lördag 15 november 2008

Marknadsfönster öppet för centern...

Moderaterna får skäll för IPRED och FRA. Folkpartiet också. Kd har problem med äktenskapen. Sossarna och Mona Sahlin har problem med vänstern som skrattar och miljöpartiet som är arga.

Bara centern har det lugnt för tillfället och självklart passar man då på att sticka ut hakan coh skapa profilfrågor. Inga bensinbilar och sänkta skatter för höginkomsttagare. Intressant, eller hur? Om det är bra för alliansen är väl lika med frågetecken. Jag gillar dock tanken på platt skatt, men där är vi väl inte ännu.

Hur som helst Fredrik Reinfeldt är den populäraste partiledaren eller ska vi säga populäraste personen för han är populärare än sitt parti. Kan bero på att han inte personligen stuckit ut hakan i de mest infekterade frågorna just nu. Det är väl i så fall ganska klokt tänkt.

Förtroendet för Mona Sahlin sjunker dock rejält. Om det är rättvist eller ej lär väl framtiden utvsa. Finns det någon annan i (s) som skulle ha större trovärdighet? Inte vet jag. Det är väl mest snuttifieringspolitiken det handlar om. Och så tjafset med de andra på vänsterflanken. Moderaterna har tagit tag i de stora dragen vad gäller finanspolitiken och inte fastnat i detaljerna så mycket. Det är förtroendeingivande i kristider.

Däremot kan man fundera lite över att ungdomar mellan 18 och 29 år i högre grad väljer Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldt kan lätt fixa det genom att ta internetfrågorna på allvar. De heter FRA och IPRED. En hint bara. Karl Sigfrid litar på Reinfeldt i frågan om IPRED och det gör faktiskt jag också, än så länge. Jag har någon känsla av att han nu samlar information och hoppas att vilja och förmåga att se de olika aspekterna kring det hela finns.

Det handlar inte bara om upphovsrätt det här. Missförstånden om hur lagen ska tolkas finns också. Folkpartisternas talesman menar att det handlar om att jaga 2000-3000 storfildelare medan ifpis VD talar om att jag alla och har ingen känsla föratt det någonsin talats om kommersiell nedladdning. Bara en sån sak säger väl att det här ska dras några varv till. Kanske att man ska nöja sig med att lagar redan finns och det gör poliser också.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, han har en viss vana i att inte synas eller tala när det blåser lite snålt.


http://scabernestor.blogg.se/2008/november/fredrik-reinfeldt-den-tyste-starke-typen-ell.html

Jörgen L sa...

Bara en kommentar till "Platt skatt".

Eftersom man behöver en viss mängd pengar för att klara livhanken och uppnå en viss minimistandard, så skulle en sån skatt drabba på ett sätt som jag tycker är orättvist.

Jag, med relativt hög inkomst, har mycket lättare att betala en större del av den i skatt, än lågon med låg inkomst.

Låt oss anta att livets nödvändigheter kostar tex 12 000 i månaden. Om jag någon då får ut 13 000 efter skatt så har man 1000 kr i månaden att ha roligt för.

Om man å andra sidan får ut 25 000 i månaden efter skatt så har man 13 000 att ha roligt för.

Alltså drabbar det oerhört olika. Om man gör om till platt skatt med bibehållen intäkt så måste låginkomsttagarens skatt höjas och han blir av med sin tusenlapp och höginkomsttagaren får ett par ytterligare tusenlappar att roa sig med. Är det rimligt? Jag tycker inte det.

Ur min synpunkt, som snarare hög än låginkomsttagare, så tycker jag det snarare är fullt rimligt att jag kan avstå lite av min "lyxkonsumtion" för de som har det sämre och på det sättet underlätta för tex den som som drabbats av arbetslöshet eller sjukdom och har behov av samhällets stöd.

I mitt tycke är sänkt skatt för höginkomsttagare omoraliskt så länge det finns brister i välfärden som beror på bristande resurser.

Anonym sa...

Vi har ju inte El så det räcker själva, då blir det importerat EU kolkraft. Miljövänligt!
MvH Zando

Anonym sa...

Der borde sänka skatten för alla och alla borde ha samma % i skatt. Rättvist för alla, fattig som rik. Annars så blir det ju som förut, att det inte lönar sig att jobba och då kommer de som vill tjäna pengar flytta utomlands. (Egen erfarenhet)

Till Jörgen: Hoppas inte målet i Sverige är folk bara ska klara livhanken så alla ska ha det lika illa oavsett vad de tjänar innan skatt... Ett tragiskt mål isf. Dessutom om man är van att tjäna mer så brukar man ha högre kostnader i form av hus och dylikt. Ju mer man tjänar desto mer spenderar man... Som student kunde jag överleva på 1500kr/mån inkl hyra, men det betyder inte att jag vill spendera 5 extra år (utan lön) i högskolan, för att efter det tjäna samma som någon som inte brytt sig om att plugga något alls efter högstadiet. Vad är det då för mening att plugga och anstränga sig?? Det gör Sverige till ett fördummat U-land i slutändan där alla tjänar lika mycket oavsett insats. Det blir som i Sovjetunionen och det såg vi hur bra det gick.

Jörgen L sa...

Till Anders:
Jag har inte propagerat för att alla ska ha lika mycket betalt, bara att det är orimligt att sänka skatten för de som har det bäst ställt, och att jag som höginkomsttagare lätt hade kunnat acceptera att betala några procent ytterligare om det varit för en god sak.

För egen del kan jag säga att jag inte framför allt tänkte på pengarna när jag valde en akademisk utbildning, utan att jag framför allt gick på att jag ville ha ett intressant och engagerande jobb som passade min typ av personlighet och begåvning. Att tro att folk väljer att utbilda sig enbart för att de vill tjäna mer pengar tror jag är att göra folk grundare än vad de är.

Faktum är att jag tror att de flesta med högavlönade jobb faktiskt skulle välja att jobba kvar även om de hade tjänat betydligt mindre, just därför att det nästan alltid är så att de jobben också är roligare och mera utmanande.

Jag tycker du är enkelspårig om du hävdar att det enda som motiverar folk till att plugga och anstränga sig är pengar.

Hoffa sa...

Delar din analys av Reinfelts problem bland ungdomar. Jag är visserligen 32 men jag är beredd att arbeta för att få Mona som statsminister. Inte för att jag brinner för att se henne på posten utan för att jag brinner för att:

Regeringen bakom FRA och IPRED ska få rejält med smäll på fingrarna!

Frihetsfrågorna var det som i tonåren fick mig att identifiera mig som höger och att som alliansen nu gjort fullständigt slänga allt som inte handlar om direkt ekonomisk frihet på skräphögen får mig att se rött. (Pun intended.)

Johan sa...

Jörgen
Jag skulle nog gissa att många(de flesta jag känner iallafall) pluggar både för att de tycker det är intressant och för att få högre lön. Jag älskar fysik och kan knappt tänka mig att jobba med något annat. Men jag hade haft svårt att motivera för mig själv att plugga i 4 år och ta 200 000 i lån om jag inte hade kunnat förvänta mig en relativt hög lön när jag är klar.

Pengar är inte allt, men det är klart att pengar är en viktig drivkraft.

Anonym sa...

Inga bensinbilar:
Komplett total klimatinkompetens! Det är ju bara att räkna på vad detta förslag ger i minskade växhusgaser; Mindre än 2-3 % av vad statliga Vattenfalls kolkraftverk släpper ut. Men det är väl ingen som kan räkna när det gäller klimatarbetet...
Suck!
Om Maud istället stoppar statliga Vattenfalls beslutade nyinvestering två kolkraftverk skulle det betyda mer för klimatet än att föbjuda ALL biltrafik i landet! Hon sitter i styrelsen!
Trovärdig klimatpolitik? Suck!
Men politik är det...