måndag 8 september 2008

Naturligtvis är det liberal som är den gemensamma nämnaren...

Uppdatering - Centerpartister skriver idag i Aftonbladet om FRA-lagen. Folkpartiet och Centern kan tillsammans göra skillnad menar Erik Hultin.Liberaler

Professor Marie Demker skriver i SvD en intressant artikel om det nya politiska landskapet. Det handlar om bloggosfären och FRA-lagen och den gemensamma nämnaren - liberal.

"Det interaktiva nätets betydelse för kontakt och åsiktsbildning är helt och hållet knuten till graden av oberoende och individualism såsom den utövas på nätet. Den så kallade bloggbävningen kan därför förklaras av att principerna bakom FRA-lagen – liksom många andra övervakningslagar – hotade nätets oberoende och därmed betydelsen för en gränsöverskridande politisk åsiktsbildning. Libe­ralism, i ordets grundläggande mening, är den gemensamma nämnaren för nya skiljelinjer där både national­stats- och marknadsideologi utsätts för kritik från en individualistisk ståndpunkt." (SvD)

Jag dryftade liknande tankar häromdagen om det politiska landskapets förändring och behovet av att att komma vidare och inte fastna i strukturerna.

"Det är dialog som gäller för att finna minsta gemensamma nämnare…"

Naturligtvis är det liberalismen som är den gemensamma nämnaren här, så uppenbart och så självklart, att jag inte såg det då.

Tack Marie Demker, det är i det enkla och självklara som hemligheterna uppdagar sig. Jag tror också att partierna kommer att anpassa sig och förhoppningsvis också ser den positiva kraften i det gemensamma grupparbetet som sker på nätet och uppskatta all den kunskap som finns här, i stället för att ignorera och misskreditera det hela.

Christopher Kullenberg kommenterar också.

(liberalism i min ordbok: politisk åskådning som starkt betonar den enskild amänniskans frihet o. (särskilt tidigare) även frihet för maknadskrafterna,En liberal är fördragsam, fordomsfri och frikostig...)

Låt regeringens liberala partier vara liberala menar Ankersjö. Låt alla liberaler få utrymme menar jag då. Det finns många frisinnade moderater också. Centerns Magnus Andersson talar om sitt kämpande tillsammans med andra. Johan Hedin skriver "manar vi nu till samarbete mellan de två partier som verkar värna integriteten främst. Centerpartiet och Folkpartiet." Själv känner jag mig lite sorgsen faktiskt. Lars-Erick tycker att all makt ska kontrolleras i sann liberal anda. Farmor Gun har kollat på TV-programmet Forum FRA.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

stefan cronberg sa...

Bästa Mary, tror Du verkligen att partibossarna kan erkänna att de är ute och cyklar. Tror du att alla dessa ungdomsförbundare med rötter i 80-talet kan erkänna att de underskattat väljarna?

I en DN-intervju 2004-07-07:
"
Och förändringen av partiet fortsätter i något som nu börjar likna en helrenovering. Ledningen har till och med diskuterat möjligheten av att avskaffa medlemmarna för att själva kunna välja vilka som ska företräda moderaterna och kunna rikta sig direkt till väljarna.

- Det finns tre skäl till att vi kommit fram till att vi ändå behöver medlemmarna. De ger idéerna legitimitet i debatten, styrelser och stämmor behövs för att döma i konflikter, och vi behöver medlemsavgifterna, säger partisekreterare Sven Otto Littorin.

Mary X Jensen sa...

Tror och tror - det sista som överger är hoppet Stefan...

berinder sa...

Vore intressant att veta om du, Mary, och Marie är medveten om att ett flertal av dom ni kallar "väns terliberala" är vi som kallar oss kommunister.

Det är ju dessutom från kommunister ni kan hämta kunskapen om hur det är att bli registrerade, att inte få jobb pga politisk åsikt osv. Det har ju skett in på 90-talet iaf...

Lite roligt kan man inte låta bli att tycka det är, att ni får sådan hicka nu när Sverige registrerat Svenskar ända sen WWII...

Mary X Jensen sa...

berinder - ord kan ha flera meningar och innebörder.

liberalism i min ordbok: politisk åskådning som starkt betonar den enskild amänniskans frihet o. (särskilt tidigare) även frihet för maknadskrafterna,

En liberal är fördragsam, fordomsfri och frikostig...

Jag är liberalmoderat eller moderatliberal - välj själv... men främst min egen.