lördag 10 maj 2008

Nu börjar jag bli riktigt orolig...

Riksdagens försvarsutskott har kallat FRA-chefen för att förklara sig och tala om vad signalspaningen egentligen innebär, vad de tänker göra. Det är väldigt bra, bara det till utskottet också kan få komma någon som kan ge andra vinklar och kan analysera betydelsen av det hela, så att inte FRA får stå helt oemotsagda.

Det känns lite i sista minuten här, men besluten är ännu ej fattade så man får väl vara glad för att det finns intresse från utskottets sida, man kanske rent av ska vara glad.

Men visst kan man bli lite orolig när man läser vad Falkvinge skriver om det hela. Han tar i med hela livstycket, men å andra sidan kanske det behövs för när man läser hur FRA ger sin syn på saken på egna bloggen Klartext så blir man fundersam. De vet säkert vad de gör och de säger att andra har fel, men inte vad som är fel, och vad som ska gälla istället. Christian Engström är inte riktigt nöjd med att FRA bloggar utan tycker att myndigheter ska genomföra de beslut som politikerna fattar och inte försöka påverka politiken genom egen opinionsbildning, fast å andra sidan menar han att det blir ganska tydligt trots allt och det kan förstås vara bra på sitt sätt.

Jag knycker en kommentar från Pär Ströms blogg här (jag har skrivit om detta förut och det finns med i min länksamling, men äras den som äras bör och det hela aktualiseras ju mest hela tiden) - inlägget gjordes av Fair 22.


"Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har skrivit så här:
“Frågan är om inte detta år borde användas till att aktivt lyssna på de personer som redan idag kan berätta vad som har pågått och pågår inom FRA. Jag har kontaktats av flera personer med insyn i denna verksamhet, alla indikerande att en sanningskommission borde inrättas innan någon lagstiftare ens överväger att sjösätta detta missfoster, vars viktigaste existensberättigande enligt FRA synes vara att kunna byta information med andra säkerhetstjänster.” (Advokaten)


Man kan också lyssna på en radio- intervju med henne här ... - Hoppas att hon får vara med på mötet. Hon ger väldigt kloka synpunkter och det finns verkligen anledning att lyssna på vad hon säger om detta.

Ny Teknik har en bra artikel och det var Emma som tipsade mig (som så ofta, tack - samma våglängd kanske). Anna Troberg har skrivit en artikel om det helas konsekvenser här. Det är bra att konkretisera.


Ingen rast och ingen ro i denna kontrollbegivna omvärld... överallt måste man vara, men vem klagar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


2 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Om du tyckte jag tog i nu: you ain't seen nothing yet. :) Det där var den första i en sedan länge planerad serie, som kommer att kulminera om ett par veckor.

Mary X Jensen sa...

Rick - Jag tål vet du...