måndag 31 mars 2008

Fildelning är det värsta brottet i samhället...

Uppdaterad: 22:07

Jag tror att musikindustrin fullständigt har tappat fattningen. Fildelningssajten The Pirate Bay krävs på 15 miljoner kronor. Fyra personer är åtalade för medhjälp i upphovsrättsbrott, alltså fildelning i det här fallet. Siffrorna är Kalle-Ankabudgetberäknade vad det verkar. Christian Engström håller med mig om detta, han har räknat lite. För vad är det som säger att alla filer som runnit ur systemet skulle genererat ett inköp? Dumheter, det blir helt löjligt det här.

Ja, det är alltså värre att dela några filer över internet än det är att döda en annan människa. Se på de skadestånd som betalas ut i sådana fall. De är då långt ifrån vad skivbolagen tar för sig... Visserligen är det olika lagrum, men ändå. Rent symboliskt kan man väl fundera över rimligheterna i det hela. Men juristen Mårten har förstås en annan syn och menar att man inte kan göra en sådan jämförelse. Inte ur proffssynpunkt, det förstår jag. Men känslomässigt kan man väl få fara iväg ;-)

Artisterna själva verkar gärna fildela enligt Sydsvenskans enkät. Om jag inte missförstått saken så är de just de som upphovsrättslagarna vill skydda och inte skivbolagen. Men att skivbolagen köpt rättigheterna och nu försvarar sina egna förluster. För man kan väl inte tänka sig att skivbolagen tänker dela ut de 15 miljonerna som återbäring till artisterna? De stora som Rolling Stones med flera lider väl inte menar Kulturbloggen , men de mindre kända. Många av dem sprider sina alster själva över internet för att bli kända. De har nämligen inte de feta kontrakten med skivbolagen som nu håller på och gör bort sig fullständigt med sina horribla beräkningar. Det handlar säkerligen om att skrämmas, men ändå. Pengarna de redan lagt ned på att jaga Pirate Bay kunde de använt till att utveckla moderna distributionssätt tycker Rosetta modern författare som själv fildelar sin nya bok.

Jag undrar vad som skulle hända om vi som är kunder helt enkelt skulle sluta köpa album rätt upp och ned. Inköpsstrejk alltså. Sänk priserna säger bara.

Emma skriver alltid om dessa frågor, vi är lika indignerade. Om än av olika skäl kanske. (nej kanske inte ändå)

(Aftonbladet)
intressant
(SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju löjeväckande med sådana skadeståndskrav. Avsikten är ju att skrämma människor såklart.

Som en jämförelse kan man ju nämna att en person som hade miljontals barnpornografiska bilder på sin höjd skulle få 6 månaders fängelse.

Man kan ju fråga sig vad som händer med rättssamhället?

Anonym sa...

problemet ligger i kvalitén på musiken som görs, att halvtaskiga artister gör musik som inte ens duger att spela på radion. En uppskattat artist tjänar alltid pengar, kanske inte tillräckligt för att kunna gräva den sjunde polen på baksidan. Men ni förstår de, de klarar sig. Konserter kommer alltid att locka folk, vem vill inte ha orginaldvdn i bokhyllan istället för en fil på datorn som bara tar upp plats på hårdisken. Kort och gott ligger felet bland artister och filmbolag som inte åstadkommer tillräcklig bra produkter för att de ska vara värt att tjäna pengar på.

opassande.se sa...

Njäee tror nog inte att vår indignation skiljer sig sådär jättemycket. :) Skriver under helt på ovanstående inlägg!

Mary X Jensen sa...

Emma OK - vi är lika indignerade ;-) jag skrev så där för att slå fast partitillhörigheterna, haha.

Så stora skillander som det nu kan vara i det här lilla landet.

Anonym sa...

Det finns bara en lag och ordning i detta samhälle just nu.Det som inbringar mest kapital och inte hamnar i de styrandes fickor är att betrakta som olagligt.

Slå ijäl din granne och få permis efter ett halvår.Lura staten på pengar och du åker in för en lång tid.

PellesReality

Anonym sa...

Det är därför man får mer och mer avsmak för skivindustrin när de ena stunden pratar om hur de inte ska jaga folk och hota dem med skadetånd utan bara skicka "varningsbrev". Det är plånboken de vill åt. Detta skadeståndskravet är väl ändå i linje med vad en privatperson i USA får betala efter att de laddat hem och delat musik.

Anonym sa...

Moderatakarameller:

Även jag som är en stark upphovsrättsivarare (fast fullständigt emot hetsjakten på enstaka fildelare och de integritetsproblem som det för med sig) tycker att det här kravet är fullständigt befängt. Och kontraproduktivt som fan - det gör upphovsrätten mer skada än nytta. Vilka idioter!

Däremot är ditt påstående *"Ja, det är alltså värre att dela några filer över internet än det är att döda en annan människa."* starkt missvisande. Det här är ingen straffsats, utan ett krav på ersättning för förlorad inkomst (om än ett otroligt korkat sådant krav).

- - -

Anonym:

"problemet ligger i kvalitén på musiken som görs, att halvtaskiga artister gör musik som inte ens duger att spela på radion."

Om det vore problemet så skulle väl ingen ladda ner skiten? Jag tror inte att varje nedladdning motsvarar en osåld skiva, men uppenbart finns det en vilja att konsumera dessa "halvtaskiga artisters" verk. Och då bör de få ersättning för det. Marknadens regler: Vill folk ha vad de erbjuder bör de få betalt för det!

Tyvärr befinner sig den vettiga lösningen mittemellan två olika vansinniga extremistgrupper som bara blir vansinnigare för varje rättegång, piratbranschen och antipiratbranschen.

Mary X Jensen sa...

Karbid - jag är medveten om att jag tar ut svängarna...

Anonym sa...

Det finns ju viktiga sakfrågor etc (ej moralism etc= personlig del andra hålla sig till det)
Självklart är rationella sakfrågor det viktigaste (utvecklingen). Det är ju saningen. Egenintresset och frågor där bör ju vikas . Det senare mördar ju en del och ljuger. Tex Sv kunde man gott låta ett virus slå på måfå (hoppas Gud sorterar bort eller hoppas på slumpens skördar).

Ang dödsstraff (lika bhl)
Motivera olika sätt (Gud, der rätt etc) göra självmord , förvirrade nollor (mkt i bekantskapskrets) och tex juridiska mord (förtal, grov).
Den som falskt mördar (ovan) jag anser tit-for-tat (räkna ut personlighet etc= bedömning som gör det el ej= både "falska" och lite tuffare) file´kniv och tortyr i en dag.

Om man jämför utvecklingen = msk blir herre själv att tex experimentera med virus etc (försöka följa sanningen, rätta= evangeliet sas).


Ja, klart många falska religiösa (livets ord, tex psykiatriker etc) = om man fick väck dessa
Ideala vore ju = icke ett öre (motarbeta etc). Bluffar utan logik etc (bra på manipulera andra med osanning)
Var 20:e år skulle det vara ett stort virusnedslag (och då intelligent diskussion i samband med det). Dom vill inte väl (kommer ändå till helvetet enligt definitioner= alltid varit så dom osmarta, icke-intelligenta, ej helhet etc)

Det är fiender till mänskligheten

Anonym sa...

Visst är det uppåt väggarna alltid, jag har resonerat lite amatörmässigt om det tidigare. Hoppas bara domstolarna behandlar ärendena som sig bör; ta IFPI, Pontén och "andra" med en nypa salt.