måndag 23 mars 2009

Skivor är kanske inte modernt längre...

Liza Marklund skriver krönika om fildelning. Intressant - skivbutikerna läggs ner skriver hon. Jaså gör de det. Beror det på fildelning, jaha. Därför ska vi i likhet med Kina censurera nätet. Ja visst, det låter fint och enkelt, det är klart att vi ska göra så. Sverige ska bli som Kina, visst det är ett land att beundra, i synnerhet om man anser att demokrati är något fint. (jag är lite smått cynisk här om ingen förstår det, erfarenheten har lärt mig att försöka förtydliga detta så ingen tror att jag är helt allvarlig, naturligtvis tycker jag INTE att internet ska censureras). Ska vi vara noga så verkar det som om det är hennes kompis Johan som säger det där om kineser och filter på frågan om hur man ska förhindra dessa stölder av upphovsrättsskyddat material på nätet. (Begreppet stöld är i sig intressant och ska inte självklart användas i det här sammanhanget menar jurister). Dessutom så missas poängen helt hur man möter sin publik och skapar intresse - genom att man begränsar utbudet till försäljning på Coop! Är det verkligen rätt publik som handlar just på Coop undrar jag?

Liza Marklund - jag tror att du tappat greppet lite om verkligheten så som den ser ut och fungerar nu. Är det så att du vill marknadsföra dina kompisar som ingen verkar ha hört talas om så är det lite fult och kanske inte ens OK. Brokep funderar över PR-experten Liza Marklund och om hennes krönika är att jämföra med det Blondinbella just nu ifrågasätts för, att bryta mot lagen genom olaglig marknadsföring? Roger har en förklaring här till varför Marklunds kompisars skiva inte säljer. Uffe förklarar hur det fungerar.

Jonas Morian har också synpunkter och hänvisar till en artikel i DN om hur friheten på internet krymper och Leo tycker att det är viktigt att vi nu står upp för "...integritet, rättssäkerhet, yttrandefrihet och informationsfrihet". Tyvärr är det så att lika väl som det går att sprida information på internet så går det att strypa den. På ena sidan finns vi som gillar spridningen av information/kunskap och ser det som viktigt att vi lär oss hantera den och på den andra sidan finns de som antingen vill "skydda" oss från för mycket informationen eller såna som helst inte vill att vi ska ha den överhuvudtaget. Kunskap/information är makt som bekant och alla vill inte dela med sig av den. Många vill ha tolkningsföreträdet för sig själva. Men i en demokrati måste/bör man dela med sig. Kullenberg varnar för avpolitiseringen av internet som är viktig och hänvisar till det enda parti som bryr sig om dessa frågor är Piratpartiet. Åh, vad jag önskar att mitt eget parti tog visade ett större engagemang kring detta. Men skam den som ger sig, jag får väl fortsätta att vifta med flaggan här.

Vi är lite bortskämda med Internet i Sverige, i alla fall om vi jämför oss med andra som Johanna gör efter en resa utanför landets gränser. Blogge funderar kring censuren på internet. "Vi hör inte längre gammelmedia och politiker anklaga Kinas repressiva metoder på nätet, utan vi hör istället lovord för varje försök att kopiera metoderna: IP-spoofing som i den svenska filtreringen av sidor med ”barnporr” och ”olämpligt” material, med klara önskemål från politiker av alla färger att vidga filtren till att omfatta även sexhandel på nätet, spel på utländska sajter och så vidare. Man tror av någon anledning att man kan få bort allt det ”onda” på nätet, och bara behålla det ”goda” – där ”ont” och ”gott” alltid är personligt definierat."


Fler som bloggar om Marklunds lite inkrökta funderingar kring internet och dess användningsområden: Christian, Opassande, Hanna med flera.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror bestämt att du har blandat ihop Copyriot med Brokep. Kolla gärna den länken.

Mary X Jensen sa...

Åh tack - jag ändrade nu... Ibland går det mycket fort.

Anonym sa...

Jonas Morian har publicerat sitt inlägg Marklund, Expressen och sanningen på den mediegranskande sajten www.second-opinion.se
Direktlänk till inlägget: http://www.second-opinion.se/so/view/277. Gå gärna in och lyft inlägget eller skriv egna mediekritiska inlägg! MVH Hanna Navier, redaktionen