söndag 22 februari 2009

Fildelning -ett generationskrig...

Stefan Hallgren är en av de där killarna som varit med ganska länge på internet. Jag har haft nöjet att diskutera ihop med honom de senaste 10 åren om det inte rent av är längre än så. Han har alltid starka åsikter och nu har han funderat till lite kring det som sker i vår allt mer aktuella internetvärld. Både han och jag är veteraner och har internet i blodet. Det delas inte av alla har vi förstått. Fundera lite över vad Stefan säger här.


G ä s t b l o g g a r e


Vi i åldrarna mellan fyrtio och sextio råkar ännu vara så många att våra värderingar fortfarande utgör "norm" och vi håller makt-stolarna fulla med våra feta rumpor, skolade ur Svartvit TV1 och Telefoner med nummerskivor och som fortfarande minns Tage Ehrlander.


Ursäkta mig.

-Det råkar också växa upp en sisådär tre miljoner människor under oss just nu. Vi kanske borde ta dem med i beräkningen. Det är DE som är konsumenter och politiker om bara några år. DE blir norm, vi blir "obsolete". -Peter Sundes hejarklack är ju de som sitter i maktstolarna straxt när Mona Sahlin är en mycket gammal tant på hemmet om 15 år.
Det går fort nu. Det är inte 1989 längre.

Det är nätgenerationens värderingar som vi äldre måste ta rygg på för att inte halka ur samhället så småningom. För om några år är inte samhället vårt längre, det är deras. Det är de som snart tar plats i maktstolarna.

Oavsett vad vi möjligen använder för måttstock, så har de kommande ungdomarna en helt
annan. Och givetvis så är det deras vi kommer att få rätta oss efter när vi sitter på hemmet. Så har det alltid varit.

Ungdomarna strukturerar sig inte i Aktiebolag, i traditionella maktstrukturer, ogärna i partier, ogärna i någonting whatsoverer. Det kommer att få konsekvenser.

Minns också att det är vi äldre som fostrat dem till att utvecklas till det de är. Vi är föräldrarna, vi har utformat miljön de har fostrats i. De är produkter av oss och vi kan inte svära oss fria från det faktumet. Vi gjorde dem till "nätgenerationen" och de kommer att vara helt olika oss i det sätt de hanterar världen.

"Gammelstrukturen" kommer visserligen att svälja och inkorporera en liten procent av ungdomarna, de som fortfarande värderingsmässigt hålles inlåsta av sina 40-50-60-talistföräldrar för att "bli lika som dem" och "göra samma sak som förr inom juridik och politik" förvisso, men de barnen kommer inte att vara tillräckligt många när de växer upp för att utgöra kritisk massa, utan det är "nätungarna" som kommer att sätta agendan.

Det är de som volym-mässigt representerar den obevekliga och givetvis allenarådande väljar- och konsumentmassan inom bara några år.Det mesta vi ser idag, och känner igen, står helt naturligt på huvet när den generationen tar plats.
Så; Allt vi lärt kommer att dö och stå på huvet, och allt de kommande generationerna vill ska hända kommer att hända. Allt, gällande lagstiftning, förändringar och samhällsgrunder.
Om Pirate bay´s Peter Sundes generation både satt i nämndemannapositioner och på åklagarsidan idag, tror ni att vi överhuvudtaget skulle ha en TPB-.rättegång just nu? Givetvis inte. Det är helt enkelt en generationsfråga.

Scream and whine about it if you wish. Det händer ändå.
Papperstidningar dör, musikindustri förändras och all affärslogik ni någonsin trott var för evigt förändras från grunden. Att lägga vår gamla värderingsmstris på det hela är mest bara generande för oss själva. Jag räknar förresten in mig själv i de ohjälpbara stofilernas klubb fast jag "bara" är 40, bara så ni förstår att det inte är personlig kritik.
Människor har ibland en tendens att se och värdera "verkligheten" utifrån sina egna erfareheter och referenser och fälla omdömen om den nuvarande utveckligen utefter sin lilla tårtbit av omvärdsperpektiv (från proppmätt högavlönad, no-problem-villaförort.)

Liksom; "Jag ser det ju så, alltså måste alla andra göra det också givetvis, det har ju alltid varit så".
Men det förstår ni väl: No no no!

-Som om erfarenheter av Tage Ehrlander och Svartvit TV skulle vara meriterande för att ge omdömen om det aktuella social-antropologiska läget 2009?

Well. It´s not.

Lyssna in, ge upp, förändra och släpp in. Framförallt: Bevaka, lär om. Evolve.
Ibland tycker jag det krävs lite islossning för att argumentationen ska lyfta mellan de debatterande parterna. I rätten låter det som om Kineser försöker kommunicera med Danskar på sina respektive språk och att de inte möts en enda sekund därinne. Alla skott går över huvet helt och hållet på alla parter vid varje meningsutbyte. Detta blir mest förödande för oss äldre. För vi ska snart ut till vänster och Nätgenerationen ska straxt in på scenen för att ta över den permanent.

Om vi då inte lyssnat på dem i tid, så kommer de inte att ge fem öre för våra behov när vi en dag behöver dem, för vi har pissat på dem alldeles för länge.

Vädra! Framtiden har aldrig varit närmare.

mvh
/Stefan

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Leo har också funderat lite över detta. PC för Alla

Uppdatering: Tre av fyra struntar i lagen mot fildelning - artikel på DN Opinion.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Läsvärt, men att göra detta alltför mycket till en generationsfråga gillar jag inte. Det blir så mycket generalisering då.

Mary X Jensen sa...

Alltid dumt att generalisera - det kan du ha rätt i. Men för vissa fungerar det.

Anonym sa...

Sessan om 30 år tittar på klassfotot, där är Ludde, Nicke och Nina som blev VD. Pegga blev politiker å Avve blev designer, å där är magistern, han är död.

/Betty

Unknown sa...

Ja Calandrella det är dumt att generalisera, men det är också ett sätt att förstå verkligheten. Stefan är fyrtio, jag själv fyrtiotvå, Mary är tjugonio (:wink:), men trots det är vi på "ungdomssidan" i den här frågan.

Ändå ser jag klart att min egen generation och äldre inte förstår. Det är ett ohyggligt problem, eftersom det tillåter att man kallar en hel ungdomsgeneration för tjuvar.

De som växer upp idag andas internet, min egen sexåring loggar in med lösenord på datorn och hittar online-spel själv. Min sjuåring lapar upp datorkunskaper i en takt som kommer göra mig till dinosaurie inom fem år.

Ingen av dem kommer ens förstå den här debatten, eftersom det för dem kommer vara självklart.

Anders sa...

@Calandrella
@Alla.
Det ska bli intressant ikväll. jag är kallad, som den ungdom jag är 47, att hålla föredragning om allt detta som jag inte vet vad vi ska kalla: Nätkultur vs repressiva lagar.

Jag ska alltså tala inför ett äldre garde socialdemokrater.

sååå, det gäller för mig att inte vara vare sig fördomsfull, eller generalisera på fel sätt.

Går det som jag hoppas blir det en öppen och trevlig diskussion där vi byter erfarenheter - och lär av varandra.

Jansandred sa...

Bra inlägg. I diskussionen kring piraterna blandas olika argument ihop från båda sidor. Vanliga missuppfattningar:

Lagar uttrycker god etik och speglar en allmän opinion, men de skapar inte automatiskt en god moral.

Vi måste givetvis ta hänsyn till den uppväxande generationen, men vem säger att de har rätt? Och var får de sina värderingar ifrån?

”Skivbolagen” är en väldigt luddig definition. Förläggarna tjänar pengar, filmbolagen tjänar pengar, liksom musikerna och distributionsbolagen, förutsatt att de har rätt affärsmodell. Det är de som producerar runda plastskivor som är torsk.