måndag 7 juli 2008

Börja om från början...

Min närstående 8-åring brukar säga till mig - Du, jag har den smartaste hjärnan i skolan. Faktum är att han nog har det också, på sitt sätt. Men så får man inte säga utan att det blir för mycket för någon med janteläggning. Just nu längtar jag efter den smarta hjärna som kan komma fram med ett bra alternativ till dagens FRA-lag. En som är heltäckande från början utan en massa extra kosmetika innan den ens börjat gälla.

Dagens spinmantra hos politikerna är - Vi behöver en underrättelsetjänst. Det har både Jan Björklund och Maud Olofsson uttryckt på olika sätt. Även ÖB har uttryckt det ungefär så. Man använder också ordet avvägning mellan personlig integritet och just den viktiga underrättelsetjänsten. Sen slår man igen dörren. Statsministern verkar tycka att det är nog nu och vill inte riktigt bry sig om vad det handlar om. Mer insyn är inte aktuellt menar han i Expressen. Både Maud Olofsson och Jan Björklund menar att frågan kunde skötts bättre av regeringen, är det att göra en halv pudel enligt PR-gubbarna? Det vet man inte. Det kan vara äkta också. Maud tänker beröra FRA-lagen i sitt tal i Almedalen ikväll. Men de andra då? Återstår att se.

Via bloggen Politiskt inkorrekt hittade jag den här intressanta krönikan där FRA-lagen beskrivs som alliansens dödsklocka, det vore väl bra synd om det blev så? Stig-Björn Ljunggren skrev.
Opassande läser jag att Karin Enström säger att vi redan kan vara avlyssnade av FRA, utan att vi vet om det. Känns extra tryggt att få veta. Käckt. Nej Projo - alla över 40 är inte digitalt handikappade ;-), en del av oss har varit med sen början och andra av oss byggde internet. Så vi vet en del, jo då. Jan Guillou skräder inte orden och kallar politikerna för plattfiskar. Det återstår att se vad det här handlar om.

Nåväl Almedalsveckan är inte slut ännu och det hinner säkert bli mer diskussioner om den här lagen som i sin utformning ingen verkar vilja ha utom regeringen och några till.

Jag har ett radikalt tips här, coola ner och lyssna på denna finstämda melodi. (numer säger man inte längre tack till Google utan tacket går till Youtube). Underlaget till lagen finns redan. Börja om, sortera om och strukturera från början istället för det lapptäcke det nu verkar ha blivit. En lag med 30 plåster innan den börja gälla. Kan inte vara bra.

Leta rätt på den smartaste hjärnan som kan reda ut vad det är som behövs utan att vi tär för mycket på den personliga integriteten och utan att spaningsmöjligheterna förringas. Det måste bara gå. Det finns smarta hjärnor lite varstans, utnyttja dem. Lyssna - börja om från början...
(intressant)

Är partisystemet i gungning nu, det tycker Sophia. Anna Troberg kommenterar en del politiska uttalanden. Men vi är rätt envisa, både jag och andra. Att se berget från olika håll, ja det är viktigt att fundera över såna saker också, tror jag. Jan Nilzon tycker att en pudel i Almedalen kring FRA-frågan vore på plats, hur ska vi annars få människor att vilja arbeta i den politiska sfären.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: