tisdag 29 juli 2008

Det här med att lägga upp sekretessbelagda dokument...

Uppdatering: På förekommen anledning vill jag bara poängtera att jag naturligtvis stöttar HAX även om jag inte vill lägga upp dokumentet här. Jag vill helt enkelt inte publicera dokument med namn och inte heller sådana som är sekretessbelagda. Jag vill behålla min trovärdighet helt enkelt och att folk ska kunna lita på mig.

Men för övrigt är alltihopa helt prilligt. Det som har hänt är som en sämre deckare, men som jag sa igår någonstans att har han inget utgivningsbevis för bloggen så kan han inte hamna hos JK. Så blev det också. Sen kan man ha synpunkter på dokumenthantering också förstås. Det har jag. Det har inte med att göra att vara motståndare till FRA-lagen. Tro mig - fegis är jag inte...

Sen var det någon som trodde att jag inte lade ut dokumentet för att jag var rädd om min egen politiska karriär för att jag tar upp det nedan. Det var då mer tänkt som en fundering kring kostnaden att vara en fritänkare. Min politiska karriär har jag nog redan gjort och avslutat på sätt och vis redan på 80-talet. Nu är jag mera lokal så att säga... och är väl inte känd för att bara le och vara medgörlig precis.

Sen menar jag inte att dissa någon som uttrycker sig på sitt eget sätt. Men jag är inte för att använda uttryck som att andra är lobotomerade och så. Däremot vet väl alla som brukar vara här att alla uttryck är tillåtna här, nästan i alla fall. Här blandas vi i en evig kompott, en totalallians med underbara piratpartister, kommunister, vänsterfolk, sossar, borgare och moderater och Blogge och liberaler och annat. Det är tänkandet som är viktigt, att dra i trådarna från olika håll och mötas i någon form av mänsklig aspekt. Inget knussel från min sida precis vad gäller den saken. Här gillas mångfald men det innebär inte att jag inte vill ha min egen stil... Eller hur?

***********
Just nu pågår diskussionen för fullt huruvida man ska publicera det omtalade sekretessbelagda dokumentet från FRA, eller inte. Många bloggare har gjort det och andra har olika skäl till att inte göra det. Man är inte feg om man avstår. Mod är även att stå emot nämligen. Att välja själv. Det är civilkurage.

Jag själv kommer inte att lägga upp det här på bloggen och det av principskäl. Jag vill helt enkelt inte vare sig publicera sekretessbelagda dokument eller namnlistor. För jag tycker inte att det i alla sammanhang är värt priset. Men det avgör naturligtvis var och en.

Det var en liknande diskussion kring den lista på namn som fanns på nätet kring pedofilhärvan där kända politiker och andra ingick. Liksom den pdf-bild med namn och adresser till Stureplanskillarna som for runt på nätet. Jag ser ingen anledning till att tredje person ska behöva bli inblandad helt oförskyllt. Det finns konsekvenser för oss alla och jag anser att man ska överväga dem noga. Jag kommer nog aldrig att publicera namnlistor, inte bara på grund av PUL utan mycket på grund av hänsyn till de namngivna människorna och deras anhöriga inte minst. Det är möjligt att det skulle kunna finnas undantagslistor, men än så länge har jag inte funnit någon sådan.

Det är inte fegt, det är starkt att motstå ett grupptryck enligt min mening. Jag är emot den förbaskade FRA-lagen och protesterar vilt emot den. Däremot så anser jag inte att det är rätt att idiotförklara vara sig FRA-chefen, försvarsministern eller annan. Allt som händer känns väl inte så väldigt genomtänkt och man blir förvånad över det man ser och det kan lätt uppfattas som min dotterson brukar säga "du, den där mamman är ju helt galen" om det som pågår runt omkring en.

Men min övertygelse är att man har större chanser att komma vidare med sina åsikter om man försöker hålla sig till sak och inte alltid vevar på och idiotförklarar sina motståndare. De tycker säkert att det är minst lika irriterande att bli ifrågasatta i sak men möjligheten att fortsätta någon slags debatt tror jag ökar om man inte är alltför oförskämd.

Jag har i dagarna funderat mycket på kostnaden för att delta i samhällsopinionen och att överhuvudtaget framföra mina åsikter publikt. Vad kommer detta att betyda för min framtida politiska karriär exempelvis? Förmodligen är väl locket redan på vad gäller den saken. Det är ingen från moderaterna som har ringt till mig och undrat kring bloggning och sociala media inte, trots att förmågan att driva en fråga borde framgått vid det här laget. Förvisso emot, men ändå...

Trots allt tror jag att det är värt att protestera mot saker som på djupet går emot alla ens principer. Värdet av personlig integritet är högt. Men för den skull behöver man inte trotsa, det finns andra vägar om man vill det. Men som sagt jag dömer ingen, men gör ett eget val här, alla gör det. Jag tycker att den mångfald av protetser på olika sätt som finns i bloggosfären är helt underbar. Allt från ren fakta, seriestrippar, videos, djävlaranammatexter, information, vidareutveckling av andras tankar, hattexter, sånger till pekpinnar. Alla har sitt uttryckssätt och faktum är att det är bra eftersom de vi talar till också förstår på olika sätt. Jag har som sagt aldrig varit med om någon fråga som likt FRA-lagen genomströmmar alla politiska grupperingar. Det är ganska hoppfullt i sig... att det finns en sådan kreativitet.

Bloggaren deeped förklarar varför han inte heller lägger upp sekretssbelagda dokument, han har andra skäl än jag har. Men all respekt för att alla gör som de vill.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen resonerar jag som så att det är först om HAX skulle bli dömd som publicering verkligen blir viktig.

I nuläget är det klart tveksamt om vidare publicering är rätt eftersom det innebär vidare spridning av de utpekade personernas uppgifter vilket de inte själva har gett medgivande till eller ens uppenbart måste tycka om. I själva verket kan jag tycka att HAX borde ha "svärat" ut namn och liknande innan han publicerade dokumenten.

Mary X Jensen sa...

Ungefär som jag resonerar. Däremot är jag knappast rädd för att slåss när och om det behövs ;-).

Lupus sa...

Hade jag själv varit en av de 103 hade jag nog inte velat bli publicerad så där.