torsdag 5 mars 2009

Heja moderaterna...

Kvotering är inget kul - men att man på något sätt släpper fram individer av olika slag, män kvinnor, oerfarna är kanonbra. Mångfald är viktigt. Man behöver kanske inte betrakta denna önskan som tvångskvotering i sin negativa form utan helt enkelt som en målsättning.

Erfarna personer får väl också utrymme hoppas jag? Åldersmixen är viktig även den.

Uppdatering: Per Schlingmann är tydlig i sitt nyhetsbrev om att det inte handlar om kvotering utan om målsättning, precis som jag tolkade det igår. Ibland får man läsa mellan raderna. Det är viktigt att de moderater som kom med i förra valet också får utrymme i beslutsleden. Han säger:

"Det handlar inte om att använda regleringar, utan istället om att medvetandegöra och använda målstyrning. Det är samma sak som präglat regeringens utnämningspolitik och som ledde till att Fredrik i veckan fick motta pris för detta arbete eftersom det lett till jämställda utnämningar."Det är en jättebra målsättning - engagemang finns på alla möjliga håll, det kan man se, inte minst på nätet. Dock finns jätteproppen Orvar på det lokala planet. Man vill helt inte släppa fram andra än dem man redan känner och såna som man anser tycker "rätt". Det finns en oro i att inte ha kontrollen. Här tror jag att man från riksplanet har en stor pedagogisk uppgift att göra. Försäkra representanterna på det lokala planet att det inte bara stereotypa likadanamänniskor som är välkomna i partiet utan också de som driver och är fria i tanken. Det senare är en moderat grundidé - att ta vara på den enskildes resurser och möjligheter att tänka själv.

Krossa glastaken även internt säger Schlingmann och Statsministern fick nyligen pris som "Gubben mot strömmen" av Veckans Affärer - just för att han medverkat till att tillsättningen av personer på statliga toppjobb numera har blivit mer jämställd. De kvinnliga toppcheferna är många nu, nästan hälften av alla nytillsättningar. det känns modernt.

Fredrik Reinfeldt påpekar till VA att det finns osynliga hinder för varför kvinnor inte får toppjobb bl. a. säger han "”En klassiker är att en person inte får ett jobb därför att den ’inte haft samma uppgifter förut’!”." Jag har själv blivit nobbad ett jobb för att det inte i mitt CV stod uttryckligen att jag arbetat med kommunikationsplaner - vilket torde vara självklart när man arbetat som kommunikationschef, eller hur?

Det finns många spärrar på vägen till ett jobb och att statsministern nu går i bräschen för att öppna upp för både kvinnor och män på höga positioner och i beslutsfattarroller så är det verkligen en önskvärd utveckling. Man kan inte annat än gilla tanken. Kvotering har en negativ klang, men det kanske är dags att förändra den synen nu och acceptera att det finns många duktiga människor och inte bara bland de hittills kända grupperna och det är inte fel att plocka fram den sanningen i ljuset.

Kolla in intervjun i VA med Fredrik Reinfeldt här.

Uppdatering 2: Som sagt ordet kvotering är provocerande och man behöver int evänta påa tt människor ska reagera. Det ska inte handla om könstillhörighet säger vissa utan om kompetensen. Ja, det är just det. Det handlar om att på något sätt påvisa att även kvinnor har kompetensen och det gör man genom att lyfta frågan. Det är synd att man då hamnar i "kvoteringsträsket" - bloggaren på Motpol är upprörd. det är väl ändå bara att konstatera att det finsn behov av att lyfta fram även kvinnor som lämpliga kandidater. Jag tycker att kvotering är förkastligt och vill inte bli inkvoterad utan vald på egan meriter. Låt oss ta en diskussion hur vi ska bli jämställda då. Hur ska vi hantera frågan? Om vi nu tänker bort begreppet kvotering och ändå tänker att kvinnor ska vara med och besluta lika mycket som män. Det är en självklarhet för mig.


(SvD) (DN) (Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid detta eviga kommunistbabbel i de nya moderaterna. Eutanasidebatten får snart nytt liv med så mycket enfaldigt patrask.

Anonym sa...

jag har sagt det förr och jag säger det igen... det var verkligen sista gången jag röstade på moderaterna

Anonym sa...

Samma har, denna eviga extremism.

Mary X Jensen sa...

Haha, anonyma, du är väl samma person? Kommunism för att man vill se till att det blir lite dynamik i gruppen. Fler kvinnor på ledande poster, självklart.

Kvotering är inget jag gillar iofs. Men för att få en bra mix av olikakompetenserär det bra att man har en inriktning.

devilkitten sa...

Jag håller med dig. Kvotering är inget kul, men ibland är det nödvändigt för att kvinnlig (och för den delen precis som du säger - åldersrelaterad) kompetens skall ens synas.

Av någon anledning så får jag för mig att de som kvoteras in inte direkt är okunniga mähän de heller.

Leif Ekstedt sa...

Nu är det självklart med kvotering men också att man inte gillar det.
Marknaden drabbar även oss moderater - marknaden kräver bättre balans i styrelserna även i vårt parti.
Blanda och ge!

Anonym sa...

Tunga politiker som B.Ask naturligtvis...

Peter sa...

Jag förstår inte hur du kan bli så positivt uppeldad av att den moderata partiledningen nu vill ta ett hårdare grepp om nomineringarna, för att slippa kritiker och göra politikerna mindre självständiga.

Man gör det här för att bli av med sådana som karl Sigfrid och dig själv.

Det är ju helt sanslöst om jämför dessa "målsättningar" med hur den moderata ledningen faktiskt agerar för inte så länge sedan: Med EU-valsedlen.

Där flyttade man ner från valbar plats den enda som uppfyller dagens målsättning om att inte vara tidigare förtroendevald. Och där tyckte man att valsedlen hade för många gamla 50- och 60-talister, ja inte Fjellner var ung nog. Så en yngre måste flyttas upp högre än vad provvalet sa.

Mary X Jensen sa...

Peter - jag mailar dig... Jag har avsikter.

Jag är nog redan utspolad.