onsdag 19 mars 2008

Gamla bortglömda böcker... språket...

En av mina vänner är ung doktorand, och som alla som hållit på med pressande skriverier vet är det så att när deadline närmar sig så hittar man på annat. Den här mannen hittade en gammal bok och sagt och gjort så startades ett förlag och nu finns boken till försäljning. Avhandlingen kommer nog senare. Boken ger också en intressant inblick i hur svenska språket behandlades förr.

Boken en Oumbärlig rådgifvare för varje hem är en blandning av Magdalena Ribbing och annan familjerådgivning i den andan. Det handlar om husets skötsel, om matlagning och hur man hanterar en otrogen make. Boken skrevs 1888 så språket kanske kan tyckas vara en aningens högtidligt. Kanske att tipsen känns lite urmodiga också men det är kul läsning och det ger lite distans och perspektiv till hur vi ser på jämställdheten idag och hur det såg ut då. Det är nog väldigt mycket bättre nu på de allra flesta sätt ;-)

Jag citerar från förlagets hemsida:

Hufvudvilkoret för att kunna göra hemmet trefligt äro: Ordning, renlighetnoggrannhet och sparsamhet. Så inleds denna Oumbärliga Rådgifvare,ursprungligen utgiven år 1888.

I denna bok får vi lära oss allt en duktig husmoder bör känna till föratt sköta hemmet väl. Fru Laura G. Fr. lär oss inte endast hur råvaror konserveras och hur fläckar borttages utan ger oss även insikter i kvinnans roll och samhällets struktur åren innan industrialiseringen riktigt tar fart i Sverige.

Boken behandlar matmoderns relation till tjänstefolket. Hur en makesotrohet bör behandlas. Vi får råd angående sällskapslivets plikter och etikett. Kunskap om hur sjukdomar förebyggs och behandlas, m.m. Kort sagt innehåller boken allt vad en husmoder bör veta för att sköta sitt hem. En hemkunskapsbok från en tid som passerat men ännu ej helt försvunnit, som både underhåller och upplyser.

Författarinnan skriver själv i sitt förord:

Att vara en dugtig husmoder skall alltid förblifva hustruns förnämsta kall här i lifvet. Då qvinnan åtager sig att sköta ett hushåll, vill hon utan tvifvel göra detta förträffligt, med ordning och omtanke; men det är tyvärr icke alla, som göra sig reda för eller förstå huru de skola vinna detta mål.

Med ett ord, “Oumbärlig rådgifvare för hvarje hem” skall blifva ett stödför husmodren som hon i kinkiga fall kan rådfråga och som skall upplysa henne om, huru hon med omsorg och sparsamhet skall kunna sköta sitt hus, så att hennes man ingenstädes känner sig lyckligare än i sitt hem, och familjens välstånd förökas.


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: