tisdag 1 april 2008

Sex-SMS eller tjänstebil för 1.2 miljoner... vad är viktigt egentligen

Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva får avgå. Är det för att han gjort något fel på jobbet? Nej, han har skickat SMS. Inte om jobbet utan av mer privat natur, där hans inre kärlekslängtan utkristalliserades i form av mer eller mindre bra utformade SMS.

Om jag hade varit hans fru om han nu har någon, skulle jag förstås ha blivit skitförbannad och sett till att han fått sina pannor stekta rejält. Att dessa SMS nu visas upp för alla till fri tolkning i vars och ens snuskiga fantasi säger egentligen mer om den moralpanik som omgivningen alltid dras med i än om mannen som skickat dem. Karln är kärlekskrank uppenbarligen och att det kan ta sig alla möjliga uttryck vet väl alla. Bra eller dåligt är väl en tolkningsfråga, men brottsligt är det väl ändå inte? Inte är det väl helt ovanligt heller, till och med ganska naturligt att vara just lite så där, ni vet alla vad jag menar ;-).

Det är väl klart att det inte är så smart att använda jobbets mobiltelefon till privata SMS i denna mängd. Men ska man behöva sluta på jobbet för en sån här sak? Vad tror vi om våra politiker egentligen? Att de från den ena till den andra dagen går från att vara mänskliga till att vara helt felfria dockor med ett helt utsuddat förflutet. Kunde man inte sett detta med lite humor, tragisk förvisso men ändå?

Har han gjort något fel på jobbet? Egentligen? De flesta människor beter sig på ett sätt som omgivningen tycker är dumt ibland och politiker är människor, vi glömmer ofta det. Man borde kunna lära sig att skilja på sak och person. Om han nu är dålig på jobbet så ska han inte ha det kvar förstås. Det här kanske är en medvetet lobbad affär för att bli av med honom, vad vet jag. Är det egentligen inte värre att SMS-meddelandena har publicerats? Finns det inte någon känsla för privatliv för en politiker?

Jag har självklart mina egna åsikter om det här med att skicka SMS till strippor och de är inte nådiga. Men moralpaniken får inte ta över samhället, då försvinner de riktigt viktiga frågorna i dess bakvatten. Det behövs en rejäl diskussion om vad som är viktigt helt enkelt.

Att bevilja sig själv en tjänstebil för 1.2 miljoner är värre och ett större problem för förtroendet än att skicka lite halvtaskiga SMS till någon som andra anser att det är fel att skicka till.

Eller? Jag försvarar inte beteendet som sådant utan vill bara att det ska tänkas i lite vidare banor... innan vi dömer.

Apropå SMS så har Kyrkoordnaren ett bra tips till Telia här.

(SvD)
(DN)
(Aftonbladet)
(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


(SvD)

8 kommentarer:

Unknown sa...

SmS-en är som pennit enbörjan till en miljon. Kanerva skickade dessa sms med sin TJÄNSTEmobil, vilket betyder att gubben använde våra, skattebetalarnas PENGAR som utloppsväg för sin gubbsjukhet elelr vad man kan kalla det. Dessutom så har det ju på senaste varit stor rumba om sexuella trakasserier i riksdagshuset och skulle de inte sparkat honom nu (tredje gången gillt...) så skulle förtroendet för regeringen VERKLIGEN krypit till botten! Visst får han smsa vem han vill, med den bisarrt stora lön de har så skall och BÖR han göra det med sin PRIVATA mobil. Och en minister skall ALLTID ha i åtanke att de skall vara representabla (står i lagen). så ingen skillnad hur mycket lusten skulle pocka på så måste man kunna hålla det privat. Plus att en del av Kanervas tidigare "offer" (inte Tukiainen) har antytt att de känt sig trakkasserade, men då skrad inte riksdagen till v erket sorgligt nog. Så alldeles rätt att gubben far. Man måste inte vara felfri, men följa den lag som gäller i Finland.

Anonym sa...

Och sa har det ju ocksa att gora med om kvinnosyn... Kul for oss finnar att var utrikesminister tycker det ar okej att ga till strippor, kul att verkligen understryke samhalleliga maktstrukturer...

Mary X Jensen sa...

Nej, det är int ekul för er finnar att ni har/hade en utrikesminister som har problem med ändlägena.

Visst ska det ställas krav, men det jag är ute efter är moralpaniken som alltid uppstår i såna här sammanhang.

Personligen blir jag galen av karlar som beter sig så här... Men jag kan inte döma ut allt de gör för att de gör vissa grejor fel. Att det här sen var osedvanligt klantigt är en annan sak. Sickna stollar det finns.

Anonym sa...

Påpekas kan att hade denna "stolle" befunnit sig i Sverige hade han blivit sparkad (eller vi hade sagt "avgått" för vi är inte lika raka som finnar*L*)efter två dagar för det hade det svenska folket krävt..Skillnaden med det finska folket är att de faktiskt gett "gubben" en chans...tre gånger dessutom!!!

Anonym sa...

Det lustiga är att Kanerva lär ha fått en hel massa support-SMS där vanliga finnar velat ge honom sitt stöd. Vilket jag tycker är bra, alltså. Jag avskyr den moralpanik (som du så korrekt talar om) som har uppstått. Och att man ska demonisera Kanerva för att han skickat de här SMS:en är så otroligt skenheligt. Det finns tusentals män i Finland som varje dag slår skiten ur sina fruar. Varför uppstår inte en panik över DET?

Och som jag har uppfattat det så fick Kanerva kicken därför att han kokade ihop en hel härva om lögner om incidenten. Att han inte visste någt om det, och att han inte var inblandad på något vis. Och då är det ju förståeligt att Kanervas kolleger i stora korridorerna blir oroliga över trovärdighet och dylikt. Speciellt som det inte är första gången Kanerva funnit sig i liknande blåsväder.

Anonym sa...

har inte riktigt följt med, men var det inte så att hon anmälde honom för sexuellt ofredande, och det är ett brott. Sen är man ju inte att betrakta som skyldig förrän man dömts i domstol, eller erkänt och fått ett föreläggande, dvs exvis böter utan domstolsföhandling. Det senare gällde Thorsson på HD, som ju, enl min mening var helt korrekt, fick fortsätta på HD. Ofta är det ändå så att man måste ta ett ställningstagande när ngn begått ett brott. Även om det inte har direkt med jobbet att göra.
Tänk på mördare som började på läkarlinjen. Visst var det väl rätt att stoppa honom, och inte skulle det tagit sån tid.

Anonym sa...

Jag tycker synd om karln.

Att vara så kärlekskrank att man riskerar hela sin karriär för att få utlopp för sin passion av en anna människa...

Visst är det lite gulligt!?

Unknown sa...

Om karlen hållit det till sin privata telefon, skulle det inte vara sånt hallå över det. Men som den där ena doktorn i tv:n säger "for every 50 rats you see there's 500 more". Jo en hel del, i mitt personliga tycke full-idiotiska finnar har nu sänt diverse stödande mail osv. till gubben. Kvinnan HAN VALDE att sms:a är mordhotad och utsatt. HON beskylls för att vara ORSAKEN till GUBBENS HANDLANDE!!! Detta är helt sjukt, han valde själv att på folkets bekostnad (jobbtel.) sända snuskiga sms, och sedan ljuga om det. Och detta, alltså orsaken som lett till att han kickats, skylls HON för?? Är man medlem i riksdagen så måste man ju visa att man KAN ta ansvar för sitt eget, personliga agerande, i vilka fall man oftast förlåts (t.o.m för LÄTT här i Finland) annars skall man fara så det visslar om det. Det roliga är att en om kvinnlig ledamot begått samma brått så skulle hon sparkats direkt här! När det t.o.m blir rubriker om någon dam haft v- neck (beskrevs som djup-urringat). STORYTELLER: sant att det finns otaliga mängder män som slår skiten ut sina fruar här i Finland, det SKA stoppas, men detta herr Kanervas beteende (inte i detta fall trakasseri, men i tidigare fall han gjort) är viktigt att ta itu med, för detta visar också HUR det är lovligt att ha att göra med och bete sig mot kvinnor. Kvinnans värde respekteras inte om en högt uppsatt man kan komma undan med diverse diffusa snuskigheter och trakasserier. Skulle Kanerva vara en riktig man skulle han nu ställa upp sig i media och ta ansvaret, om inte för sin egen heder så åtminstone så att ingen knäppgök gör sant av sina hot mot Tukiainen och tar livet av henne!