torsdag 19 februari 2009

Hur får man jobbet som coach på Arbetsförmedlingen...

Har bestämt missat nå´t i mitt arbetssökande här.

När jag läser Anne-Christin Hornborgs artikel i Afonbladet så går hjärnan i gång. Arbetsförmedlingen har hyrt in 1500 självutnämnda coacher menar hon och beskriver en verksamhet som till stor del tycks vara "fluminriktad". Man kan undra hur det har gått till? Läs artikeln själva.

Men å andra sidan. Arbetsförmedlingen har sin egen stil, inte alltid känns den kopplad till praktiska verkligheten. Akademiker sätts upp som lämpligast att arbeta som personliga assistenter, det är inte att ta vara på kompetens precis. Inget fel på att jobba som personlig assistent men lämpligheten är extra viktig där.

Förmedlare som kräver absolut närvaro på av dem bestämda tidpunkter men själva åker på semester två veckor utan att tala om det för den arbetssökande. Finns många liknande exempel. Ansvaret går bara från ena hållet. Tyvärr. Men de har fått en ny chef på Arbetsförmedlingen som verkar bra. Hoppas att hon kan göra något åt sin organisation. Men om det är så att de nyutnämnda coacherna består av människor som arbetar mer med verklighetsflykt så är det inte så bra förstås.

Hur får man jobbet som coach hos Arbetsförmedlingen? Duger det med en akademisk examen i beteendevetenskap och därutöver en oändlig massa kurser i samma ämne och erfarenhet av ett långt yrkesliv? I så fall är jag intresserad. Jag är seriös, kan förvisso tända ljus, men tror mer på regelrätta pedagogiska insatser att få människor att tänka själva och gärna i den dimension som kallas verklighet.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

jag försöker känna efter, men kommer inte fram till något annat än att det känns rätt typiskt för arbetsförmedlingen. Undrar om de har kvar de där frågeformulären som jag var tvungen att fylla i (annars drar vi in din ersättning) med frågor som "vad tror du det är i din personlighet som gör att du inte får något jobb? och finns det något hos dig som arbetsgivare kan tycka är ett problem?"

Jag kände mig tämligen värdelös och usel som tiggare redan innan jag fick den där blanketten. arbetsförmedligen visade mig att jag inte alls hade nått botten än.

Anonym sa...

Jag söker ett land som försöker bli oberoende av olja där jag kan sälja min uppfinning.

Har du någon ide?

Mary X Jensen sa...

Mike - du ska söka lösningen inom dig ;-). Finns det rimlighet i din uppfinning?

Fildela, ta patent - whatever...

Anonym sa...

Finns det jobb som personlig assistent är det väl ett lämpligt jobb även för en akademiker att ta, att gå arbetslös är verkligen slöseri med våra skattepengar!

Mary X Jensen sa...

Sara - jag sa inte att man inte ska ta jobb som personlig assistent om det finns ett sådant, utan att man blir klassificerad som om det var det första jobbet i ledet.

Man kan vara utan arbete utan att belasta skattemedel! Det finns en privat välfärd också. Föräldrar och makar som stöttar varandra.

Mary X Jensen sa...

Drottningen - jag håller med.

Sara en sak till. Att försöka få rätt man på rätt plats borde vara en viktig sak även det för arbetsförmedlingen.

Anonym sa...

Jag sökte jobbet som coach. Man behövde inte nån direkt utbildning, man skulle bara vilja ha ett utecklande arbete.... Lite skumt att en arbetssökande kan coacha andra att få joibb om man nu va så bra på att få jobb borde man ju kanske inte vara arbetssökane själv.... men jah kom på intervju...

Anonym sa...

Titta på de som ordnar ICF certifierad coach utbildning. En jag hittade som såg seriös ut fixade allt på 10 dagars utbildning under 4 månader.
Det är givetvis inte tillräckligt för att kunna ta på sig arbetslösa som kan befinna sig i ofta hopplöshet och apati.

Och de allra flesta som kommer få dessa jobb är inte certifierade...

Kent Lungren sa...

10 dagars coachutbildning, tillsammans med en i övrigt stark profil, borde i alla fall vara ett minimum för AFs jobbcoacher.

Margareth sa...

Jag funderade ett tag på att söka arbete på AF. Jag är ju överlevnadskonstnär och har energi som livstil i mycket. Att söka energi är en del av mitt jag, om jag säger så. Speciellt som jag är expert på att fånga energi i mörkret.

Hmm...men jag anser att min kompentens skulle inte vara så passande för att ta emot arbetsökande. De vill nog hellre ha ett arbete än att ta del av mitt livsfilosofi.....

Anonym sa...

Har svårt att tänka mig att de gör det så avancerat för sig...