lördag 7 februari 2009

Skadestånd för privatpersoner på 115 miljoner - rättssal för 40 personer

Fildelningsrättegången mot Pirate Bay handlar om skadestånd på 115 miljoner kronor. Tre privatpersoner ställs till svars för fildelning. De har en motståndare som är penningstark och oerhört inriktad på att stanna kvar i sina gamla affärsmodeller och sätta dit Pirate Baykillarna, som faktiskt inte själva har gjort något annat än att möjliggöra för andra att hitta filer på internet. Copy me Happy - skrivs av Peter Sunde, en av de åtalade - kräver en transparent rättegång och ser helst att rättegången sänds ut via Bambuser också. Emma ger en bra sammanställning av läget. Skadestånd på 115 miljoner till privatpersoner! Dödar du någon så får du knappt fängelsestraff. Det är inte rätt att denna rättegång ska få ske i skymundan.

Upphovsrättsindustrin är stark och väldigt otäck i sitt tillvägagångssätt och det är inget nytt, tyvärr. Men nog hade man hoppats på att politiker skulle se igenom detta. Det talas om en av Sveriges största politiska rättegångar. Jag vet inte om det är rätt. Men få politiker har ställt sig på de anklagades sida i alla fall, den saken är klar. Det känns som om man blivit fullständigt hjärntvättad och inte ser skogen för bara träd. Isobel Hadley-Kamptz skriver idag om att upphovsrätten inte är självklar som den ser ut idag. Det är något både jag själv och andra förfäktat länge. Internet pågår och utvecklingen runtom kring likaså, men fick upphovsrättslobbyn sin vilja igenom skulle internet stängas av helt.

Alltid försökt förhindra tillgång

Det fanns en tid som kanske några minns, när man inte fick vara utsocknes för att köpa musik på Megastore i Stockholm. Det är väl ändå helt otroligt om man tänker efter. Man ville förbjuda rullbandspelare, på radion spelade man inte klart låtarna utan snackade mitt i bara för att förhindra att någon kopierade och så där har det hållit på. Vi lite äldre minns den heta striden om videobandspelarna som filmindustrin ville förbjuda. Vi talar om 70-80 tal, det är inte så länge sen.

Sony lade under en period in "fulkod" på din PC när du stoppade in vissa av deras CD-skivor för att lyssna på dem. Många upptäckte att de inte kunde använda sin CD-läsare efteråt, den slutade att fungera. Efter mycket tjat från allmänheten släpptes ett avinstallationsprogram som i sin tur lämnade datorn öppen för attacker utifrån. Det tog mindre än två dygn för de första trojanerna att nyttja det hålet. Kopieringskyddsprogrammet som i smyg installerades använde "rootkitmetoder" för att gömma sig för användaren. En vanlig användare hade aldrig hittat det. Allt för att man inte skulle kunna kopiera deras musik. Men att för att ge lite perspektiv så stämdes Sony av delstaten Texas på skadestånd på 800.000 kronor per drabbad person. Vilket kanske kan ge en hint åt att det är amerikanska skadeståndskrav som börjar gälla i Tingsrättens lokaler i Stockholm. Det är alltså dessa filurer som nu vill passa på att nita till den moderna teknikutvecklingen i stället för att anpassa sig själva till den. Så har de alltid gjort. Varför ser ingen det? De är inte utarmade på något sätt utan tjänar mer pengar än någonsin.

Inte nog med detta utan det visade sig att den kod som Sony installerade på persondatorer innehöll stulen kod. Ni kan läsa hela historien om Sony Rootkit här. Bra för att få en bild av hur bland annat Sony jobbar. De är inte helt oskyldiga små lamm precis. Starka krafter.I andra änden - den digitala världen

Chris Anderson, chefredaktör på Wired, mannen som gillar begreppet "Fritt" på internet, men bara för basutbudet, har varit i Sverige och hållit föredrag om sina tankar. Hur man kan tjäna pengar trots att det är fri tillgång till vissa saker. Oscar Swartz har skrivit en intressant bloggpost om Chris besök i en artikel på sin blogg som dessutom är fylld med andra i ärendet viktiga länkar. Det visar sig i en undersökning att den som laddar ner också är köpare.


Datan blir galen om den inte får en patientbricka sa man på sjukhusens akutintag för inte så många år sedan. Datan blev ofta galen eftersom den inte var kodad/programmerad utifrån det praktiska behovet. Den som sitter på koden sitter ockå på makten att få datorerna att agera som man vill. Det handlar om makt och då blir det politik menar Anders Rydell: "Den som har makten att skriva koden, har makten att forma världen. Det är därför frontkriget i fildelningsfrågan i huvudsak har förts mellan jurister och programmerare, inte mellan fildelare och artister."


Jag är självklart inte för olagliga handlingar, det är mig helt främmande. Men man måste kunna diskutera principer för vad som ska vara lagligt eller olagligt. Det är viktigt. Är det något verktyg du kan använda för att hitta upphovsrättsskyddat material så är det de stora sökmotorerna. Varför stämmer man inte dem? De tillhandahåller samma tjänst som The Pirate Bay har gjort - nämligen sökning. Beror det på att de här tre killarna är lämpliga om man vill få fram en prejudicerande dom. För vem ger man sig på då om inte en fattig privatperson som inte har samma möjlighet att försvara sig som ett multimiljarddollarföretag?

Det känns inte helt rumsrent det här.

Vi är ett gäng som hänger på en köpbojkott mot produkter från film- och musikindustrin. Idén gjorde bloggen Svensk Myndighetskontroll och en annan av härledarna är Scaber Nestor. Det kanske inte har så stor betydelse men det känns bra att markera. På Facebook finns en grupp med 1000-talet personer. Kolla in där. Bojkotten startar måndagen den 9 februari. Häng på.

Deeped jämför med skadeståndet i Arboga målet. 200.000 kronor!


Sydsvenskan
(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Donsan sa...

Pesonligt finner jag det ganska märkligt att så få om några inom bloggvärlden som skriver om fildelning och/eller The Pirate Bay någonsin nämner att det är en fråga om en gigantisk konspiration. - Varför? - Är det för att man tror att sådant skulle vara otänkbart i Sverige?

Man ursäktar politiker genom att påstå att de är "okunniga" - man ursäktar pressen med att de tillhör "gammalmedia" mm trots att det finns så många starka indicier på att det hela styrs från USA och att:

a) Våra ansvariga politiker (dvs både den föra socialdemokratiska- och dagens Alliansregering) hellre böjer ryggen för USA än att hävda Sveriges oberoende och självständighet. - Typerande är att IPRED genomförs utan att någon ansvarig politiker (läs Reinfeld och Ask) någonsin har hänvisat till några larmrapporter och/eller forskningsresultat som kan legitimera lagen och att lagen i stort liknar den de har i USA.

b) Pressen ägs av ägare (läs ex. Bonniers) som har sin egen dunkla agenda i frågan

När det gäller TPB - så talar fakta för sig själv - Allt man behöver göra är att läsa SvTs rapport om förspelet till själva tillslaget.

Karin O sa...

Att ingen talar om en konspiration beror nog på att man har ett intresse av att bli tagen på allvar. För många dumma och orimliga konspirationsteorier har målats upp genom åren för att ordet ska kunna förknippas med något annat än skäggiga otvättade UFO-fanatiker.

Det gör just ingenting att behandla alla aktörer som enskilda - sakfrågan är ändå densamma. Ena sidan vill något, andra sidan vill något annat, frågan är vems krav som är mest orimliga.

Anonym sa...

Bra och intressant blogg. Visst är det vansinnigt att globala mediabolag får hålla på och hetsa och jaga såhär i Sverige, jag trodde vi hade kommit längre, men det är klart om mediabolagen hade fått bestämma hade teknikutvecklingen stannat vid vinylskivan och kanske svart-vit TV.. Vi har en hel generation unga som snart kommer att börja rösta, och som förstår vad detta innebär i praktiken, nästa val kommer att bli intressant. Börjar bli många små partier med tydliga profilfrågor som borde visa vägen för de mer etablerade partierna.

Unknown sa...

bra debatt om kärnkraften med federley på kritikerbloggen.


http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/02/07/svar-pa-dina-fragor-fredrick-federley/

Gun Svensson sa...

Problemet är att lobbyn till stöd för grammofon- och filmindustrin fått ett otroligt inflytande i EU:s olika direktiv. Har nu läst Betänkandet, baserat på Medina-rapporten, som EU-parlamentet föreslås besluta om och ser att yttrandet från Utskottet för industrifrågor, forskning och energi framförallt punkterna 1 och 5 inte fått något genomslag. Borde inte detta utskotts synpunkter väga minst lika tungt som grammofon- och filmindustrins? Du kan läsa betänkandet här. http://www.erikjosefsson.eu/node/80
Hela saken borde återremitteras!!! Bakläxa till Manuel Medina Ortega!!!

David sa...

Börjar bojkotten den nionde februari? Jag som redan avhållit mig att köpa ett tvspel och en film jag verkligen vill ha. Men men. Jag har ju börjat se om en tv-serie jag köpte för länge sedan, (farscape) och har en hel del till i samlingen jag gärna ser om. Så min bojkott får väl bli fyra veckor istället för tre helt enkelt.

Hoppsan.

Allt om Alliansen sa...

Personerna bakom Pirate Bay har tjänat pengar på andra människors arbeten. De är parasiter - inte pirater!

Självklart ska de bestraffas för att ha erbjudit copyright-skyddat material gratis så att de kunnat tjäna pengar på trafiken det skapade. Det är en slags koppleri- och förmedlingsverksamhet det är frågan om.

Om Pirate Bay inte tjänat pengar på det hade de inte kunnat ställas inför rätta. Men det ligger ju inte varken piratens eller parasitens natur.