fredag 19 september 2008

FRA-lagen - en katt med nio liv...

(SvD)
När det går så mycket troll i en fråga som FRA-lagen så börjar man naturligtvis att fundera på varför. Vad är det som gör att en för alla uppenbart bristfällig lag kan få människor att gå över lik i princip för att se till att den genomdrivs. Det räcker inte med att lagen nu dissekerats in i minsta detalj och på alla bredder och längder och olika aspekter där det påvisats att den bör rivas upp och göras om - den ska tydligen i alla fall genomföras till varje pris. Att man från företrädarnas sida fortfarande talar om yttre hot och att vi som är emot inte har förstått eller att man själv varit dålig på att förklara börjar låta väl ihåligt. De tycks ha ganska klart för sig vad det handla om men låtsas som om de inte vet.

Spelet bakom det hela blir man nyfiken på förstås och det är lätt att spekulera. Aftonbladet hade i juni en artikel om striden bakom FRA-lagen och idag har Fokus en stor genomgång också. Båda dessa artiklar visar på vad som sker när det taktiska spelet blir det viktiga. Det är ingen vacker bild precis. Problemet är att man verkar underskatta sin publik.

Lagen i sig verkar komma i andra hand

Men lagen då och vad den innebär? Varför bryr sig ingen om det? Man ska komma ihåg att skiten rinner från alla håll nu. Socialdemokraterna är minsann inte heller Guds bästa barn i den här affären har det visat sig. Det verkar mer ligga på det enskilda planet. Människor som bryr sig om fel saker. Människor som inte är erfarna och ser vad som händer, människor med ideal som blir överkörda av andra, människor med lojalitet som hellre vänder sig i graven än går emot sin grupp, människor som försöker säga ifrån men som ingen lyssnar till. Detta lär bli ett intressant case att studera ur många olika aspekter. Gruppdynamikens återverkningar är minst sgat intressanta.

Jag tror inte att det är lätt att vara statsminister idag - själv skulle jag backa på FRA-lagen förståss. Men jag tror inte ens att jag passar till politiker när jag ser det som händer. Att man ska dra fram trollen i ljuset för då försvinner dom lärde jag mig tidigt, av min mamma. Alltså stå för det man gör...

The shit has hit the fan... really.

(Intressant)

Opassande, Jonas Morian, Kalles Blogg, HAX, Federley låtsas som det regnar och vill lägga allt i knät på (s) nu. Annie Johansson vill också släta över sin egen insats. Magnus Andersson, LAKE , Björn Felten, Mikael Elmlund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Blogtester sa...

http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/09/mnniskor-som-frsker-sga-ifrn-men-som.html

Eller att inte kompromissa med den man är, att vara människa.

Om man är stark inombords, och känner sig själv, så blir det också lättare att motstå falska ideal.
Kanske ideologin måste överges?
För en ideologi som som inte längre har fäste i människors inre, det de känner och är övertygade om, är likt skiten på ytan i strömmen från stadens avlopp, det som skymmer djupet och renheten i vattnets naturlighet.

Om du, som blottar dig som människa i dina texter, inte tror "att jag passar till politiker när jag ser det som händer", vad är det då för kreatur vi skall ha vid makten?

Viss skall man dra fram trollen i ljuset så att de försvinner.
Men det gäller att dra fram Alla troll, även de man har i sitt eget djup.
Och vem vet, kanske nån demon till troll visar sig vara en vän, som hjälper dig som människa att ryta till för att skrämma bort de troll som sprider själslig ohyra,.
Ett Troll som ger Dig stake, en stake som ledaren för detta land icke har.

Lite grann om Ideologi och mina spydigheter om liberalismen.
Gällande ideologi så betraktar jag mig som hemlös, det finns ingen plats.
Att jag riktad utfall mot liberalismen, är att det är den ideologin som genomsyrar samhället på olika områden idag, inte minst politiken och ekonomin.
Men mina utfall skulle lika gärna kunna vara mot socialismen, eller "kommunismen", eller den ideologiska religionen.
Ideologierna, i den officiella form de meddelas och propageras i auktoritär offentlig media, känns liksom så fruktansvärt förlegat och otympligt, så främmande från att vara människa. Och när jag känner att en boja med järnkula fästes runt min hals, i form av ideologidiotiska uttalanden, så kan jag inte hålla käften. Människodemonen hoppar upp ur djupet och skriker.
Och Demonerna följer ingen norm.
Demonens uppgift är att skrämma, att vara obehaglig, störande.

Jag tror, att vi kommit till en tid utan nåd, då vi längre inte kan gömma oss, då Demonerna i en eller annan form kommer att jaga oss, om vi inte driver ut dem ur våra djup, och kanske på kuppen blir vän med en eller flera.

Mary X Jensen sa...

Intressant kommentar.

Jag tror nu att jag är en männsika som många lyssnar på ;-) Jag vet det. Inte alla kanske. Så det var inte mig själv jag menade i texten.

Dock tvekar jag ibland över min roll som politiker eftersom absolut måste hålla undan trollen... Jag vill helst borsta bort dem.

Lars-Erick Forsgren sa...

Hm, just läst Fokus oxå, o mailat till en initierad.
Som sagt, inget vackert spel precis.

Känns knepigt för oss som tror på rent spel och att ideer o ideologi är viktigt.

Men vi måste jobba för att rädda demokratin.

Anonym sa...

lars-erik forsgren, "Men vi måste jobba för att rädda demokratin."

Hur rädda någonting som tillsynes mest liknar en illusion, ett spel för galleriet, där frågor redan är uppgjorda i förväg i "maktrummet" som saknar transparens.

Det är i sådana här frågor man önskar att vi åtminstone hade en författningsdomstol.

//ST

Anonym sa...

> Vad är det som gör att en
> för alla uppenbart bristfällig
> lag kan få människor att gå
> över lik i princip för att
> se till att den genomdrivs.


Framgick inte det av statsministern kommentarer. Han drev igenom detta för att visa att han kan driva igenom detta, hur hård han är. Bodström skall inte sitta och skratta i sofforna åt att han misslyckats. Att gå över lik var inget problem, det var en tillgång.

Nu kommer ju tyvärr Bodström sitta och skratta åt att han sumpade valet 2010 på en helt onödig dumhet.

Mary X Jensen sa...

Jag föredrar kloka karlar. Såna som inte låtsas som om de kan hoppa över Grand Canyon utan hellre låter bli.

Anonym sa...

Fredrick Federley kommenterar artikeln i Fokus. Han vill också att kritikerna ska sluta "gorma och gapa".

//Jonas

Anonym sa...

Man kan väl säga att efter artikeln i Fokus framträder väldigt klart bilden av Reinfeldt att han har väldigt svårt att medge (framför allt för sig själv) att han gjort fel. Och det kommer att bli hans fall.