fredag 25 juli 2008

Staten har chansen att visa sina goda avsikter...

FRA-listan på 103 personer som anmälts till Datainspektion får inga rättsliga påföljder för FRA, men däremot ska JK kolla upp om den FRA-anställde har gjort något fel när han läckte till media. Källskyddet tycks inte fungera just här. Vi som minns IB-affären vet att det var budbäraren/avslöjaren som fick sitta i fängelse.

Nu har en av de personer som finns på 103-listan anmält fallet till JK. Han vill ha skadestånd mest för att markera säger han och undrar om han fortfarande är avlyssnad. Ja, det vet han inte för det är hemligt. Jag kanske också är avlyssnad, det vet man inte heller. Känslan av obehag över att någon finns där utanför min kontroll börjar bli överhängande. Att jag själv ser mjölet som vitt behöver inte betyda att andra gör det. Betraktarens öga har oftast tolkningsföreträde.

Att man bara kollar efter sk. sökbegrepp lugnar inte mig. Det finns 125.000 ord ungefär i svenska språket och FRA har tillgång till hundratusentals sökbegrepp. Läs mer om detta hos Frendo.

Nåväl nu har regeringen chansen att visa att det här med personlig integritet tas på allvar genom att framföra en ursäkt till dem som har blivit både avlyssnade och dokumenterade av FRA. Till synes utan anledning dessutom. Hur många fler "vanliga svenskar" finns i näten och hur gick det med att förstöra informationen som inte är viktig? Eller är det denna typ av information som är viktig? Att hålla koll på den som har kontakter med exempelvis Ryssland?

Underrättelsetjänster bevakar folk menar Svensson. Det ligger förstås i sakens natur. Det ruskiga nu är att det verktyg som sätts i händerna på övervakarna är så oerhört mycket starkare än det som de haft förut. Med den nya FRA-lagens hjälp kan de kontrollera varje e-post vi skickar, alltså i princip varje brev vi sänder. Numera är det få som skickar brev på traditionellt sätt med igenklistrat kuvert och frimärke som talar om från vilket land försändelsen kommer. Varje telefonsamtal, varje SMS och varje fax. Det sker utan att du vet om det... Förvisso så tror jag att man menar väl med alla sökbegrepp och annan trygghetsanordning i form av tillägg till lagen men det går inte att likna vid en trafikkontroll. Vi är inte helt dumma.


Tomas har bloggat. Kulturbloggen likaså.
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,Läsning av intresse SOU 2002:87 Rikets säkerhet och den personliga integriteten. De svenska säkerhetsstjänsternas författningsskyddade verksamhet sedan år 1945

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Nåväl nu har regeringen chansen att visa att det här med personlig integritet tas på allvar genom att framföra en ursäkt till dem som har blivit både avlyssnade och dokumenterade av FRA."

Har du druckit? Hur naiv och godtrogen får man vara? De har ju för böveln just godkänt en lag som tillåter massavlyssning av hela befolkningen!

Mary X Jensen sa...

Nej då jag har inte druckit... och inte är jag naiv heller. Däremot cynisk...

Anonym sa...

"I am Åkesson of FRA. Resistance is futile.

Your life as it has been is over. From this time forward, you will service us."
———

Ett citat från en känd TV-serie, omskriven litegrann..

Lite skoj måste man ha ibland, bland allt allvar….:-)