tisdag 1 januari 2008

Passerat 1984, IP-nummer och databasen på ICA...

Här smällde det rejält vid midnatt - massor av raketer på en klar himmel. Jag tror att det var fler och större än vid milleniumskiftet faktiskt. Men snåla som vi är i just det avseendet så gottade vi oss helt åt andras skjutglädje och lade inte ner en spänn på fyrverkerier.

Men det som slog mig var att framöver kanske vi kommer att vara registrerade på våra raketer så att de går att spåra till ägaren om de slår ner på fel ställe. Redan idag vet ju ICA med flera exakt vad vi köper och när vi gjorde det och hur vi betalade. Personligen har jag bestämt mig för att den 50 lapp man får då och då som tack för att ICA eller Vivo eller Coop får registrera mina inköp kan vara. Så från och med idag skall jag klippa sönder dessa kort. Nyårslöfte faktiskt. Ett ingrepp i den personliga integriteten som man kanske inte tänker på men känns skön som symbolhandling att göra något åt.

Men många bäckar små blir ofta en stor å och plötsligt sitter någon där och tolkar mitt liv via databaser och IP-nummer och tror att de känner mig och vet vad jag gör och vem jag är. Jag tror inte att jag kommer att göra något brottsligt i hela mitt liv som polisen ska ha anledning till att kontrollera i alla fall. Skriver tror, för man vet inte vad som kan hända, gränserna förskjuts hela tiden. Vad som är rätt idag kan vara fel i morgon. Men en sak är säker, jag delar den obrottsligheten med väldigt många, de flesta av oss är inte brottsliga och tänker heller inte bli det. Vi behöver inte godtyckligt kontrolleras.

Jag fann mitt exemplar av 1984 i bokhyllan och tar mig friheten att citera lite här från bokens omslagstext:

" Däremot är han djupt medveten om att Storebror ser honom, till och med på toaletten och talskrivningsmaskiner är vardagsrutin. Winston jobbar på Sanningsministeriets arkivbyrå och förefaller någorlunda anpassad till den totalitära statens tillvaro, men innerst inne vet han att han är tankeförbrytare och att Storebror har tekniska möjligheter att registrera inte bara hans ansiktsuttryck utan också hans innersta åsikter."

och vidare

"Men vi ser inte bjälken i vårt eget öga. Orwell såg framför sig en utveckling, som han fruktade skulle drabba alla nationer, oavsett politiskt system. Med statens möjligheter och makt att kontrollera alla med teknik ända in på toaletterna, att dataregistrera varje individ ända in till plånboken, sexuallivet och åsikterna, har 1984 blivit en smygande verklighet okså i västvärlden. Sveriges generalklausuler, angivarlagar och ansvarsfrihet för maktapparaten utgör knappast något smicrande undantag".

Mitt exemplar av boken gavs ut 1984 men den skrevs redan 1949. Det är läge att läsa om den (originalspråket här) och kanske skicka ett exemplar till justitieministern också. Finns den som ljudbok kanske? Annars kan jag åta mig att läsa in den.

Det är många bloggare som skrivit om kontrollsamhället under juldagarna. Frågan engagerar alla rakt igenom och över partigränserna. Den politiker som sätter ned foten och säger Nej till övervakningssamhället har allt att vinna. Jag hoppas förstås att det är moderaterna som gör det. Säger nej alltså, så här ska vi inte ha det. Helhetsperspektivet vill vi ha, inte en massa olika ursäkter som, som fildelning, grov brottslighet eller terrorism. Detta är fel planhalva. Det är inte vi vanliga som ska kunna kontrolleras lättviktigt, ibland med polisens inblandning och ibland med musik- och filmföretagens egna idéer om vem som fildelar.

Jag kan ha glömt någon bloggare här nedan - förlåt i så fall. Men dessa har varit mycket aktiva och har haft åsikter om fildelning, IP-nummer och avlyssning. Det är olika infallsvinklar, men överens om att vi inte gillar 1984-samhället är vi allihop.

Politruk, Blogge Bloggelito, Oscar Swartz, Opassande, Alter Ego, Christian Engström, kulturrevolution, Tempus Fugit, Teflonminne, the real mymlan, Svensson, Bloggtidningen, Nikke Index, deeeped, stationsvakt, beta alfa, promemorian, jinge, Gardebring, Thomas Hartman

Måste lägga till den här bloggen också med anledning av ovanstående.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Har du mobiltelefon? Varför har du en blogg med syndikering? Inser du inte att spårningen av dig i mobilsystem samt på internet är 1000 gånger mer exakt och allvarlig än om handlar handlar Sjökvists registrerat att du köpt ett paket socker eler smällare i livsmedelaffären?!

Vill du göra någon skillnad, avbryt dina IT-abonnemang och sluta blogga.

Mary X Jensen sa...

Det är klart att jag kan sluta blogga och ringa och allt möjligt.

Men om du läser min blogg så vill jag fortsätta att göra det. Jag slåss hårt tillsammans med andra här om bevarandet av den personliga integriteten (den som finns kvar). Läs mer här får du se.

ICA var bara ett exempel, en ytterlighet alltså, lite humor också kanske...

opassande.se sa...

Eller om man har behov av det, så kör man blogg och internet via tunnlar, och på så vis förhåller sig "ospårbar". Poängen är att man INTE ska förtryckas intill tystnad, utan tvärtom, Magnus.

Väl skrivet Mary, som vanligt! :)

Anonym sa...

Om vi redan nu upplever ett behov av att använda tunnlar och anonymiseringstjänster för att kunna göra vår röst hörd på Internet, är polisstatens införande i Sverige redan på god väg.

Det riktigt oroande är den trend vi ser idag till allt fler ingrepp i den personliga integriteten. Jag tycker INTE att det är OK att polisen/medieindstrin skall ha rätt att kartlägga mitt surfande/mailande/fildelande bara för att någon annan med ett IP-nummer liknande mitt kanske misstänks (eller t.o.m. inte misstänks!) för något, eller för att jag surfat till ett ställe där misstänkt brottslighet pågår.

Vad blir nästa steg? Kameror i mitt kök?

P.S. Ja, jag fildelar, men inte upphovsrättsskyddat material.

Anonym sa...

"Poängen är att man INTE ska förtryckas intill tystnad."

Ja, men om jag köpt något på ICA som inte fungerar och tappat kvittot är det kanske bra om de registrerat det?

Nej, allvarligt talat. ICA och andra kan inte registrera hur som helst! Det finns lagar som förbjuder det. Registrering för branding måste t ex vara helt avpersonifierad om inte en tydlig explicit medgivelse görs. Men inom IT och kommunikation är det mesta fritt fram. Det är märkligt att hårt reglerade övervakningskameror (eller detta med ICA-kortet) alltid väcker sånt rabalder, medan folk fläker ut sina liv på Facsbook.

Näste diktator måste med tanke på denna naivitet ha det väl förspänt.

Även Per Ström är naiv, och alarmistisk beträffande kamerror samt att kontroll mot terrorister hotar vår demokrati. Analysen bakom är kass.

Mary X Jensen sa...

ICA var som jag sa tidigare bara ett exempel i raden av ställen vi registreras på. Häng inte upp dig på det ;-)

Överhuvudtaget är många naiva i sin inställning till hur mycket de lägger upp om sig själva och andra på exempelvis Facebook. Det håller jag med om.

Men som du säkert har förstått av många bloggares huvudpoäng att vi inte vill bli kontrollerade. Att vi redan är det är illa nog, men vi vill inte släppa lös det så att det blir än värre...

deeped sa...

"branding"? Eh... att göra varumärken? nä, mattias ska nog inte slänga sig med uttryck han inte har koll på ...

för övrigt är det alltid lika intressant att man får höra "men varför gör du det du gör då - eftersom det är just det som är så kontrollerat"

varför det? Det är ju kontrollen som är det onda - inte användandet av yttrandemöjligheterna.

deeped sa...

sorry - Magnus skulle det vara.