torsdag 4 december 2008

Jag orkar inte mer nu...

Uppdatering: Regeringen löste inte upphovsrättsfrågan menar Sanna Rayman i SvD och säger att man inte ska skälla på fildelningslagen utan arbeta på europeisk nivå. ?. Lagen är en lag i enlighet med nuvarande upphovsrättsystem säger hon. OK. Vill man inte ha några kravbrev så är det bara att låta bli att fildela. Jahaja - här fildelas bara SUSE-Linux så det är grönt.
Vad Sanna säger är att man ska gilla läget. Det gör inte jag. Det finns som sagt redan lagar. Det finns poliser. Vi behövde inte Ipred-lagen. Har Sanna ändrat inställning - jag är lite förvånad?

Niklas Wykman har fått skäll för att han uppför sig illa. Citat hos HAX. Jag kan hålla med om att det inte handlar om generationsklyfterier (jag är äldre än justitieministern i alla fall enligt födelsebeviset) utan mer om kunskapsbrist. Man får faktiskt göra privata kopior på det man köper i butik. Varför inte när man använder internet? Varför kommer inte branschen med bra och vettiga betalningsmodeller? Det hela är som att tala med tonåringar.

Varför gick jag överhuvdtaget upp denna morgon?
************************* i gårkväll **************************
Går och lägger mig. Kanske kommer jag igen i morgon. Just nu ska jag sortera bort och läsa en deckare i stället (inköpt pocketbok). På Christians blogg kan man läsa följande - "Nu ska branscherna och vuxna se till att få ordning på det här" - vem sa det tror ni? Andan är tappad.

Jag är för gammal för muf, inte i själen kanske, men för övrigt kan jag vara morsa till hela bunten. Ibland håller jag med dem:


Niklas Wykman har skrivit på millan idag.
Sen undrar jag om det är så att vår regering inte läser vad EG-domstolen skriver eller är det så att man läser och struntar i det? Många som talat för IPRED-lagen säger att EU kräver den. Så är de inte. HAX har hela Pressmeddelandet från EG-domstolen i en pdf på sin blogg. Där står det bland annat följande:
"Gemenskapsrätten innebär inte att medlemsstaterna är skyldiga att lämna ut personuppgifter i tvistemål, i syfte att skapa ett effektiv skydd för upphovsrätten
Flera gemenskapsdirektiv1 syftar till att medlemsstaterna, bland annat vad gäller informationssamhället, skall säkerställa att immateriella rättigheter ges ett effektivt skydd, särskilt vad avser upphovsrätten. Ett sådant skydd får emellertid inte inverka på kraven som rör skydd för personuppgifter. Direktiven om skydd för personuppgifter2 ger vidare medlemsstaterna möjlighet att föreskriva undantag från skyldigheten att garantera sekretessen för trafikuppgifter."
Man blir inte klok på det här... det känns dock naturligt att lyssna på vad juristerna säger i den här frågan. Var om inte hos dem ska man söka kunskap om lagarna?
Mårten Schultz är doktor i juridik och en av mina VR-kompisar. Vi har deltagit på gemensamma e-postlistor sedan många år tillbaka. Han brukar lägga kloka synpunkter på en hel del juridiska spörsmål. Så även ofta när det gäller de nya lagar som poppar upp. Han har synpunkter på att man lättsinnigt rör sig med begreppet stöld i fildelningsfrågor och nu har han tappat kontakten. Han förstår sig inte längre på lagstiftningscirkeln säger han i en läsvärd bloggpost.
Mark Klamberg är doktorand i Folkrätt och en av de bloggare som har en stark röst i kunskapsöverföringen mellan olika lagar och internet. Han skriver om Bevisbördan i mål om fildelning och det gör också Daniel Westman också han doktorand i juridik.
En annan juristdoktor är Jakob Heidbrink (tackför tipset cnab). Även han har synpunkter på IPRED-lagen.
"Det stora problemet med IPRED-lagen är dess processrättsliga skevhet, det faktum att en person som inte ens ännu är part i en rättegång får tillgång till statens tvångsmakt för att kunna få fram material som eventuellt i framtiden kan göra personen till en part i en rättegång. Detta strider enligt min mening mot grundläggande processrättsliga principer, och det kan också betvivlas huruvida en sådan extrem åtgärd tillför något värdefullt i kampen mot den illegala nedladdningen. "
Men den filosofiska diskussionen om internet och vad det betyder för samhällsutvecklingen, affärsutvecklingen mm uteblir. Vår justitieminister säger till Politikerbloggen att internet ställt till det för den som skapar. Jag blir alldeles matt när jag hör detta och vill påstå precis tvärtom, att det öppnar för många skapare som aldrig synts eller kommit fram på annat sätt. (Lästips: Long Tail)

Beta Alfa påpekar att det är 61 000 medlemmar i Facebookgruppen mot IPRED.

Justitieministern säger att hon lyssnat men tydligen mest på artisterna - presskonferensen hölls tillsammans med dem på Filmhuset! Jag vill få bort den bilden från näthinnan.

Bloggare hos mig idag: Stoppa IPRED lagen , Ipreds vara och icke vara, Lär Stefan Sauk att stjäla film, En form av erkännande, Nu har man slutat att lyssna på fakta i riksdagsgruppen, men än det väl inte för sent? (tyvärr mymlan, det formella är en sak, men man kan hoppas att du har rätt), Sagts hittills om IPRED-lagen, Är moderaterna att lita på?, Partipiskan ven i alla fall... vem tror annat? - jag vill i alla fall tro annat Mike. Anna har också livebloggat idag. Intressant att BWO är så framträdande i den här frågan. Den ena med justitieministern och den andra på fp-hearing.

(SvD) (Aftonbladet) (Sydsvenskan)

14 kommentarer:

Anonym sa...

“Branschen” och regeringen har vunnit en Pyrrhusseger. En “seger” som kommer att visa sig leda till en förlust längre fram.

http://www.google.se/search?hl=sv&q=pyrrhusseger%2Bnapster&meta=

De borde ha lärt av hur det gick med Napster-fallet. “Branschen” vann i domstol men förlorade de facto i verkligheten.

Ju mer “branschen” väntar med att anpassa sig till verkligheten, desto större kommer deras kraschlandning att bli.

I bästa fall utplånar de sig själva och lämnar utrymme för en ny “bransch”.

Anonym sa...

Dags att lämna moderaterna?

Ärligt, som det ser ut nu så har jag svårt att förstå att en uppenbart tänkande och sympatisk människa som du kan vara kvar medans dom slår dig med en tegelsten av arrogans upprepade gånger i ansiktet. Och skrattar åt dig bakom din rygg.

:S

/A

Anonym sa...

Jag lägger ochså ner.

Har planer på flytta frå europa.

Kan ändå fortfarande agera,, men det krävs mycket laddning..

JAg föreslår att vi tystar ner bloggosfören för ett tag för vila laddning och kontemplation så kommer vi tillbaks men denna gång inte för att bekämpa ipred eller liknande.
Denna gång för att enas , rekrytera organisera och planera aktion.

En sista chans eller riv riksdagen.

Anonym sa...

Fashisten sa en gång..

Jag vill kunna kontrollera och spionera på alla..

Rådgivaren föreslog Fra.

Sen sa Fashisten ja men vi kan ju bara hålla koll på surfarna och nu ser jag inte fildelarna , dom saknas än.

Och rådgivaren serverade Ipred.

S.A.I. Steve Lando sa...

"Men den filosofiska diskussionen om internet och vad det betyder för samhällsutvecklingen, affärsutvecklingen mm uteblir. Vår justitieminister säger till Politikerbloggen att internet ställt till det för den som skapar."

Är glaset halvfullt eller halvtomt, allt handlar om hur man väljer att se på det, dessvärre väljer dessa 'politiker' (o vissa andra) att se på det utifrån ett hotfullt pessimistiskt perspektiv. Utifrån deras sida blir det då naturligt att försöka lägga band på fenomenet.

De förstår inte vilken spridande kraft internet kan va, för den som skapar. Det de gör är istället att förhindra denna kraft, eller försöka därom.

Som sagt, jag hoppas även bibliotekarierna framöver får polisiära befogenheter (kanske t.o.m. med batong) samt att det en gång för alla blir förbjudet att kopiera några sidor utifrån en bok, då det strider mot upphovsrätter m.m. Helst bör ju hela biblioteken läggas ner, alla får la köpa sina egna böcker?

Samma princip, samma policy. Om det är digitalt eller 'IRL' bör ju ha föga betydelse. Att överhuvudtaget dela med sig av någonting som man inte helt själv skapat, måste sonika förbjudas:)

Sorry, den här flaskan vin har jag köpt!

S.A.I. Steve Lando sa...

ps.

våga heller inte gå in på systemet o säga att du köper åt en annan

d.s. - det går inte hem inom den statliga sfären:)

Anonym sa...

61000 medlemmar i Facebookgruppen mot IPRED. Tänk dig att alla de skickar ett brev, näe, skickar tre brev till tre politiker i riksdagen. Det blir 183000 tusen brev, a 20 gram.. Ta fram miniräknaren nu Mary.. Hehe, varför tänker jag på en stor och smutsig lastbil? Breven skall bäras in, det skall hanteras, sprätas upp, läsas för att kunna diarieföras osv.. Säg att hanteringen kräver sammanlagt 12 minuters arbete per brev av olika personer.. Du la väl inte undan den där räknaren va? 0,2 timmar gånger 183 tusen, det blir 36600 timmar. Hur många årsabeten är det? SCB brukar räkna 1800 timmar som en årsarbetstid, det innebär att det behövs 21 personer arbetandes ett helt år för att klara av den brevskörden om de kan få ned hela hanteringen till 12 minuter. Skall de klara det på en månad så behövs drygt 250 personer utöver den styrka som behövs för dagens normala brevskörd.

Men pappskallarna mailar.. Det är ju för fan bara att trycka på deleteknappen så har man ignorerat det, pooff finns inte. Men 183000 brev, det är en belastning som ingen med bästa vilja kan ignorera.

/ --

Mary X Jensen sa...

S: Det är bara vissa som skrattar. Inte alla.

opassande.se sa...

*kram* förstår precis, Mary.

Anonym sa...

Jag har tyvärr redan känt mig tvingad att lämna M efter sådär 25 år. På 80-talet var Bea och Fredrik förebilder när jag var MUF-medlem, nu kan jag inte med att se eller lyssna på dem. Jag måste byta kanal för att inte bli förbannad eller ledsen. Hur kunde det bli så här?

Anonym sa...

Riktigt skämtland.

Ms sjuka i fängelse för cannabis.
40.000 poliser jagar cannabis rökare.

7 st jobbade med barnporr och pedofiler bara något år sedan.

Förbjudet att kopiera men det blev lagligt att knulla djur för bara något år sedan..

Riktigt jävla friskt land.
Riktigt jävla friska politiker.

Anonym sa...

Svårt att hänga med ibland.

Om jag spelar in en låt från radion så kan jag lagligt göra det och även kopiera den till min ipod!?

Jag kan maila mp3-filen till en kompis - fortfarande lagligt.

Om jag däremot hämtar exakt samma material fråm Internet så det det plötsligt olagligt!?

Det är alltså sättet jag hämtar musik på som är det olagliga inte upphovsrättsbrottet i sig?

Om det ska vara någon logik i det hela så kan det inte vara lagligt att spela in från radio/TV heller?

Förespråkarna för IPRED menar ju att svårigheten att beivra brottet inte ska stoppa lagstiftningen så varför inte förbjuda även privata inspelninga/utlåningar?

Anonym sa...

En gång Muffare, alltid Muffare. Det sitter i ryggraden liksom.

Borde det göra även på Bea och Fredrik. ;)

Magnus sa...

Ja, det känns som man bara står och stångar huvudet i en vägg :(