söndag 7 december 2008

Vuxenunderhållningen stöttas av justitieministern…

Det här med att dra ut sina tankar en meter längre är svårt för många. Reflektion, eftertanke och konsekvensutredning av beslut. Ibland måste man förstås vara snabb, när hunden rusar ut framför en bil gäller det att dra i kopplet även om det gör ont på hunden eller att någon håller på och drunkna. Då duger det inte att fundera över om kläderna tål vatten.

När man ska stifta lagar borde inte den typen av snabb logik gälla. Det torde då vara extra viktigt att verkligen dra ut konsekvenserna att gälla utanför den närmsta kröken. Mårtensson har funderat på detta liksom Christian Engström och Rickardsson på Millan och i SvD "- – Det som polisen inte får, får IFPI och Antipiratbyrån göra. Jag undrar om politikerna vet vad de egentligen röstar igenom här. " Han har tidigare jobbat inom Säpo så han bör väl vara skapligt insatt i hur det går till i den branschen. Emma drar också ut konsekvenserna. Uppdatering: Politikerbloggen låter analysera en undersökning som visar att två av tre är emot IPRED. Sjävl måste jag verkligen uttrycka att jag inte på något sätt är för olagligheter men anser att man måste diskutera vad som är rimligt vad gäller sådana.

När man talar om att rädda kulturen, den fortlever på anat sätt precis somd en alltid har gjort, så det är det nonsenskalkyler som satt fart på debatten, det handlar bara om girighet och vinning. IPRED kan få konsekvenser som är värre än att mörda en person. Då kan man till och med slippa undan för att man inte vara vid sina sinnens fulla bruk. Det kommer knappast att bli ett godtagbart alternativ för en fildelare.

IPRED värnar kulturen menar porrkungen Berth Milton. Gratulerar till den nya vänskapen justitieministern. Porr är riktig kultur (inte enligt min mening, jag är aningens sarkastisk, men det är stort och många gillar den typen av kultur) och en drivande kraft bakom utvecklingen av nedladdning, kopiering och inte minst så var det väl så att just den kulturyttringen stod bakom videospelarens framgång bland annat i Sverige. Nu ska branschen och vi ”vuxna” få ordning på det här sa Beatrice Ask. Jag vet att jag tar billiga poänger här men de facto hör de samman med kulturyttringarna.

För den tekniskt kunniga menigheten kommer det förmodligen att bli en sport att försöka anonymisera sina göranden på nätet. Det kommer att bli en helt onödig kamp. Bahnhofs VD är inte förtjust i att behöva bli någon slags spionorganisation. Samtidigt så kör ComHem reklamfilm på TV om hur snabbt det går att ladda ner med deras nya tjänster. Upphovsrättsbranschen borde i hög grad arbeta på att få fram nya affärsmodeller i stället för att hänga fast vid gamla som inte håller längre.

Det hela får lite löjets skimmer över sig eller hur? Vi talar inte om mord – vi talar om underhållning. Illegal fildelning finns det redan idag lagar emot – illegal, det hörs på namnet, eller hur? (jag raljerar) Varför inte ge resurserna till polisen? Det är där brottsbekämpning hör hemma. Varför är det så svårt?

Ett år, kanske på 80-talet fick Erich Fichtelius mig att inte köpa julskinka! Nu har IPRED-proppen fått mig väldigt fientligt inställd till kulturarbetare, vissa politiker och upphovsrättsindustrin i synnerhet. Man kan bara hoppas på att det finns något förnuft undangömt någonstans och att man också låter det komma fram. Att tänka en meter längre – det är stort. Dessutom nödvändigt.

Man kan protestera med plånboken, det ska jag göra… Sluta rösta på moderaterna kommer nu många att säga till mig. Det är tack vare såna som du som de kan fortsätta har något ljushuvud uttryckt sig. Många anser att fly är bättre än att illa fäkta, det tycker inte jag håller i alla lägen. Snarare är det nästan alltid för tidigt att ge upp, man måste verka för förändring. Allt har dock ett pris så man vet aldrig. Karl Sigfrid har försökt få gehör för sina tankar men misslyckats. Tyvärr så är det så det fungerar i en demokrati. Han har gjort vad han kunnat i det sammanhang han befunnit sig i. Skäll inte på honom nu.

Men än så länge är IPRED bara en proposition. Så kanske att påverkan utifrån kan göra någon nytta. Kulturkreatörer borde absolut jämställas med annan kreativitet, mönster- och patentskydd exempelvis. Varför talas det inte om detta? Varför påpekas det inte hur bra det går för musikindustrin nu? Varför talas det inte om de enorma kulturbidrag som filmskapare får för att göra filmer. Miljontals kronor handlar det om, skattepengar som vi redan betalt. Det är klart att man ska betala - men gör det möjligt på den nya marknadsplatsen – internet.

Exemplarförsäljning är en gammal modell. Det handlar inte om gratis. Det är en mycket vidare diskussion än så. Någon måste ta tag i internetdiskussionen ur en beteendevetenskaplig aspekt nu.

(intressant)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske är dags för dig att bli mer aktiv, och sparka några gamla stofiler i baken.

Mary X Jensen sa...

Du tycker inte att jag är aktiv? det är nog många som tycker att jag är för aktiverad...

Björn Felten sa...

Först Bergling (FRA) och nu Milton (IPRED).

Jojo, den här regeringen har verkligen förmågan att skaffa sig väldigt anmärkningsvärda sängkamrater.

Hoffa sa...

När Karl Sigfrid tryckt på nej knappen i voteringen har han stått upp för sina väljare och gjort vad han kan. Inte förr. Naturligtvis kan han inte hindra partiledningen från att lägga fram en proposition eller hejda sina partikamrater från att rösta som de vill i riksdagen men ingen kan hindra honom att stå upp för sina väljare och rösta nej. När han gjort det har han gjort allt han kan.

Överlag gäller att så länge den moderat partiledningen inte förlorar röster eller får moderata riksdagsmän som röstar emot partilinjen på halsen kommer de att fortsätta som de gjort hittills.

För eller senare måste man leverera och dra bort sin röst från ett parti som vägrar lyssna. Det är det enda sättet att få dem att lyssna.

Anonym sa...

Det finns ett mycket enkelt sätt att undvika sådana konsekvenser: Ge tusan i att ladda ned!

Nedladdning är stäld och stöld är fortfarande straffbart i ett demokratiskt samhälle!

Mvh,
Little Miss Chatterbox

Mary X Jensen sa...

Ja du Chatterbox - visst kan man låta bli att fildela, jag gör det inte själv. Det här handlar väl snarare om vilka lagar vi ska ha. De måste fungera...

Anonym sa...

Ifall upphovsrättstalibanerna fortsätter på detta vis så kommer vi unga att överge all redan producerad kultur skyddad av de rabiata upphovsrättslagarna.

Vem vill sitta i fängelse fyra år för att ha laddat ned Magnus Uggla eller Abba? Låt gamlingarna “njuta” av sin egen kultur och vi unga av vår egen, som vi nu håller på och skapar.

Det vore förskräckligt för samhället i stort, och mest förskräckligt för alla befintliga kulturskapare, och intressenterna bland upphovsrättstalibanerna.

När årtiondena har gått, är Per Gessle, Eva Dahlgren med flera glömmda och begravda.

Med dagens teknik så är det mycket lättare än någonsin att producera kultur, och många gör redan det. Jag är fascinerad av allt som enskilda individer producerar, kvaliten är varierande, från mycket bra till mycket dåligt. Ju fler så producerar, desto större sannolikhet för att nya talanger kommer fram. De flesta som producerar har olika varianter av (cc)-licens (Creative Commons), som tillåter exemplvis fildelning.

De flesta som producerar på detta sätt har också en “donate”-knapp på sin webb, eller annat ställe, där filerna finns tillgängliga, så vi fans kan stödja verksamheten, så de kan fortsätta med det vi uppskattar. En hel del klarar att försörja sig på de intäkterna.

En bra början är ex-vis Blip.tv, http://www.blip.tv

När det gäller Berth Milton's imperium med "vuxen"-kultur så är denna redan passé. Tids nog kommer den insikten. Det finns åtskilliga webbar med sådant användargenererat material, om man är på det humöret.

Anonym sa...

Om man är medlem i moderaterna och aktivt försöker göra partiet bättre, som du verkar göra, Mary, då är det ok att fortsätta rösta på moderaterna.

För alla andra, som "bara" röstar på dem, är det dock helt orimligt att fortsätta med det.

Och Miss Chatterbox, dels så är fildeling inte samma sak som stöld, och dels räcker det de fakto inte att låta bli att fildela för att gå säker. Har du inte följt debatten alls? Det räcker att någon fildelar och ser ut att komma från ditt IP-nummer.