måndag 22 september 2008

Telekompaketet kan ställa till det rejält...

Den frihet på nätet som många av oss vant oss vid och kommit att uppskatta är i fara på många olika sätt. Man kan tycka att byråkraterna får fritt spelrum lite varstans och vill punktera informationssamhället på olika sätt. Vi har den pågående FRA-debatten här i Sverige som handlar om att ge staten tillgång till all vår elektroniska kommunikation vare sig vi vill eller inte. Johanna Nylander har skrivit en artikel om detta i Kvällsposten. Hon har också bloggen Frihet, fildelning och feminism där hon skriver mycket om just frihet på internet.

Nu är det inom EU på gång ett nytt påhitt i inskränkningsnischen på internet. Det handlar om att ge privata intressen möjlighet att övervaka oss alla, ja till och med att stänga av oss från internet om vi råkar göra något fel. Hallå - många sköter livsadministrationen på nätet. Bankärenden, kontakter, inköp, brev, kärleksrelationer, arbete och fritid. Det känns verkligen som om världen är uppdelad i två delar - vi som har det bra på internet och de som inte gillar att vi har det. De länkar ni får nedan innehåller bra information - jag känner det inte nödvändigt att skriva om det igen.

Som tur är har vi numera Mark Klamberg som blivit vår stora pedagog och som förutom FRA-lagen nu också benar upp de minst sagt avskräckande dokumenten från EU. Undra på att de kan lura oss vart de vill, ingen orkar läsa sånt där, det är verkligen finstilt, alla vet att man ska läsa, men ingen gör det. Egentligen kan man fråga sig om detta är anledningen till att traditionell media inte tar upp ärendet - det är för komplicerat att ta till sig helt enkelt. Det är en intressant fråga.

Men det finns förstås som alltid hängivna aktivister som försöker motarbeta alla dumheter och framför allt gör de synliga för oss andra:

"Erik Josefsson är, som många vet, en av de kunnigaste aktivisterna och experterna i Bryssel om lagstiftning som rör Internets framtid. Han har varit ordförande för FFII, Föreningen för en fri informationsinfrastruktur samt arbetat som USA-baserade Electronic Frontier Foundations man i Bryssel med ansvar för att bevaka lagstiftningen.

Här finns listan på alla ändringsförslag och rekommendationer från kommunikationsfrihetskämpar för hur parlamentarikerna bör rösta. De två viktigaste att stödja verkar var Amendment nr 138, samt Amendment nr 133 (= det svenska förslaget). (knyckte texten hos Oscar)

Det här inlägget hör också ihop med det jag skrev om ACTA igår. Där jag hänvisar till moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid och eu-parlamentarikern Christofer Fjellners tankar kring detta.

Oscar skriver eldade inlägg på sin blogg och uppmanar journlaitser att rycka tag i det här och att väcka våra EU-parlamentariker. HAX erbjuder också information om saken. Hos honom finns också namnlistor till politikerna - så skriv till dem! Piratpartiet skriver pressmeddelande och Christian skriver mer på sin blogg om detta. Sydsvenskan intervjuar moderaten och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner som själv skriver på sin blogg och ger mer bakgrund här. Vänsterbloggen Arvid Falk anser attd et behövs en europeisk bloggbävning om detta, Emma på opassande, Projekt på riktigt, Anna Troberg, Jens O,

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Katastrofen är ett faktum. Jag såg just en röstlista för ALDE med ett minus för 166 (se http://euwiki.org).

Bara Olle Schmidt och Lena Ek kan fixa detta nu. Dom måste skriva till sina kollegor och förklara att röstlistan måste ändras till ett plus för 166.

Dom har nämligen redan röstat på 166 när dom röstade på Bono i våras:
http://www.laquadrature.net/wiki/Cultural_industries_resolution_SE

Kolla Oscars blog
http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/09/r%C3%A4vspel-i-eu-till%C3%A4gget-som-manipulerades-bort.html