måndag 3 november 2008

Rent stötande det här...

Rosa Bandet har fått en dålig klang på sistone, nu när det visar sig att det bara verkar vara en bråkdel av de pengar som samlas in som verkligen går till forskningen blir man förbannad. Cancerfonden vill inte redovisa öppet. – Av konkurrensskäl, motiverar Marie Hammargren, kommunikationschef på Cancerfonden. Rosa Bandet är en så stor framgång att konkurrenter kan kopiera våra idéer. (SvD)

Härmningen har nog börjat för länge sen. Nu kan du ju till och med betala via telefonen för att rösta på vem som ska få fortsätta åka skridskor i TV nästa vecka. Att ge pengar till Rosa Bandet handlar nog inte så mycket om kampanjen som ändamålet.


För mig och fler i min familj har cancer dessvärre varit en realitet det senaste året. När man står där i mammograffiapparaten för fjärde gången vid samma besök för att läkaren kanske ser något litet mystiskt så är man inte kaxig. Det visade sig vara ett förstadium och en bit skars bort,allt är bra men nu blir det tätare besök. Visst kommer tankarna hela tiden. Att det är borta nu innebär väl inte att det inte kan komma tillbaka. Man känner sig predestinerad för otäckheter man inte tidigare kände till. Besök på onkologen innebär att försäkringsbolagen är skeptiska till kundrelationer i framtiden. Själv hoppas man på forskningen så att det framöver kanske kan botas med ett piller.


En annan av mina allra närmaste unga personer har tagit sig igenom en alldeles oerhört förfärlig behandling för annan cancerdiagnos detta år och klarat av det och betraktas nu som frisk. Tack vare modern forskning så går behandlingarna hela tiden framåt det är en tröst mitt i eländet. Till detta behövs medel och det minsta man kan begära är att de pengar som samlas in från allmänheten ska gå till det de är ämnade för. Om 70% av insamlade medel går åt till annat så är det verkligen häpnadsväckande och känns väldigt väldigt fel. Det här fenomenet verkar iofs var en del av hela insamlingbranchen. Har ofta funderat på varför Telia ska ha betalt för sina kostnader i samband med stor insamlingar. De borde kunna göra det gratis för den goda sakens skull de också. Det är alldeles för lite "för den goda sakens skull" numera.


Johanna tycker att man kan betala in direkt på forskningskontot och hoppa över rosa bandet. Man behöver inte nödvändigtsvis visa att man varit givmild. Sakine Madon skriver om hur kampanjerna står henne upp i halsen och har ungefär samma ståndpunkt som Johanna. Det är inte nödvändigt att visa att man varit snäll, det kan man vara ändå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,(SvD)

2 kommentarer:

Anonym sa...

känns skönt att jag inte köpt detta.

Martin Vesterlund sa...

Att som ideell organisation (jag antar att Cancerfonden är en sådan) säger att man inte vill redovisa öppet pga konkurrensskäl ger en ganska bitter eftersmak.

Att de dessutom är rädda för att kokurrenter (vilka nu det kan vara. Röda Korset? BRIS?) ska kopiera deras idéer känns ännu underligare.

Jag har inget emot att stödja forskning eller biståndsverksamhet, men de pengarna jag betalar vill jag i så stor utsträckning som möjligt ska gå till det jag stödjer.