo, då. Jag har varit där och sett med egna ögon. Jag gillar inte vad jag ser.

Fotbollskultur för mig är = spänning, skoj, intresse, glädje.

Ser du kultur kan vara olika för olika människor. Men du verkar vara en argsint typ och har säkert en annan bild.

Anonym sa...

ja du, argisnt vet jag inte. Lite stressade på jobbet bara. Är van att sitta och inte göra ett skit men ibland så rasslar det till.

Du skrev att du hade hört från vänner hur det var runt råsunda, inte att du upplevt det själv! Men om du nu vill ändra dej så här i efterhand så visst.

Då är min fråga till dej (och dina vänner). Har någon av er någonsin tagit fyskisk skada av att befinna er vid råsunda vid match? troligen inte. Och visst sker det olyckor och brott när det samlas 30 000 människor på samma ställe. Tex som när Polisen(!) hade fotbollsturnering för ett par år sedan och det kom in fler anmälningar om misshandel än på ett stockholms derby. Kruxet var bara att det knappt va 800 personer på plats. om inte ens 800 poliser kan sköta sej så....

Och du om det nu är så hemskt att bo vid råsunda så är det bara att flytta.

"Fotbollskultur för mig är = spänning, skoj, intresse, glädje"

Du glömmer ett visteligt ord: Kärlek.
Sen är kulturen mer komplex än så men det begär jag inte att du ska veta

Mary X Jensen sa...

Jag har inte ändrat mig. Det är du som tolkar efter eget huvud bara.

Vad jag vill säga är ju att det ska vara kul med fotbollsmatcher, folkfest av stora mått ska det vara.

Men du tycks vilja försvara huliganer och bråkstakar vad jag förstår? Men de förstör för alla, inte sant?

Anonym sa...

"Du, jag känner fler personer som bor vid Råsundastadion. De kan beätta om hur kul det är attvar där när poliserna ska skingra bråkstakarna."

Skrev du, du skrev till en början ingeting om att du varit där själv.
Sen att du försöker få det till att jag hittar på ser jag som löjligt.

"Men du tycks vilja försvara huliganer och bråkstakar vad jag förstår?"

Då förstår du fel eller så har du slut på argument. Jag vill inte försvara folk som begår brott vare sej det är ringa misshandel, olaga intrång och andra petitess brott som huliganerna begår eller om det är grova brott så som våldtäkt,rån etc. jag vill däremot påskina polis myndighetens fel prioteringar,oerhörda inkompetens och egna brott samt andra fel som begås när det kommer till fotboll, och på sätt ge en mer sanningsenlig bild än vad media och vissa bloggare gör. Nu ska jag åka och hämta lillebrorsan på fritids och gå på det hemska hat derbyt i krigzonen solna.

over and out

Mary X Jensen sa...

Du missförstår mig och hänger upp dig på ord.

Hoppas att ni får riktigt kul ikväll du och lillbrorsan.

Anonym sa...

http://www.svenskafans.com/fotboll/bajen/artikel.asp?id=194173

läs och njut.
Från hammarbys officiella helsida.