måndag 22 december 2008

FRA-deckaren är här…

Ett par dagar före julafton så dyker den upp, promemorian om ändringarna i FRA-lagen. Vem fasen hinner läsa den nu mitt i julstöket? Inte jag i alla fall, men förhoppningsvis andra, riksdagsmännen till exempel. Jag har gett upp hoppet om det här. Fullständigt. Så många som inte bryr sig om det som sker, de har väl rent mjöl i påsen kan man anta. Det tror jag iofs att även jag har men mitt ogillande är stort.

Mark Klamberg har dock tagit sig an de juridiska vinklarna av saken med sedvanlig finess och djup eftertänksamhet. Han har sökt efter det som INTE ändrats och därtill hör att operatörerna skall överföra all trafik till givna samverkanspunkter. FRA måste dock söka specifika tillstånd så det är inte fullt fritt fall. Mark skriver också ” Det finns inget krav på koppling till yttre militär hot eller dylikt för att inhämtning i utvecklingsverksamheten ska ske.”

Inhämtning av data får inte ske när både avsändare och mottagare befinner sig i Sverige skriver Mark. Min man och jag använder ofta Googletalk och skickar bilder (egna bilder!) eller texter, vi sitter i rummet bredvid varandra hemma i vårt hus. Den trafiken kan passera flera gånger över Atlanten! Ett företag som har huvudkontoret i Norge och servrarna där, får finna sig i att trafiken mellan två medarbetare i Sverige kan bli föremål för spaning. Men tänk om terrroristerna flyttar hit och sätter upp sin spaningsverksamhet inom landet? Jga brir inte klok på det här.

Är det som det är kanske?

Bra? Ja, vad ska man säga. I Jan Guillous senaste bok ”Men inte om det gäller min dotter” finns George W Bush, tal inför Kongressen, 20 september 2001. (texten nedan finns mitt i talet.

”Vi kommer att beröva terroristerna deras finansiering, vi kommer att vända dem mot varandra, vi kommer att jaga dem från plats till plats tills de kan finna vare sig vila eller skydd… och vi kommer att förfölja länder som förser terrorismen med hjälp eller tillflyktsorter. Varje nation i varje del av världen står nu inför ett beslut. Antingen är ni på vår sida eller så är ni på terroristernas.

Från och med idag kommer varje nation som fortsätter att beskydda eller stödja terrorismen att betraktas som en fientlig regim av Förenta Staterna.”


Talet ovan är på riktigt medan boken är på låtsas. Jag drar en filt över mig och läser fiktionen. Gillar Jan Guillou bättre när han skriver än när han chattar nämligen. Joshen har recenserat Guillous bok eftersom han redan läst den.

Det senaste året har handlat mycket om avlyssning och i mitt tycke integritetskränkande kontroll över internet av både stat och nu snart av upphovsrättsindustrin. Vad kommer här näst? Här har bloggats intensivt om saken på alla ledder och bredder. Sanna Rayman har dragit samman alltihop i en ledare på SvD idag och jur.dr Mårten Schultz har hängt på. Har den liberala kompassen helt gått sönder undrar han.

Fler som bloggat om FRA idag är bland andra Emma förstås, som har en del andra kul funderingar också och undrar om det inte är fler som borde ta jullov. Nixon upplyser om att trafikstråk verkar ha bytt namn till signalbärare och lovar att återkomma när han klurat ut vad det handlar om. Sacber Nestor bryter också ner i funderingar kring vad det hela betyder och tycker att det är bättre än innan men funderar över behovet av lagen. Farmor Gun över vem man kan lita på framöver.

(intressant)

(Aftonbladet) (DN)

6 kommentarer:

Anonym sa...

@Mary:

Promemorian dök INTE upp "ett par dagar före julafton"

Den dök upp:

TRETTIOEN TIMMAR FÖRE JULAFTON!!!

Vad duktiga och smarta dom är...

Sanna Rayman sa...

Man kan faktiskt ta det lugnt i jul till och med. Remissyttrandena ska inte vara inne förrän en bit in i februari om jag förstod saken rätt i TT-meddelandet som kom innan jag gick från jobbet. Så det är ingen stress. God Jul! :-)

Anonym sa...

Först så förstår jag inte hur du ens kan nämna ett verk av G, du ger ju honom uppmärksamhet, å har du köpt en bok av honom gör det ju saken ännu värre. Kommer jag inte ihåg helt fel så har du själv propagerat för svartlistning av både författare, musiker och bolag?

Fast du kanske köpte bara för att kunna skicka tillbaks boken till honom, så att han inte behöver oroa sig för att någon i din bekantskapskrets gratisläser och då berövar honom från en inkomst vilket han betraktar som tjyveri. Ja så länge du hat boken kvar i din ägo så kan han ju med sin logik kalla dig för tjuv och du kan inte bevisa motsatsen.

- William

Mary X Jensen sa...

OK Sanna. Du har rätt förstås - God Jul till dig också.

Haha William... Jag tror att vi är en fyra fem stycken som läst den där boken nu.

Per Hagwall sa...

God Jul på er! Och kom ihåg: Den som har rent mjöl i huvudet har inget att frukta!

Anonym sa...

Det är intressant att jämföra den tredje revolutionen, boktryckarkonsten, med den fjärde, Internet, i den mänskliga kulturens historia.

De två första, skrivkonsten och alfabetet, ligger flera tusen år tillbaka. Den fjärde, Internet, står vi själva mitt uppe i. :-)

Som läsning över jul och nyår så rekommenderar jag därför boken;

"Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen"

http://www.bokrecension.se/9170370214