tisdag 3 mars 2009

Hur länge ska Ifpi få hålla på och härja...

Norrmännen tycks vara mindre benägna att ge efter för Ifpis krav på sanktioner för internetinnevånarna. Nu är det Telenor som säger ifrån på skarpen. Heja Telenor som i alla fall ifrågasätter ifpis framfart.

"– Att en internetleverantör ska kontrollera och ta ställning till vad internetanvändarna kan och inte kan ladda ner är lika galet som om Posten skulle öppna och läsa brev och avgöra vilka som ska levereras. "

Ovanstående kan väl ingen normalt fungerande människa tycka är OK. Men Ifpi hotar med att dra Telenor inför domstol. Man kan se framför sig hur de ligger i buskarna med laddade pistoler och väntar på att domen i TPB-rättegången ska falla till deras fördel, och sen att Ipred ska träda i laga kraft. Sen kommer de att köra i raketfart och kräva skadestånd, de visar hela tiden hur ivriga de är, de kan inte hålla sig. Enligt egen uppgift så satsar de 1 miljard kronor på att jaga fildelare. Det är ingen liten summa, men de räknar kanske med att få tillbaka den när de ser alla skadestånd rulla in? Deras nya intäktsmodell nu när den gamla brakar? Lika blodtörstiga som Baskervilles hund är vad de är säger Mårtensson. Bloggtidningen ser att man även utomlands följer detta med spänning.

Det är en märklig värld vi lever i. Å ena sidan ska filmcensuren eventuellt bort och å andra sidan ska internet uppenbarligen censureras. Det finns många idéer kring detta inte bara när det gäller fildelning utan även spelsajter och andra mer eller mindre udda företeelser. I Norge är filmcensuren borttagen sedan 2004. Det intressanta med detta är att ett av skälen till borttagandet av censuren är att distributionsvägarna förändrats och filmer visas på andra ställen än biografer. Man ser svårigheter att stoppa den utvecklingen.

Tänk om man kunde se till utvecklingen när det gäller övrig underhållning också och anpassa affärsmodeller och restriktioner till det som gäller framåt och inte konservera bakåt? Rättegången mot TPB lär visa åt vilket håll det kommer att gå. Det är svårt att ta ställning i frågan eftersom det handlar om flera dimensioner här. Bryta mot lagar är dumt, men frågan är väl om det är det de har gjort TPB-killarna? Vi får väl se.

Det är synd att inte frågan om vad som är relevant lagstiftning idag kommer upp på tapeten. Snacket om att upphovsrättsskydda verk för att artister ska kunna leva på sina jobb torde egentligen få återverkningar även för andra jobb. Även upphovsrättsinnehavare fildelar och försöker släta över det genom att ta bort sina uttalanden från nätet och samtidigt ta till de stora orden. I nästa mening så tycker vederbörande att TPB är ovärderliga eftersom man via dem kan nå sådant material som inte är tillgängligt på annat sätt. Körigt för visa det här. Man vill ha kakan kvar och ändå äta av den som det brukar heta.

Rent principiellt tycker jag att alla som begår brot ska åka dit. Men det måste handla om brott som man kan relatera till som just brott, därför bör lagstiftningen kring upphovsrätten ses över och moderniseras och anpassas till utvecklingen. Det är något konstigt när straffpåföljden för att döda en annan människa är lägre än att fildela film- och musik.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Moderaterna anser ju tydligen att IFPI har helt rätt, så du borde kanske rikta dina frågor till dem direkt.

M stödjer IPRED-lagen till fullo, och använder och kommer att använda, partipiskan för att få igenom ACTA.

IPRED-lagens första utkast skrevs av IFPI.

Mary X Jensen sa...

Min fråga är öppen för alla att besvara.

Förvisso gick lagen igenom men Beatrice Ask sa också att man skulle hålla ögonen på Ifpi och industrin så att det inte handlar om att sätta dit den som kopierar för privat bruk. I annat fall ska det hela omprövas, man ska inte glömma det. det finns olika perspektiv.

Jag tror inte att Ifpi kan hålla sig, men det vore bra om jag hade fel. Kör de för hårt så kan lagen rivas upp.

Anonym sa...

Lol Våran mupp riksdag försöker pressa Nordkoreas Ideologi på hela världen .

F them.

Anonym sa...

Hej Mary.
Det är mer än lite naivt att lita på sockdockan Ask. Innan hon hamnade i regeringen var hon motståndare till övervakningen.
Det är bara att inse att hon är en marionett. Det finns inga principer hon inte skulle sälja ut för att få umgås med de mäktiga.

Mary X Jensen sa...

Det finns nog fler dimensioner än vi känner till idag.

Anonym sa...

Problemet som jag ser det ligger i dom som vi inte kan rösta bort. De allra flesta förslag av den här typen har förberetts och drivits av tjänstemän. Tjänstemän som jobbar kvar oavsett vilken regering vi har för ögonblicket. Och dom har alldeles för stort inflytande.

Mary X Jensen sa...

Det är min uppfattning också...

Lars-Erick Forsgren sa...

Grundproblemet är två; dels att politikerna glömt ideologierna och därför inte har kompassriktningen, det verkar vara ständig missvisning i dessa frågor,
det andra är att de inte tar kommandot över politiserande tjänstemän/byråkrater.
Jfr gärna vad Hans Lindblad skrev om detta i höstas på min blogg. (Och i sina böcker tidigare.)

Anonym sa...

En intressant sak med den här otillåtna nedladdningen är att man kan få tag på censurerat material ocensurerat.
Låt oss säga att dom sjunger "fucking fantastic". Det är inte tillåtet att distribueras detta uttryck i musik (jag har för mig att dom censurerar allt sånt i Storbritannien) och då får man inte höra det musikaliska verket i sin helhet. Så hur blir det om jag köper en låt som är censurerad och sedan laddar ned den via en torrent.