måndag 1 september 2008

Vi ska väl inte förstärka något som är dåligt...

Övervakningssamhället är inte av godo för en fritt tänkande själ. Man vill vara ifred, man vill bestämma själv vad man vill dela med sig av till andra. Att jämföra kartläggningen av vår elektroniska kommunikation med övervakningskameror och de spår vi själva lägger ut om vår person går inte riktigt att göra. Eller så kan man det. Ur ett beteendevetenskapligt perspektiv.

Etikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson tycker att man kan acceptera eftersom övervakningssamhället redan är här medan Rasmus på copyriotbloggen och Kullenberg har en motsatt uppfattning. Jag håller med dem. När det gäller övervakningskameror så uppmanar de till att man ska uppföra sig på visst sätt. Till exempel att inte fuska vid miljöstationen och lägga en stekpanna bredvid behållarna. Eller råna banker, eller köra för fort - för då kan man bli avslöjad. Det är mycket obehagligt så de flesta vanliga människor uppför sig som man ska. Farmor Gun funderar kring det här med Makt vs Vanmakt.

"När staten vill bereda sig tillträde till den del av vår privata sfär, som rör sig i kabel till och från våra datorer, telefoner och faxar samt avser att göra detta, utan att det finns ett rejält rättsligt hållbart skydd för min och andras personliga integritet, då måste varje sann vän av demokrati säga stopp och belägg. Jag vill inte att det uppväxande släktet ska ärva en demokrati i förfall, på grund av min underlåtenhet att göra vad jag kan för att förhindra det. Jag har personligen upplevt hur makt kan missbrukas och har med tiden lärt mig att sådant maktmissbruk inte har med partipolitisk färg att göra, utan att det är makten i sig, som fräter sönder enskilda makthavares känsla för ett demokratiskt förhållningssätt i arbetet." (Farmor Gun)

Om man förflyttar det här övervakningsbeteendet ut i det elektroniska molnet så uppstår samma sak egentligen, eller hur? Människor börjar passa på sig och uppföra sig på annat sätt. En av de sista bastionerna för ett privatliv raseras i och med FRA-lagen. Det blir som att ha en mikrofon hemma och eftersom man inte vet om den är av eller på så börjar man uppföra sig som om den var på. Ni har sett spionfilmerna, man går in i badrummet och sätter på duschen och viskar...

Att all elektronisk kommunikation skulle kartläggas har väl stått klart länge, det handlar alltså om att kolla vem du har ringt, när du har ringt, hur ofta du har ringt, vem som ringer till dig, när denne ringer och varifrån det rings osv. Byt ut ring mot e-post eller fax, det är sak samma. Det är trafiken man är intresserad av för att kolla efter mönster och rörelser och tidpunkter. Det är rakt in i privatlivet - det vi trodde att vi hade fredat. För vad är brevhemligheten om inte just det? Det är belagt med fängelsestraff att olovligen öppna post som är adresserad till annan!!! E-post är det moderna sättet att skicka brev, eller hur?

Det konstiga nu är att kommunikationen plötsligt får öppnas lite hipp som happ av FRA. Nu är det jag skriver förenklat förstås, självklart finns det vissa bestämmelser kring hur de ska använda din kommuniaktion, men det är inte du själv som får avgöra det. Du vet kanske inte ens om det. Plötsligt så ringer någon på dörren och undrar vem Caroline är som du har ringt så ofta. Det kan bli så fel så fel...

Mark Klamberg jobbar vidare med variablerna och begreppen på sin blogg. Idag om hur juridik och teknik möts. Det finns förstås möjligheter att kryptera sin mail, men vad spelar det för roll om det är vem man krypterar till som är det viktiga. Hela bloggsosfären ingår som i ett enda stort grupparbete menar Sanna Rayman och tycker att det här är höstens viktigaste avtalsrörelse.

På tidningen Smålandsposten har man löst lite av avlyssningsproblematiken genom att skaffa egen anti-FRA-utrustning genom telefoner med kontantkort för att användas till tipsare. Anna Troberg skriver om det. (förlåt Marcus, men ibland så blir det lite lustigt, med all respekt för våra olikheter...)

Hultin skriver till sina vänner i centerpartiet. Tag hans text och byt ut centerpartister så skriver jag samma sak till "Mina Kära Moderater". Hultin länkar till massor av blogagre som också har skrivit om centerns "hearing" som visats på TV idag, mer debatt om FRA-lagen i kväll också. Lake har också gjort en sammanställning från Centerns hearing.

Bloggar gör: Rick, Motbilder, Opponent bjuder på en intervju med Jerzy Zanecki som urrsprungligen gjorts av Pär Ström, Samisin, Ankersjö skriver om centerns hearing, Helene Törnqvist hoppas att Maud ska förstå nu och skriver "Och Maud är klok. När hon tittar på FRA-hearingen i SVT24 imorgon kommer hon att förstå. Att vi inte är rättshaverister, att vi inte bråkar för bråkandets skull, att vi inte har missförstått. Utan att vi ser denna fråga som ett ideologiskt snedsteg och ett hot mot yttrandefrihet och integritet." Opassande funderar om vi ska sluta kommunicera med andra länder. Ja, frågorna är onekligen ganska många...

Jevrell som är försvarsministerns högra hand har fått skäll för sin ensidiga syn på det hela. Han står fast vid att "Lagen är beslutad" men om den blir fälld i Europadomstolen så ska den ändras säger han och står fast. Jag tycker själv att det är en väldigt konstig syn på saken. Om man bara har den minsta fundering kring om en lag man stiftar kan fällas i Europadomstolen så borde den rivas upp innan det går så långt, eller hur? Varför ska man skämmas i efterhand för att man gjort dumheter som man kanske till och med visste om i förväg. Är det verkligen värt att ta den rövaren?

Synd - han verkar vara en trevlig karl men hör förmodligen till de stereotypas skara, det finns såna. De där som låter studenter lida med kronofogden över sig trots att CSN gjort fel för att saken ska prövas.

Hustrun till mannen - var var du i natt?
Mannen till hustrun - jag sov på fällen i garaget för jag kom hem så sent.
Hustrun till mannen - men den fällen kastade vi för flera år sedan.
Mannen till hustrun - That´s my story and I stick to it...

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt du har så rätt.

; )

Markus "LAKE" Berglund sa...

Såg du mitt mastondontinlägg med ännu fler länkar om hearingen också?

Slutsats från Hearingen om FRA - Stopp! Backa! Börja om!

Man vet inte om man ska vara pessimist eller optimist...

Mary X Jensen sa...

Såg ditt inlägg men missade. Nu är det dock på plats ;-)

Catti Ullström sa...

mkt klokt. bara för att ngt redan är här betyder det inte att det i sig är gott. konstigt sätt att se på samhällsutveckling och utveckling överhuvudtaget faktiskt.

//Catti