lördag 14 juni 2008

Brandvägg åt alla...

På den ena sidan Internet med fantastiska möjligheter till att underlätta våra liv och framförallt den enorma kontaktskapandet. Det mesta av godo faktiskt. Man brukar säga att så fort två människor kommer öga mot öga med varandra så ökar förståelsen för olika kulturer. Religion, språk, ras och kultur begränsar våra möjligheter att öppna oss för att förstå attvärlden ser helt olika ut beroende på vilket perspektiv man använder och vilken aspekt av den som är aktuell.

Tänk om det är så att internet kan bli det fenomen som skapar fred i världen, i stället för tvärtom? Det är väl en intressant tanke?

Att det via internet skapas fantastiska värdegemenskaper över de traditionella synsätten kan man inte minst märka på det som hänt i den svenska bloggosfären på sistone. Här har det smalats ett enormt motstånd mot den nya FRA-lagen. Det om något säger väl att det finns en positiv kraft i att männsikor kan mötas på olika sätt.

Den nya FRA-lagen som innebär att det finns möjligheter att avlyssna allt vi gör i etern kommer dessvärre att lägga lock på den här glädjen. Storebror ser dig får en annan och mycket påtaglig effekt på oss alla. Jag älskar internet för dess alla möjligheter. Vill absolut inte att den ska begränsas nu på grund av att lagstiftare vill ha kontroll över våra rörelser på nätet. Tänk om det blir som i Kina?

Bättre än avlyssning vore att lagstifta att alla är skyldiga att ha uppdaterade och justa brandväggar på sina datorer. Att leverantörerna måste installera såna för att de ska få säljas i Sverige överhuvudtaget. Kunde man installera Windows på alla datorer så varför skulle det vara svårt att göra samma sak med en brandvägg som uppdaterades varje gång man slog på strömmen? Vilken bra idé va? Sen skulle det förstås vara förbjudet för Telias kundtjänst att be sina kunder att dra ur brandväggen och köra direkt mot internet. Man säger att felen i de allra flesat fall beror på att kunden har en felinstallerad brandvägg. Tjenare, det skulle alltså vara anledning att släppa in internets dårfinkar med trojaner som snabbt och lätt kan tanka ned barnporr och annat elände på oskyldigas datorer. Bara för att öka genomströmningen av samtal i Telias support. Det är inte kvalitet, det är kvantitet. Inge bra.

Här kan ni hitta lite olika brandväggar - som tips...

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Björn Felten sa...

Naturligtvis har internet alla möjligheter att en gång för alla skapa fred på jorden.

Det som förorsakar alla konflikter (oftast krig) på vår jord är politiker som värnar om sina inpinkade revir, och som lyckas upplyfta patriotism till något av det viktigaste som finns; något som det rent av är värt att offra livet för. Att försvara DERAS territorium, och makt över detta, alltså.

Men internet saknar gränser. I en Jord fullständigt utan gränser, såsom den alltså ser ut när man skådar ner på den från en rymdfarkost, så finns det inte längre något att kriga om. Och alla som vill flytta från en del av Jorden till en annan kan göra det helt fritt utan att maktkåta politruker kan förhindra det.

Vore inte en sådan Värld Utan Gränser något att offra livet för, om vi kunde garantera våra barn och barnbarn en sådan värld?

Alter Ego sa...

En fråga jag ofta ställt mig, men har inte kommit till skott med inlägget är att om man nu vill stoppa terrorism och annan grov brottslighet. Varför har man inte lyckats stoppa alla sorters virus som florerar i Sverige. Kan dessa virusskapare hålla sig undan så lär nog eventuella terrrorister kunna göra det också.

Mary X Jensen sa...

Ja men eller hur?

Anonym sa...

Inga brandväggar i världen hjälper mot oförståndiga och okunniga datoranvändare som till råda på allt är inloggade med systemrättigheter, oftast då även på system med grundläggande brister vad beträffar just de rättigheter som program körs med.

Skall en sådan miljö säkras med branväggar så kommer man ändå bara en liten del av vägen även om brandväggen är så restriktiv att den allvarligt begränsar användarens kommunikationsmöjligheter.