lördag 24 januari 2009

Mitt i allt detta mörker - entreprenörerna ger hopp...

Det går inte en minut utan domedagsprofetior numera. De stora organisationerna sägs braka samman, jobbvarslen blir fler för varje dag. Offentlig sektor går på knäna, inte minst sjukvården och det sk välfärdssamhället. Samtidigt som det "gamla" gör allt de kan för att skapa lagar som Ipred och andra sanktioner för att begränsa internet finns det de som struntar fullständigt i den saken och agerar i stället.

Härom dygnet pågick 24 hours business camp. Ett gäng på 90 webbentreprenörer samlades för att dra igång en internetrelaterad affärsidé på 24 timmar. Läs mer om det hela på webben.

Detta är bland det roligaste och mest spännande som hänt sedan vi hade World Championship i Programming på Stockholmsmässan, det var på 80-talet och förutsättningarna var annorlunda, men det handlade om programmering då också. Olika lag jobbade i avskilda små bås för att lösa ett givet problem under ett dygn. Vi som var med och organiserade det hela (jag på tidningen Datornytt och Stockholmsmässan) följde det hela med stor entusiasm och spänning. Idag är det annorlunda, vem som helst med en dator kan starta upp ett projekt och försöka få igång det. Det behövs inte så mycket regler längre, det är bara att starta igång. Nu är det dessutom viktigare än någonsin.

Kolla in resultatet här och var dessutom med och rösta fram den bästa tjänsten.

En av sponsorerna Mindpark skriver om sin upplevelse av det hela här. Förmodligen kan vi räkna med uppföljning. Vi borde göra det och i synnerhet borde politikerna se möjligheterna i internet som medskapande i vår framtid och inte syssla så mycket med lagstiftning emot utan var med och stötta i sället. Kulturbloggen skriver om ett av bidragen - en kurs i att lära sig blogga. Men det finns många fler spännande tankar som ni kan se av resultatet - efter ett dygns arbete!!! Lilla Gumman (för övrigt en av de nominerade till Stora Bloggpriset) jobbade fram en sajt där man kan lägga upp roliga barncitat - Barnamun. Kul grej tycker jag som har barnbarn nu och gärna citerar dem i olika sammanhang.

Ted Valentin är en kille ni ska lägga på minnet. Han har varit drivande bakom det här. Han har förstås en blogg. Hans stora intresse ligger på kartor av olika slag. Kolla in dem via hans blogg.

Jag hoppas att alla i regeringen lägger märke till det här initiativet, särskilt Anders Borg och Maud Olofsson. Satsning på nya områden behövs. Detta är framtiden. Hjälp entreprenörerna. Börja med dom som var med på 24hbc och redan visat att de kan. Ett 50-tal nya "företag" på 24 timmar!!! Framtiden och hoppet finns. Förenkla reglerna för småföretagare.

Låt oss nu se till att detta inte faller i glömska. Att fler sponsorer kommer till och möjliggör att det blir fler såna här övningar måste vi se till.

Framtiden behöver inte bara vara mörk, den ser bara annorlunda ut. Det kanske inte finns några mirakelkurer som statsministern säger, men det finns kraft i stugorna och det gäller att inte kväsa den utan släppa fram den. Har en känsla av att regeringen är mer inne på den banan än vad Mona Sahlin och hennes kompis Wanja är. De tycks vilja satsa på sedelpressen som undergörare. Nonicoclolasosbloggen kommenterar deras intitiativ.

(intressant)

(SvD) (Youngminds) Hjalmar saknar det redan.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra med småttingarnas roligheter. Vi körde Ur barnamun länge. =)

/LenaMT