torsdag 12 februari 2009

Stekta sparvar...

Ska vi släppa stekta sparvar rakt in i munnen på oppositionen? Det är inte utan att man undrar, men är det smart? Ett gäng socialdemokrater har skrivit en motion om intrång i den personliga integriteten. De är inte nådiga i sin kritik mot regeringen förstås. Men man ska inte glömma att socialdemokraterna hade frågorna i knät och initierade dem och dessutom drev dem när de var i regeringsställning.

Frågan är dock högaktuell och sakfrågan går rakt igenom och över partigränserna. Både folkpartister, centerpartister, en och annan moderat och andra vill ställa frågan på sin spets.

Oppositionen kan göra detta till sin valfråga och den är viktig för en hel generation nya väljare och en del av oss andra som har tagit till oss det "nya" i att kunna använda modern teknik och ser de oerhörda möjligheter som finns i detta. Ska regeringspartierna verkligen slänga stekta sparvar rakt in i munnen på oppositionen bara för att framhärda regeringsduglighet genom att visa att lagt beslut ligger?

Sju S-bloggare,: Ann-Catrin Brockman, Johan Westerholm, Anders Widén, Kristian Krassman, Thomas Hartman och Ulrika Sandberg samt Erik Laakso har skrivit under motionen och på Arvid Falk finns information och bakgrundsmaterial och motionen i sin helhet. de vädjar nu att socialdemokrater länakr och sprider motionen.

Jag uppmanar även borgerliga bloggare att läsa och begrunda innehållet och ställa oss frågan - Ska vi ge bort den här frågan till oppositionen?

Min kompis Rosemari på Kulturbloggen som jag absolut inte delar några politiska meningar med har skrivit om motionen, och sin vana trogen lägger hon hela skulden på högern . Men Rosemari du har glömt var allting kom ifrån. Just det, socialdemokraterna, Thomas Bodström, Bodströmsamhället, du vet... Sen varför de borgerliga så envist står fast är en fråga jag perosnligen brottas med mest varje dag.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Den omsvängning som skett i dessa frågor är en av de mest svårförklarliga politiska förändringar jag någonsin sett.

Plötsligt är V det parti av de svenska partierna i EU som är mest frihetsvänligt medan M hamnar längst ner på listan.

Här hemma har vi en justitieminister ur vars mun det kommer åsikter som är precis tvärtemot de åsikter hon hade före valet.

Tomas Bodström är plötsligt motståndare till sin egen gamla FRA lag och Fredrik Reinfeldt godkänner jakt på en hel ungdomsgeneration.

Antag för en sekund att den här motionen (som för övrigt är en utmärkt motion som jag gladeligen skulle rösta ja till) antas av kongressen i höst. Då har vi en situation inför valrörelsen som innebär att S är frihetspartiet och M är betonghäckarna med Stasikomplex.

Nog är det märkligt.....

Anonym sa...

Som socialdemokratisk väljarboskap ser jag motionens brödtext/attsatser som flum-flum.

Socialdemokratins valspråk är Politik är att vilja (Olof Palme)
det vill säga: socialdemokraterna röstar JA till IPRED den 25 februari och Thomas Bodström får tillbaka statsrådsposten som justitieminister oktober 2010. Motioner på partikongresser är som republikkravet i partiprogrammet.
Pragmatismen går före teorin.

Anders sa...

@ SAP bär ett stort hundhuvud.
Alla partier gör det.

FRA borde aldrig kommit upp på bordet. Inte IPRED1 heller.
Eller datalagringsdirektivet.

Det är dags att alla gör en pudel eller vad det heter numer när man ber om ursäkt och startar om

Min förhoppning med denna motion jag varit med om att ta fram är att alla partier i riksdagen gör något liknande för att stimulera den interna debatten.

Låna vad man vill. Stryk vad man vill. Hjälp även oss att inåt SAP föra fram frågan ännu bättre.

Vi måste hjälpas åt

Samtliga partier i alliansen borde helt naturligt värna varje integritetsfråga.

Det är mycket märkligt det vi upplever nu, ett m, fp, c som krampaktigt håller sig fast vid något så felaktigt.
Jag önskar så hett att de släppte taget. Som du säger har alliansen allt att vinna på det.

Och mitt eget parti? Det finns krampaktiga där med.
väldigt många. Och många har skit under naglarna...

Kanske har vi att lokalisera de goda krafterna och stötta dem?

Jag stöttar Karl Sigfrid (M) allt jag nu kan som sosse.

När det gäller dessa frågor finns inga partigränser.

Lars-Erick Forsgren sa...

Haha, ser att Anders skrivit så bra att jag inte har mkt att tillägga.

Detta är en fråga som på intet sätt borde vara en skiljefråga mellan demokratiska partier.

Jag hoppas vid Gud (förlåt, det var en sammanblandning av politik o religion det) att Minata har fel. Läs motionen och se de viktiga principiella aspekterna om integritet.

Som Michael skriver är det märkligt att se hur positionerna växlat i dessa frågor.

Desto större anledning att demokratiskt sinnade människor, som hävdar mänskliga rättigheter och personlig integritet samlar sig och arbetar ÖVER partigränserna och INOM resp partier för att uppnå ett resultat i rätt riktning.

Jag inser tillfullo vilken kamp som återstår inom s för att få igenom detta. Men det är utomordentligt lovande att det finns en grupp sossar som kämpar för frihet.

Det naturliga vore att samtliga allianspartier kämpade för frihet också. Tyvärr vet vi ju att i praktiken är det inte så.
Däremot vet vi att det finns enstaka röster inom dessa partier också. Dessa måste vi stödja och stärka.

Som Mary skriver, det är obegripligt att alliansens partier ska bjuda oppositionen på detta. Att den låter stekta sparvar flyga i munnen på oppositionen.
Men det är konsekvensen av alliansregeringens agerande intill nu.

Har allianspartierna minsta självbevarelsedrift, och har dess riksdagsledamöter någon självrespekt, skulle de snabbt anamma allt väsentligt i de sju liberala sossarnas (sant liberala i vart fall i denna fråga) kongressmotion.

Goda krafter måste samarbeta. Det gör ju de onda, tyvärr.

Anonym sa...

@Lars-Erick Forsgren

På pricken: liberala sossar!

Lars-Erick Forsgren sa...

Minata. Just det, och det är en komplimang.
Det finns ju alltför få liberaler inom Alliansen.
Desto fler konservativa betonghäckar, som har ett otal gelikar inom det konservativa maktpartier sossarna.

Anonym sa...

Givetvis kommer inte lagen att försvinna oavsett vilket parti som vinner valet (om det inte blir nån galen regering med v, mp och pp vilket är osannolikt).
Man tar aldrig bort eller lägger ned nåt sånt här. Se bara på IB, istället för att lägga ned verksamheten så byter man bara namn på det och gör några kosmetiska ändringar.
Eller en annan sak man kan titta på är borttagandet av förmögenhetsskatten och arvsskatten. Det kommer ju inte s införa igen om dom vinner valet.
Vinner s nästa val så kommer dom här övervakningslagarna att vara en gåva från borgarna. s slapp att införa dom, men samtidigt så behöver dom inte avskaffa dom.
Det behövs oehört starka krafter inom s för att få dom att ändra åsikt.
/Daniel A

Lars-Erick Forsgren sa...

Tyvärr Anonym, så har du nog i någon mån rätt. MEN det viktiga med motionen - o att den sprids inom alla partier - är att den tar ett steg i rätt riktning.
Att den sätter stopp för fler tokigheter. När det är gjort så blir det nästa steg att backa o ta bort hittills tagna vansinnigheter.
Ingen tror nog något annat än att det blir ett utomordentligt svettigt jobb det med!

Men färdriktningen måste ändras, kompasserna kalibreras så att de visar rätt.

Anonym sa...

Anonym Har helt rätt i sin analys.
Det kommer bara en upphovsrättsuppdatering i nästa mandatperiod. Och den gäller licenser och modernisering av språket i upphovsrättslagen.
Det som borgarna har gjort skulle aldrig fungera i en röd-grön regering. Borgarnas regeringsperiod är sänt från himlen.

Och de duktiga idioterna (de sju S-bloggarna) är ett alibi för den socialdemokratiska partieliten.

Lars-Erick Forsgren sa...

Det är duktiga idioter som för samhället framåt.
Idealister, som ser bortom det kortsiktiga och bortom snäva gruppintressen och ser till folkets bästa.

Anonym sa...

Fast det roliga är ju också att borgarna skyller på s, vilket gör att alla skyller på varandra och ingen behöver ta ansvar.
/Daniel A

Anonym sa...

Det är Bushs förlegade antiterrorpolitik. Motsvarigheten till akronympaketet heter där "The Patriot Act".

Dessa lagar röstades igenom med EU som mellanhand efter 9/11.

Riksdagsmännen hann knappt inte ens läsa igenom och fick inte ens förslagen översatta - allt var så bråttom bråttom bråttom.

Och Thomas Bodström sa bara jajaja.
Och nu gör Alliansen likadant.

Och nu är till och med den politiken grundlagsfäst med Lissabonfördraget som är ramlag till akronympaketet.

Så ajöss demokrati om inte Lissabonfördraget faller - för som en av de tysta domarna i deras författningsdomstol när de granskade Lissabonfördraget - och dom gubbarna kan sin sak när dom vill - "Är inte detta ett hot mot friheten?"

Risken är bara att vi redan har ett så unket politiskt klimat med starka underströmmar av antidemokratiska krafter och en högervind som med finanskrisen kan blåsa upp till orkan. Att det inte spelar någon roll om vi får bort Lissabonfödraget - det blir en ultrahögernationalism i alla fall, med främlingsfientlighet och Gud vet vad.

Anonym sa...

Till Anonym:

Inför Lissabonfördragets ratificering i riksdagen 20 nov 2008 fanns det starka krafter inom LO som ville säga nej till ratificeringen - det var "tryck underifrån" som Wanja Lundby Wedin uttryckte sig.

Och det är ramlagen för akronympaketet (ACTA, FRA, IPRED I och II, datalagringsdirektivet m fl)

Unknown sa...

Nemokrati*
Har visst sagt det jag skulle nämna. Skit lagarna är inte något Svenska politiker fått betämma något om vi är numer lyd stat till EU. Om Thomas Bodström sa jajaja bara Och Alliansen gör likadant vill jag hålla osagt. I den här globala ekonomin så kan man lätt hota ett litet land med exporthinder och införsel skatt etc om lendet inte gör som store bror vill.

Anonym sa...

Jo, men utledsnaden med globaliseringen och nyliberalismen börjar sprida sig. Och om man nu är rädd för de stora elefanterna, hur rädd ska man då inte vara för den uppdämda vreden från hela Tredje världen över hur de har blivit utplundrade på allt. Fattigdom och hunger är en mäktig tändgnista. Vi är ju inte direkt i majoritet.