tisdag 22 juli 2008

Borgerligt NEJ till FRA-lagen...

Protesterna mot FRA-lagen är många och den går igenom alla partitillhörigheter och olika grupperingar. Kort och kärnfullt handlar det om att vi inte vill att den personliga integriteten ska kränkas genom massavlyssning. FRA-lagen är ett lapptäcke och skall förses med ytterligare omplåstring i höst. Det är inte acceptabelt.

Gärna signalspaning och underrättelsetjänst - men på ett annat sätt. Att regeringen verkar vägra att lyssna på vad vi säger är oerhört trist och på många sätt också svårt att förstå med tanke på att individens frihet är en av grundstolparna i den borgerliga politiken.

Nu bildas en borgerlig grupp mot FRA-lagen - gå med där du också om du vill. Bra debattartikel som sammanfattar alla de bloggmeter vi som är emot har författat på senare tid finns på DN. Man kan tycka att det finns väldigt många grupper mot FRA-lagen nu. Men de behövs uppenbarligen för missnöjet är stort. Kolla in på Facebook, Nätverket stoppaFralagen.nu, Frapedia, Piratpartiet inte minst och många många fler. Sen finns det förstås också den mer informella grupperingen i bloggosfären som också består av väldigt många som vill att regeringen ska riva upp FRA-lagen och börja om från början.

Den borgerliga kampanjen är speciell på så sätt att den går emot den regering som som våra egna partier sitter i. Man kan verkligen tycka att det är onödigt av regeringen att inte ens lyssna på sina egna eller uttalar sig i nedvärderande tilltal om att detta är en vänster/högerfråga, en ungdomsfråga, att det är bra om vi lugnar ner oss mm. Christian Engström analyserar på ett bra sätt här hur det ser ut - hur det går till i politiken.

Själv hade jag satt upp en krisblogg och avdelat ett antal personer att verkligen lyssna på det som sägs och framförallt ta det på allvar. Nu är det FRAs chef Åkesson som i princip själv får ta debatten och där är blir lite si och så med afghanargumentet. I tidigare artiklar var det inte något bra skäl och i den senaste så är det ett bra skäl. Har han månne talat med försvarsministern? Hur ska han ha det?

Läser just att det inte blir någon förundersökning mot FRA på grund av den lista med 103 namn som handlade om FRAs eventuella brott mot telelagen. Hur om helst så påvisar denna lista vad som kan hända och att vem som helst verkar kunna bli kontrollerad. Det ökar inte förtroendet för verksamheten precis. Hoppsan det handlade om en annan anmälan tydligen - jag skrev fel. Se kommentar nedan. "Det blir inget åtal när det gäller som Aftonbladet skriver"FRA polisanmäldes av en privatperson efter ett inslag i SVT:s Rapport den 16 juni där FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson påstås ha sagt att FRA sedan en tid tillbaka samlar information ur och om svenska medborgares telefon- och e-post-trafik."De 103 tillhör en annan anmälan". I Expressen kan man läsa att de 103 personerna på listan inte kan härledas till något som Försvaret varit inblandat i. Egentligen gör inte det saken bättre, för konstatera att att det är många som är inblandade här. Tänk om det är så att var och en bara utgår från sitt eget perspektiv och att det är anledningen till att exempelvis Försvarsministern inte kan ta in de argument kring massavlyssning vi som är emot FRA-lagen för. Han ser det het enkelt inte på det sättet. Scary i så fall. Hur som helst så har Piratpartiet nu JO-anmält FRA-åklagaren, snacka om att det är Rock´n Roll i den här frågan.

Familjens 8-åring sammanfattar det hela på ett bra sätt:

"om en 14-årig kille skickar kärleks-SMS till en tjej vill han inte att någon annan ska läsa det"

Så enkelt är det, sen kan man pratat försvar och Säpo och Must och allt vad det heter. Spana på men inte på oss "vanliga".

Att gå emot sin egen regering är ingen lätt sak, men i det här fallet så måste man helt enkelt. Claes Krantz ställer den intressanta frågan om hur det kan bildas nätverk mot det egna partierna. Tragikomiskt kanske det är och det gör inte saken lättare precis.

Här är hemsidan där du kan skriva på ditt namn på protestlistan.

Debattartikel med programförklaring i DN

(SvD)


Bloggar om detta hittills gör Mathias Sundin, Jonas Morian saknar moderaterna, jag med, Magnus Andersson, Ankersjö, Badlands Hyena, Erik Hultin, Johanna, jj.n, Farmor Gun

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra initiativ - men var är moderaterna?

Sedan får du nog läsa lite bättre även om det är morgon. Inte bra att skapa indignation innan det finns fog för det

Det blir inget åtal när det gäller som Aftonbladet skriver
"FRA polisanmäldes av en privatperson efter ett inslag i SVT:s Rapport den 16 juni där FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson påstås ha sagt att FRA sedan en tid tillbaka samlar information ur och om svenska medborgares telefon- och e-post-trafik."

De 103 tillhör en annan anmälan

Anonym sa...

Katinka heter jag och det får du gärna skriva

stefan cronberg sa...

Javisst! var är moderaterna? Jag har i alla fall anslutit mig nyss som " Stefan Cronberg kommunstyrelseordförande (m) Österåker 1977-88). Man får väl skylta med gamla meriter i alla fall? Heder år den gamle moderaten och sedan länge tillbaka kristdemokraten Anders Wijkman, som är en av undertecknarna i DN-uppropet.

cnab sa...

Hej! Joshua Three har på sin blogg skrivit den absolut bästa allegorin om vad FRA-lagen innebär:
http://scriptorium.se/josh/

Anonym sa...

Jag saknade MUF-ordförande Niklas Wykman och han vill inte svara på sin blogg fast jag ställer en ganska rimlig fråga.

Jag tar det här i stället.

Ulf Wykman skriver:
"I dag skriver flera borgerliga politiker om sitt motstånd mot FRA-lagen. Hurra för det!

Själv är jag helt övertygad om att det inom borgerligheten snarare skulle behövas ett nätverk för FRA-lagen. Vi som är emot är i kraftig majoritet."

Jag frågar Niklas Wykman:
FRA-lagen har ett redan ett starkt nätverk som består av Reinfeldt, Björklund, Olofsson, Hägglund, Tolgfors och Åkesson. Därför behövs alla goda krafter mot FRA-lagen. Kan du inte på ett seriöst sätt svara varför du inte kunde vara med på artikel där det lanseras en borgerlig grupp för att stoppa FRA-lagen? Orkar du inte ta kampen?

stefan cronberg sa...

"Alliansväljare mot FRA" undrade varför så få moderater vågat skriva på. Det är nog så att de tongivande 60-talisterna i Gamla Sta´n och i Rosenbad mer och mer anammat den demokratiska centralismen, i.e. vi och dom ( rått förenklat). Eller för att citera DN ur en DN-intevju för 4 år sedan med bl a Littorin:"
Ledningen har till och med diskuterat möjligheten av att avskaffa medlemmarna för att själva kunna välja vilka som ska företräda moderaterna och kunna rikta sig direkt till väljarna.
(DN 2004-07-07)

VI ARE THE CHAMPS - till september 2010!

stefan cronberg, åkersberga

Anonym sa...

Det känns bra att detta kommer. Känner två av de som finns med. En av dessa är moderat oppositionsråd i norrköping.