tisdag 25 november 2008

Faktura på 20 kronor från Vägverket…

Hur i hela fridens namn kan man skicka ut en faktura på 20 kronor. Det handlar om trängselskatt förstås. Lite kanske att likna vid IPRED och IP-nummer om man tänker efter för så här står det:

Skattskyldigheten inträffar när en skattepliktig bil brukas vid passage av en betalstation för trängselskatt. Enligt vägtrafikregistret ägde du bilen de aktuella passagedatumen, Därför är det du som ska betala trängselskatt.

För att undvika en tilläggsavgift på 500 kronor ska betalningen finnas bokförd på Vägverkets kontor för trängselskatt senast den ….”

Nu vänder jag mig inte emot att det är bilägaren som ska betala i det här fallet, (men jämför med IP-nummer) eftersom jag vet att det är jag som kört och det är min man som är registrerad som ägare av bilen. Däremot undrar jag över hur man kan ta sig till att skicka ut en faktura på 20 kronor! Kunde man inte åtminstone ackumulera och vänta tills summan uppnått lite mer – 100 kronor kanske.

Att skicka fakturor är också en kostnad. Att skicka en på 20 kronor kostar mer än det smakar och tänk om jag inte haft internet utan varit tvungen att gå till banken. Då hade jag själv fått betala 50 kronor extra utöver de 20 som fakturan var på.

Detta är inget annat än dumheter om jag får tycka…

Det är sällan jag passerar dessa vidunderliga trafikkameror men det händer och då ska jag betala. Visst är det bättre att få en faktura hem än att leta runt i stan efter en lämplig Pressbyråkiosk. Förresten så hade kiosken brunnit ned där jag bor så jag hade fått åka till annan ort om det systemet varit kvar, nu har de visst helt gått över till fakturering. Mycket miljövänligt eller vad var det nu de skulle användas till de där kameramonstren som spanar på oss vart vi är.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Det där påminner mig om när posten skickade en faktura på 21kronor för att de skulle dela ut ett brev som saknade två frimärken. 10kr var förseningsavgift, 11kr var frimärke :)

Mary X Jensen sa...

Precis, ibland blir det så himla dumt...

Anonym sa...

Man kan också fundera över storleken på tilläggsavgiften. Vore detta en privat näringsidkare så vore en sådan summa olaglig.

Anonym sa...

Vad gäller själva fakturakostnaderna kan man i alla fall hålla nere dem genom att beställa e-faktura. Med e-faktura skickar vägverkets dator en faktura till min bank, vilket borde innebära tämligen försumbar faktureringskostnad. Och utan papper är det ju bättre för miljön också.

Efter den här månadens 35:- lade jag märke till möjligheten till e-faktura och klickade för att jag vill ha det. Nästa månad får jag se om det funkar ...