lördag 27 september 2008

I sinom tid får ni veta

I sinom tid får vi veta vad trafikstråk är säger en riksdagsman. Alltså en av dem som röstar för det nya FRA-förslaget. Trovärdigt? NOT


Man ska se upp med att missbedöma sin publik. Daniel har en del synpunkter här.

Hur som helst på Christians blogg pågår en diskussion om vad "trafikstråk" är för något. Ingen vet riktigt. Jag startade min karriär i IT-branschen i början av 80-talet och har inte hört talas om ordet förrän häromdagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

I sinom tid. Dvs efter att lagen är antagen. Ska det kallas demokrati?

Mary, ser du fortfarande allt detta som misstag i ett egentligen fungerande system eller börjar insikten smyga sig på att det svenska partiväsendet är ruttet i sin innersta själ och inte kan reformeras innifrån längre?

Mary X Jensen sa...

Jag har inte sagt att jag tycker att det svenska partiväsendet är optimalt. Däremot känner jag en grund i de många moderater jag lärt känna under mina drygt 30 år som moderat. Alla är långt ifrån överens om detta.

Anonym sa...

Det är inte en hållbar politik, till att hålla på, på det sätt vilket Alliansen nu gör. Det kan jag säga, med all rätt. När jag var med, och röstade fram dem.
Politiken och hur den bedrivs, går inte att försvara.

Anonym sa...

Som jag uppfattat det är trafikstråk t.ex. trafiken mellan en stad i Ryssland och en stad i Österrike. Alltså en mycket liten del av den trafik som passerat landets gräns.

Anonym sa...

Per:
"Som jag uppfattat det är trafikstråk t.ex. trafiken mellan en stad i Ryssland och en stad i Österrike.
Alltså en mycket liten del av den trafik som passerat landets gräns."


Och hur tror du, sållningen går till?

Samtlig trafik kommer även i fortsättningen, att passera genom FRA och filtreras ut (trafikstråk).
Den nya lagen, blir bara till en ren skimär och mer smink på grisen.

Det är FRA som sitter på tekniken och kunskapen. Att det kommer att byggas nytt, är enbart att lura sig själv.

Anonym sa...

När Göran Pettersson debatterade FRA-lagen i Sandviken visade han några bilder som han fått från FRA. Syftet med två av bilderna var att likställa eterspaning med kabelspaning. I båda fallen visades till vänster en stor bunt med "trafikstråk", och till höger det fåtal som FRA faktiskt lyssnar på.

Jag tror alltså att begreppet "trafikstråk" i första hand emanerar från satellitvärlden. Där kan man nog oftare tala om tydliga stråk, som att t.ex. innehållet i en viss länk huvudsakligen utgörs av telefontrafik mellan vissa länder.

/Per

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary! Du verkar vara både ärlig och klok, trots att du är moderat ;)
Men du, jag var verksam i sådär 50 år (från det jag var ett barn) och tills dess jag la av aktiv politik (mestadels på ett lokalt plan) och visst mötte jag många många ärliga politiker. Och jag är övertygad att de finna även idag.

Det är inte så att det saknas ärliga politiker, de finns i alla partier. Men alla är inte det, många är maktklättare och därmed aningslösa (?) eftersägare till partiledningarna.
Därmed har strukturen i sig blivit ohållbar. Symbiosen mellan partier och stat knäcker den kontrollattityd som politiker bör ha.

Men hur ska vi bryta upp strukturerna? Och vad ska vi bygga upp i stället?

Anonym sa...

Per:

Det samma går att göra i kabelnätet, det kallas då för "lambda". Vilket är ett dedikerat signalutrymme i tråden.

Johan Linander. Uttalande av Nixon.
"De här våglängdskanalerna (eller “lambdorna” som man kallar dem i dagligt tal) är trafikmässigt helt skilda från varandra.
För en utomstående betraktare skulle de lika gärna kunna gå i skilda kablar.
Ofta säljer nätoperatörer enskilda lambdan till olika kunder."


Be mig inte förklara det rent tekniska, när det går ovanför mitt huvud.

Om det sedan är detsamma som "trafikstråk", är en bra fråga.

Vad jag "tror", är att vad Göran Pettersson talade om, är vad som återstår efter filtrering i databasen för rådata. Vilket då benämdes intressanta "trafikstråk".

Anonym sa...

Först lite teknik eftersom jag råkar kunna en hel del om just fiberoptik. Lambda är ju den grekiska bokstav som ofta inom optiken och fysiken används för att beteckna våglängde. De lambdor som man då pratar om i fiberkommunikation är också olika våglängder, vilket är samma sak som olika färger på ljuset. En grundläggande egenskap hos vågrörelser är att vågor med olika våglängder inte påverkar varandra. Detta gäller då också ljuset i en fiberkabel. För att kunna skicka så mycket data som möjligt i samma fiber så skickar man data från olika trafikslag eller liknande med olika våglängd (=lambda) och det är då så att de är helt fullständigt oberörda av varandra. Det är som någon skrev ovan verkligen som om de gått i olika trådar. Filtrerar man på den lägsta fysiska fibernivån ut en och endast en kanal eller våglängd eller lambda eller vad man vill kalla det för så kommer allt annat att vara fullständigt orört.

Jag är dock klart tveksam till att det är så man tänker sig att filtrera informationen hos FRA.

Mary, du skriver att du känner många ärliga moderater. Jag säger inte emot. Problemet är det Lars-Erick skriver. Det finns ärliga bra människor i alla partier, men likväl är det inte en ärlig politik som förs. Ni som är medlenmar därför att ni vill bidra till det goda samhället är inte de som bestämmer. Agendan sätts av strebrar och karriärrister som inte ser till annat än ´sitt eget bästa. Demokratin har urartat till ett taskspel för att legitimera en maktelits karriärer. Men bevisa gärna att jag har fel genom att avsätta Reinfeldt på nästa m-kongress.

Mary X Jensen sa...

Ah - där har vi äntligen förklaringen till att någons snackar om "ljuset som försvinner"

Nåväl Populisten - i längden avgör betonghäckarna och det som inte sägs är förvisso osagt men inte otänkt.

Jag bidar min tid och vet vad jag tycker. Jag är också mycket intresserad av processen som pågår. Inte för att gilalr den utan för att den är just intressant.

Anonym sa...

Intressant är det onekligen. Allt detta kommer att leda till en ganska ordentlig omvälvning skulle jag tro. Men till vad? Det vet jag inte. Det är det som blir så intressant att se.

Anonym sa...

Populisten

Jag tycker att du skall utveckla resonemanget om trafikstråk, lambdan, ytterligare i ett blogginlägg. Har du ingen egen blogg så gästblogga hos någon. Det verkar vara angelägen information det du har att komma med.

Anonym sa...

Sveder, det finns inte mycket mer att tillägga än det jag skrev ovan.