torsdag 20 november 2008

I kväll är det filmpremiär...

Jag har många gånger försökt se det positiva för artister att finnas på internet. Så i stället för att bråka med fansen/kunderna och köparna så ta och bjud upp. Visa lite fantasi och kreativitet, eller ta mitt koncept nedan rätt av. Jag bjuder på det. Låt oss vara lite moderna nu.

Använd streaming av premiärfesten och låt oss kolla in vem som har snyggast klänning och vem som kommer med vem. Sen blir det filmvisning. Premiärvisning, vilken grej. Klart att man vill vara med.

Hemma i soffan samtidigt med premiären ch egna popcorn. Man betalar en femma och får ett personligt paginerat bevis på att man var med. En hälsning från huvudrollsinnehavaren kanske. Möjlighet att köpa en specialutgåva med ens eget namn ingraverat till ett bra pris. Men bara om man var med på premiärvisningen.

Oj vilken bra film - den vill jag se igen tänker man och går och köper den för att ha i hyllan hemma. De nedladdade kopiorna blir så krackiga trots allt. Man vill ha kvalitet och så är det lite speciellt det där att man fick vara med på premiären och delta i chatten med skådespelarna.

Detta är ett exempel på det Kevin Kelly skriver om generatives - mervärden för upphovsrättsindustrin. Att använda internet är inte fel. Ta det hela en meter längre och fastna inte i de gamla sanningarna. Många artister tappar koncepterna och tänker sno TV:n för dig, det är liksom inte riktigt samma sak. Andra artister har lärt sig vad de ska säga, troligen för hur kan de annars veta så exakt? När de kläcker ur sig ordet stöld om fildelning reagerar juristen.

Läs vad Lisa tycker. Vad Emma tycker. Vad Anna tycker. Vad Rick tycker - han vill iofs byta regering, det vill inte jag, men däremot vill jag att regeringen ska lyssna. Hoffa har fått en del svar från politiker. Moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid jobbar modernt - han har både blogg och en wiki där han tar upp aktuella frågor - bland annat upphovsrätten. Ett annat tips är förstås att spinna vidare på utsläppsrätter. Kul och lagom knäpp idé, Lars-Erick kommenterar. Men det är en hel del som är helknäppt i den här diskussionen. Minst sagt.

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Du skriver så härligt jämt. Självklart skulle massa folk hoppa på den iden du beskriver. Jag skulle definitivt göra det!
På tal om upphovsmän som inte får betalt, så kan man läsa om Radioheads som lade ut sin skiva för gratis nedladdning eftersom de fick så lite från skivbolaget/iTunes i alla fall. De tjänade mer på att lägga ut den gratis med en donate-knapp vid varje låt, där fansen kunde lägga igen en slant om de gillade låten, än vad de gjort på hela sin samlade produktion. Det lönar sig visst att vara gatumusikant vid the information highway...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080102-radiohead-artists-often-screwed-by-digital-downloads.html

Anonym sa...

Det går reklam film på svensk tv om "svart får" som sviker fårflocken (herden) och vallar dom svarta fåren i näringslivet

Såg star trek på tv 4 sci-fi om Kapten Janeway som mötte en överlägsen tidsfiende och skeppet nästan gick sönder (men det kraschade mot fienden och vann tiden)

Som sd och nazityskland (4%) som tog över

Ryssland (våldtog ju tyska flickor etc)
En gård till varje soldat som deltar i kriget mot rysska fjollorna (pedofilerna, våldtäktsmännen, horbrännarna och sadisterna)

http://www.dagobertsbloggen.blogspot.com/

Rick Falkvinge (pp) sa...

Hej Mary!

Mnja, jag vill inte nödvändigtvis byta regering (till en röd regering). Jag bara säger att de som sitter i regering behöver kompetens i de här frågorna, och det har varken dagens alternativ till röd eller blå regering.

Det är därför vi vill bidra med just den kompetensen som en del av regeringsunderlaget, oavsett färgen på regering i övrigt.

Mary X Jensen sa...

Okejrå Rick - jag tog i lite förstås, som du brukar göra ;-)

Vi är tämligen överens om vissa saker.

Anonym sa...

Varför kan man inte betala för kultur på internet på samma sätt som vi betalar för massa annan kultur? Museer, bibliotek osv? En liten skatt som ser till att kulturutbudet blir rikt och frodas. Nu är både du och jag moderater, så det där med skatt är ju en rejäl svordom i kyrkan, men när man tar i beaktning teknologins frammarsch, vanor och värdegrund i befolkningen, den juridiska principen att man inte skall instifta dåliga förlegade lagar som inte beskyddar individen (då ju dessa gör att folks respekt för lagar försvinner) och den politiska viljan att "rensa upp i upphovsrättsbrotten på internet", så är kanske inte skatt en dum ide om man måste rusa ista och göra något alls istället för att vänta till marknaden reglerat sig själv.

Anonym sa...

Om man skall komma med förslag på hållbara affärsmodeller för digital media, (det tror jag nästan man behöver eftersom industrin har fullt upp med att stirra sig blinda på sina gamla affärsmodeller och försöker få en fyrkantig kloss in i ett runt hål) så skulle jag vilja påstå att försäljning av en och en ting (låt/film/avsnitt) är död. Jag är övertygad om att man bör sälja ett enormt utbud för fast abonnemangskostnad. Lite som en jättetv, där man själv väljer alla (eller inga) program, med samma prisning på programmen/låten som om den visats i tv. Tror verkligen bolagen inte att internetanvändare är känsliga för den lilla detaljen kvalitet? Om de tog betalt för en fildelningstjänst med högklassiga filer med vettiga priser (9 kr för 3 min underhållning är och förblir ockerpris) skulle de få hutlöst många användare och som grädde på moset stora reklamintäkter från sagda site också! Voila! EMI, WARNER! Ni får denna modell gratis av mig!

Anonym sa...

Läste ditt "moderna" förslag.

Undrar hur den artist som bara vill och kan skriva fantastisk musik men som inte vill gå på premiärer och som inte vill smutsa ner verkshöjden med galaklänningar och mervärden in absurdum ska göra? Är en sådan rättslös, chanslös, menlös?

Inga modeller eller mervärden, moderna eller ej, kan göra något åt illegal fildelning. För hur ska man få folk att sluta sno sådant som de skitgärna vill ha när det inte är någon risk att de lagförs?