söndag 8 juni 2008

Trafik i Sverige... FRA inom och över alla gränser...

Kolla in min lilla "skitblogg" i universum. Här skrivs mest om närliggande saker, som händer i Sverige - en slags enmansbetraktelse över dagstingen. Kan bara intressera svenskar kan man tycka, trafiken borde väl fara inom Sveriges gränser, eller hur? Ej intressant ur avlyssningssynpunkt kunde man tro.


Rent logiskt utan att förstå hur internet fungerar kan man tycka det. Men om ni kollar på den här kartan kan ni se att trafiken till den här bloggen är minst sagt internationell och far ut och in över landsgränserna mest hela tiden. Vad innebär det för min blogg? Jag vet inte vilka mina läsare är. Det kan vara både kreti och pleti, med goda eller onda avsikter. Bloggtidningens Jonas når inte bloggen Rosetta Sten och undrar varför.

"Signalspaning får endast avse utländska förhållanden." som enligt ledarskribenten på Smålandsposten är en av variablerna som skyddar vår integritet i signalspaningslagen som föreslås. Han heter Marcus Svensson och tycker att det är bra med FRA och har inte mycket till övers för bloggares synpunkter. Det kan nog vara synd för den framtida karriären det. Bloggosfären är lika lite en homogen entitet som tidningar är...

Som journalist vill och ska man kunna hävda meddelarskydd, men hur ska det gå till i framtiden?

Peter J Olsson säger i sin krönika :

"Det något märkligt med allianspartiernas krampaktiga beslutsamhet att genomdriva lagen om utökad avlyssning av svenska folket.
Inte är väl detta det som alla borgerliga väljare väntat sig? Snarare har ju dessa partier traditionellt sett varit mer benägna att sätta medborgarnas integritet först."

Peter Dahlgren säger i en debatt- artikel i Smålandsposten:

"Nedrustningen av försvaret är en paradox när en nationell avlyssningskampanj mot svenska medborgare införs parallellt. Är det numer medborgarna själva som är hotet och som måste skyddas genom att ta ifrån deras rättigheter?"

(intressant)

(kommenterande bloggar)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Europaparlamentet hade skäl att säga att "privatpersoner bör uppmanas att kryptera sina e-postmeddelanden" och uppmanade "kommissionen och medlemsstaterna att vidta lämpliga åtgärder för att främja, utveckla och tillverka europeisk krypteringsteknologi" i sin rapport om Echelon. (mina bolds)

Anonym sa...

Den där kartan var rätt intressant, inte då att du får besökar från jorden alla hörn. Folk reser, folk använder proxy osv.. Näe, vad jag fann underligt var Ryssland och Kanada, framförallt Ryssland. En enda, deessutom liten punkt, från världens största land. Du har ju faktiskt en del träffar tom från U-länder, men så tmt från Ryssland. Mån tro hur det ser ut för andra sajter, jag ahr en känsla av att det är något liknande och det leder mig till tron att ryssarna kanske gör något annorlunda?

//steelneck

Mary X Jensen sa...

Ja den där kartan är intressant på många sätt. Folk reser och rör sig precis som du säger och en och annan bekant har man väl här och där...

Förmodligen så ser andra bloggares kartor ut på liknande sätt. Det ger en bild av hur trafiken rör sig trots allt. Inte är det bara inom Sveriges gränser. Mitt innehåll kan knappast vara intressant på en global nivå och det är inte heller meningen.

Urban Sundström sa...

Kul att du Pushar dina inlägg om FRA. Då känner jag mig inte så ensam när jag skriver massor med inlägg om FRA på Puaha:

http://www.pusha.se/samhalle/9869_Trafik_i_Sverige____FRA_inom_och_over_alla_granser

Hälsn. Urban, sunurb01 på Pusha

Anonym sa...

Missa inte dagens ledare i Expressen. En av de bästa på länge.

/Lasse E

Mary X Jensen sa...

Ja Urbnn - jag har äntligen lyckats få in koden här och har nu en elegant pushaknapp som du ser.

Wow - artikeln i Expressen måste uppmärksammas...

Mary X Jensen sa...

Jag tillhör inte dem som tror att traditionell media kommer att vara helt tyst, de inväntar nog lämpligt tillfälle.