tisdag 17 juni 2008

Det ska fan vara politiker...

Ingen tror väl att FRA ska lyssna av varenda samtal... Inte idag men kanske imorgon? Vem vet. Det är att möjligheterna nu skapas som är det obehagliga. Vem kan garantera vad som händer.

Fy skäms på de ledande politikerna i regeringen som inte står fram och försvarar lagen inför öppen ridå nu. Det är nästan oförskämt att bara skicka fram Karin Enström och fövisso försvarsministern också. Honom träffade jag och ett antal bloggare igår. Han försvarade lagen då, men vad ska han göra? Men suckade lite och sa att han ärvt den. Jag blev inte riktigt övertygad. Tyvärr. Men med all respekt ministern så tycker vi olika i den här frågan. Tyvärr sitter jag inte i regeringen för då hade jag avgått på stående fot för den här saken.

Det är själva fasen att man inte kan lyssa på att så många tycker att det här är galet. Det har skrivit bloggmeter om detta under en ganska lång period nu. Jag har aldrig gillat tidningsdrev mot enskilda personer men nu handlar det om en sakfråga och den är viktig. När jag lyssnar på debatten så finns det inte ett enda vettigt argument för. Ja, det övergripande skyddet av staten förstås. Men att det skulle ske till ett pris som man rimligen inte har kompetens att överblicka.

Lagen är rent ologisk. Å ena sidan ska inte knarkaffärer mellan svenskar hanteras. Då blir det en polisiär fråga sa försvarsministern. Men det haltar lite eftersom de inte ska kolla/läsa sådana mail så hur ska det då avgöras vad som är innehåll? Man måste helt enkelt öppna. Tro mig, aldrig att man bara kommer att släppa iväg olagligheter hur som helst med skälet att det ändå bara inhemsk brottslighet. Det skulle vara helt ofattbart om inte de uppgifterna kommer att användas. I princip säger försvarsministern att för inhemsk knarkhandel är det hel OK att SMSa, skriva e-post och ringa om man bara är svensk. Va? Jag tror inte på det där. Ändamålslidning finns det alltid och rätt vad det är så ska vi nolltolerans vad gäller narkotika. Och vad har vi då för fiffiga spaningssystem att använda. Ja, just det. FRA har ju jättekollen.

"Vad alla kritiker från alla håll har gemensamt, utöver själva kritiken, är att de debatterar mot en närmast osynlig motpart. Vem är det egentligen som försvarar Lex Orwell? Varken statsminister Fredrik Reinfeldt, försvarsminister Sten Tolgfors eller något av de andra regeringspartiernas tyngre företrädare bemöter kritiken – vilket är än mer uppseendeväckande i ett fall som detta, där det handlar om en lag som ger staten möjlighet till långtgående ingrepp i den personliga sfären." (SvD)

Inom EU har man börjat fundera över hur den personliga integriteten ska skyddas från Sverige för övriga medborgare. Är inte det rent förfärligt att den här spaningslagen ska vara så viktigt att få igenom. När den känns så fel.

Forskare menar att det inte lär fångas några terrorister - det är ändå det endaste skälet som de som är för har. Har de rätt eller fel? Med tanke på den argumentation och den grunda internetkunskap jag hört vi-som-är-för-kandidaterna förmedla så tror jag mer på FOI.

Vilken rysare det här på många olika sätt. Inte bara för lagens skull utan också för den aktkamp som verkar råda i de politiska leden. Fy tusan - politik när det är som värst.

(SvD)
(intressant)

Emma har spaningskontor i Riksdagen, där hittas senaste nytt och länkar till flera som är där in real live. Politikerbloggen är förstås där också.
Aktuell länkskörd, den är röd, grön, blå och allsköns färgad - det här är inte partipolitik det är människor med engagemang som uttrycker sig på väldigt många olika sätt: Attila tecknar och skriver, Erik L - polisanmäler FRA, Mårten - illojalitet eller mod, Emma, Kurvigheter, Nikke, Alter EgoTrotten, Blogge Bloggbävning - har aktuella länkar till tidningsartiklar. Rick, Steve Lando, Christian, WitchBitch, Rosetta, Basic, Radikalen, Erik L, Svensson, Join Simon, Humlan, Alter Ego, Bent, Aspiebloggen, Alter Ego, Ringborg diskuterar Focault , Min gamle kollega Anders Lotsson, Peter J Olsson, Mildner på Sydsvenskan, Drottningsylt, Projo, HAX, LAKE, Basic, Kryptoblogg, Jörgen L, Badlands Hyena (satir), Badlands Hyena 2, lika mycket satir, Erixon, Ingerö, Svensson, Kamferdroppar, Poet on the Run, Dimitri, 10363, Peter Karlberg, Piece of The Mind, Klokbok, frendo, embryo-för att det behövs mitt i alltihopa, Stationsvakt - kan man gömma ord och samtidigt visa dem? Tommy k j, Ingerö - tre poster, WhatismrGreen, Fridholm , Kulturbloggen.com, Dexion i Corren, Oscar, Rick, Gester med ord, Paf, Peter J O, Waldemar i Skiften,- här finns fler intressanta artiklar,Vad tycker du om Creeper - enkät, Anna, Roya och Matilda, Magnus A, Steve Lando, Farmorgun, Bloggbävningens anfader, Henrik Sjöholm, Isobel, Svensson, Gardebring , Projo, Attilla - en teckning säger mer än ord, Pastey - ett utdrag ur Orwells 1984, Andra sidan - övervakning är trygghet. Va? (min kommentar), Christian Valtersson, Drottningsylt, och Knuff

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast samtidigt också roligast. Och jag kommer antagligen att börja engagera mig politiskt tack vare frågan, så oavsett vad som händer tror jag att mångas ögon har öppnats för politik tack vare skiten.

Anonym sa...

Det mest skrämmande är att det inte verkade som om någon trodde på lagen, av de talare som gick upp. De stammade, och visste ibland inte vad de skulle säga ... som om de själva tyckte likadant men av någon anledning ser sig tvungna att rösta ja. Det var väl en och annan som kunde försvara sina argument, men väldigt få. Men då undrar jag - Av VEM då?

Ingen skulle ju lägga dem till last om de sa - Nej, motståndet är så stort så vi lägger det på is ett tag till.

TV tog upp en bra jämförelse i morse. De sa att det här för de som röstar borgerligt är som om vänstern privatiserade all utbildning. Det är enligt min personliga uppfattning ett mega-svek mot alla väljare som röstade på allianspartierna. Och ett svek mot dem som inom partierna är osäkra. Varför inte låta dem få tid på sig. Varför så bråttom?

Jag kan skriva ännu fler bloggmetrar, men just nu känns det lite för tungt ...

Segern för s, mp och v, bör vara klar år 2010, om FRA-lagen går igenom. Men jag anser att priset är för högt.

Anonym sa...

De där hoten är bara den straussiska retoriken som fyller samma funktion som skärselden fyllde förr när folk var mer religiösa, att skapa en medgörlig opinion, inget annat.

Men i klarspråk ser det nog ut såsom jag spekulerar hos Oscar och Opassande.

Har jag rätt är det sverige som nation som är fegt och ryggradslöst. Vi borde hellre visa så mycket cohones som vi gjorde när vi parkerade isbrytaren framför U137 med ordern "tryck upp skorven på torra land om den glider av grund". Det handlar bara om ett troll som spricker när det släpas upp i ljuset.

Lyssnar man på deras retorik så skulle ju det betyda att våra politiker böjer rygg inför de mörkerkrafter som stod bakom 11:e september. Att gå med hotelser likt gisslantagares krav eller maffians försäkringar finns bara inte - då är man bara en liten lort.

//steelneck

Anonym sa...

Ser ut som om jag får medhåll av IDG kring mitt spånande hos Oscar och Opassande.

En lösning som innebär att FRA får som de vill skulle kunna införas i LEK, att i lag tvinga operatörerna att hålla svenskar anonyma och tillhandahålla krypterad överföring. Att varje internet-uppkoppling sker till ett krypterat VPN där in och utgående IP inte ens får loggas. FRA kan då se att information skyfflas runt, men de ser bara den svenske operatörens IP och får aldrig veta kundens (det skulle ju inte gälla svenskar.. eller hur).

E-post kan dock innebära ytterligare problem eftersom man inte vill vara anonym för mottagaren.

Utifrån ett strikt FRA-perspektiv, med de argument som framförts, så borde det vara svårt att argumentera emot ovanstående. IFPI, MPAA osv. lär dock gå fullständigt i taket. Men vaddå, när man ställer kombinationen av svensk säkerhetspolitisk signalspaning och hela befolkningens integritet emot sådana intressen så borde de inte ha särskilt mycket att säga till om.

//steelneck