onsdag 25 juni 2008

Pressmeddelande från Fjellner... VIKTIGT

(SvD)
(SvD) (DN)

Uppdatering 3: Även Charlotte Ceederschiöld har hört av sig.

Uppdatering 2: Även Junilistan hör av sig.
Uppdatering: Jag skickade pressmeddelandet (läs nedan) vidare och fick omgående svar från folkpartiet!!! Och så från moderaterna och Gunnar Hökmark.
*************

Hej!

Vi har uppmärksammat den socialdemokratiska europaparlamentarikern Marianne Mikkos förslag om att reglera bloggar och avgiftsbelägga användargenererat webbinnehåll. Mikkos fick i parlamentets kulturutskott stöd för sitt förslag att avgiftsbelägga användargenererat innehåll (bloggar, YouTube, Facebook, etc.), i ett försök att skydda traditionell media från konkurrens. Utskottet kräver även att bloggar regleras och klassificeras.

Vi moderater är emot dessa förslag och kommer anstränga oss för att stoppa dem. Enligt oss är medborgarjournalistik, bloggar och web 2.0-utvecklingen de senaste årens viktigaste bidrag till att vitalisera demokratin. Moderaterna har ingen ledamot av parlamentets kulturutskott, och vi kan därför inte aktivt påverka utskottets arbete utan enbart bevaka det. I den bevakningen har bloggosfären spelat en roll i att uppmärksamma oss på rapportens problematiska skrivningar. Den aktiva medborgarjournalistiken har på så sätt bidragit till att uppmärksamma oss i god tid för att stoppa förslagen.

Den moderata ledamoten Christofer Fjellner samlar just nu namnunderskrifter för att kunna presentera ändringsförslag till plenum, som ändrar eller tar bort de skrivningar som vi moderater inte kan ställa oss bakom. För att lägga sådana ändringsförslag krävs stöd av 39 kollegor, det vill säga sammanlagt 40 namnunderskrifter. Förhoppningsvis kan bloggosfären hjälpa moderaterna i detta - stöd krävs från ledamöter ifrån andra länder och partier. Det vore ett symboliskt sätt att visa Marrianne Mikko att bloggarna är här för att stanna och inte låter sig tystas.


Christine Timmersjö
---------------------------------------------------------------------
Political Advisor to MEP Charlotte Cederschiöld
European Parliament
Rue Wiertz 13E151, BE-1047 Brussels, Belgium
Email: charlotte.cederschiold-assistant2@europarl.europa.euPhone: +32 (0) 2 28 378 23
GSM: +32 495 70 29 63

******************************
Hej Mary!

Det är verkligen roligt och uppmuntrande med aktiva och frihetsälskande medborgare som du.

Vi från Junilistan har med oro följt Marianne Mikkos betänkande om reglering av bloggar. Bloggvärlden är av stor betydelse för demokratin och för oss är Mikkos förslag att bloggvärlden "behöver en

kvalitétsstämpel" helt obegriplig. Detta eftersom vi lik många andra tycker att yttrandefriheten så som vi ser på den i Sverige skall vara näst intill oinskränkbar.

Följ gärna Junilistans arbete för att demokratiskera EU på
www.junilistan.se

Med vänliga hälsningar,
Nils Lundgren
Hélène Goudin

************
Hej Mary,

Nej, bloggare ska självfallet inte registreras och ej heller betala. Vi moderater kommer att rösta emot detta, av uppenbara yttrandefrihetsskäl, plus mer allmänna förnuftsskäl. Att uttrycka sin uppfattning ska aldrig vara något man måste be om lov för.

Gunnar Hökmark (m)
genom
Mattias Keresztesi


*********************
Hej Mary,

Jag har nu tittat på förslaget och instämmer i att det varken är politiskt relevant eller praktiskt genomförbart att införa den typen av lagstiftning- varken på EU-nivå eller nationellt. Jag kommer därför att skriva under ändringsförslag tillsammans med Christofer Fjellner som syftar till att ta bort de mest repressiva delarna i betänkandet (bland annat om registreringen) och- om det inte skulle gå igenom- rösta emot hela rapporten i plenum i september.

Mvh,
Olle Schmidt, fp


***********************
Moderate ledamoten av Europaparlamentet Christofer Fjellner säger att förslaget om att avgiftsbelägga bloggar måste stoppas och han skriver i dag ett pressmeddealnde. Skönt att han tar den bollen nu, så blev jag en glad moderat igen...

PRESSMEDDELANDE

EU ska inte reglera och avgiftsbelägga bloggar
pressmeddelande - 2008-06-25 00:00:00-

Förslaget om att reglera och att avgiftsbelägga bloggar måste stoppas. Det är för mig obegripligt att Europaparlamentets kulturutskott föreslagit sådan galenskap. Medborgarjournalestiken är en fantastik möjlighet, inte ett hot. Om EU nu skulle börja reglera bloggar bryter det inte bara mot subsidiaritetsprincipen, det är ren idioti! Det säger Christofer Fjellner, moderat ledamot av Europaparlamentet. I Europaparlametets kulturutskott antogs en rapport om mediernas koncentration och mångfald i EU.

Parlamentets socialdemokratiska rapportör fick där stöd för att avgiftsbelägga alla Europas bloggar, i ett försök att skydda traditionell media från konkurrens. Utskottet kräver även att bloggar reglerar och klassificeras.

- Bloggar är inte ett problem. Tvärtom. Bloggar är de senaste årens viktigaste bidrag till att vitalisera demokratin. Behandlingen av detta ärende är i sig ett tydligt exempel på detta. Jag sitter själv inte i europaparlamentets kulturutskott och uppmärksammades på att denna galenskap gått igenom just av bloggosfären.

Som enskild ledamot kan man inte bevaka allt, men tack vare en aktiv medborgarjounalistik fick jag den förvarning jag behöver för att vi förhoppningsvis ska kunna stoppa denna idioti. - Rapportören Marianne Mikkos syn på journalistik påminner mig om George Orwells bok 1984.

Men man borde kanske inte förvånas, hon har en sovjetisk journalistexamen från just 1984. Att hon buntar ihop bloggar och spam visar med all tydlighet att hon inte förstått något om den verklighet hon försöker reglera.För få lägga ändringsförslag till plenum som stoppar henne behöver jag nu samla 39 kollegor bakom mina ändringsförslag. Förhoppningsvis kan bloggosfären hjälpa mig även i detta. Det vore ett symboliskt sätt att visa Marianne Mikko att bloggarna är här för att stanna och inte låter sig tystas, säger Christofer Fjellner.

Christoffers hemsida

Marianne Mikkos rapport

HAX-bloggen hittar ni tips om hur ni ska gå tillväga för att protestera och förstärka på ett bra sätt.

intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
, , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

På HAX-bloggen återfinns Fjellners pressmeddelande, Henrik Alexanderssons bifall samt åtta instämmande kommentarer. Jag ser inga "tips om hur ni ska gå tillväga för att protestera och förstärka på ett bra sätt". Jag kan troligen räkna ut själv hur jag kan bidra, men varför låta oss sitta och gissa bakom tangentborden? Peka ut de där tipsen som du har sett, tack!

Mary X Jensen sa...

Anders det är HAX senaste bloggpost. Det går inte att göra permalänkar hos honom nämligen. Han måste fixa i inställningarna.

Får påminnahonom om den saken

Anonym sa...

Nu vill ju inte jag vara en smolk i bägaren, men ETC har skrivit om Fjellner.
http://etc.se/etc_kommenterar/15774/ja-till-nazi-vibbar

Han faller för grupptrycket precis som alla andra :)

Mary X Jensen sa...

Jaja... trist. Inget man står bakom precis. Även han behöver kamma sig uppenbarligen. Det är därför man ska höja medelåldern på ungdomarna i riksdagen - till 50 ungefär...

Men just den här grejen är väl ändå riktigt bra? För alla bloggare? Och folkpartiets Olle Schmidt hängde på med blixtens hastighet...

Thomas N sa...

Mary,

HAX permalänkar hittar du på klockslaget under varje inlägg.

Mary X Jensen sa...

Tack då har jag lärt mig något nytt idag och ska fixa till länken ovan ;-)

Anonym sa...

Jag förstår problematiken med bloggar.
Jag kan själv säga att det närmaste intressanta hade varit om man bara hade krävt en ansvarig utgivare för en blogg, nån som hade stått för åsikterna på den. Men å andra sidan så har man ju redan fått igenom en sån lag nu. :)
Går inte t.ex. den här bloggen via en riksgräns? För då kommer ju staten att hålla reda på bloggen om den börjar bli för kritisk mot dom styrande. :P

Hoppas inte att jag är för osammanhängande för då är det bara att stryka inlägget.

Anonym sa...

Jag kanske ska tillägga att i detta fallet så tycker jag faktiskt att lagförslaget är korkat. Det handlar väl än en gång om det där Groupthink som du skrev om tidigare.

Mary X Jensen sa...

Jo den här bloggen lär passera landsgränserna mest hela tiden...

Men jag kanske slutar blogga om kontrollsamhället kommer för nära.
Det vet man aldrig.

Anonym sa...

Bah! Hur vågar du lita på en enda riksdagsledamot i någon som helst fråga efter FRA- skandalen? De kommer att göra precis vad EU säger åt dem att göra. De har nämligen sålt ut vår bestämmanderätt över oss själva tills vi lämnar EU eller tills skiten faller samman.

Mary X Jensen sa...

De här två sitter i Bryssel som parlamentariker där...

Anonym sa...

Jfr vad som hände i Italien:
italy_blog_law_outrage

Anonym sa...

Shit, ÄNNU värre! Då är de ju direkt beroende av hydran för sin försörjning!

Nej, jag har verkligen ändrat mig: från partipolitiskt aktiv i januari till att inte lita på en (proffs) politiker om han så skulle säga att solen går upp i morgon.

Anonym sa...

Ursäkta, men med 1½ år långa förspelet inför en nyligen klubbad ökänd lag i åtanke har jag inget förtroende alls för de här avsiktsförklaringarna. Förslaget är förvisso absurt, hotar frihet och demokrati, samt är ytterst poänglöst... men det är å andra sidan FRA-lagen också.

Anonym sa...

Instämmer med de kritiska. Det finns väl ingen vettig människa som tror att någon politiker i Sverige skulle säga att lagen är bra, nu så här efter FRA-lagen.

Och som nicklas skriver, om EU säger hoppa så frågar Sverige "Hur högt".
Så har vi otur går den igenom om några år, och alla politiker i Sverige kommer skylla på ett EU-beslut.
För fråga er själva:
Kännetecknas EU av öppenhet och en vilja att låta oss medborgare ta del av underlag till beslut osv?

Anonym sa...

Aloha!

Jag undrar vilka bitar i förslaget som Olle Schmidt tycker är ok...

MVH
JoachimS