fredag 20 mars 2009

Vad har de på sig och är det viktigt överhuvudtaget...

Politiker har egentligen väldigt mycket viktiga saker att säga, trots det så hänger vi ofta upp oss på hur de är klädda. Man kan fundera över varför? Det kanske helt enkelt är så att innehållet i det de säger inte är tillräckligt intressant och att uppmärksamheten därför riktas till det ytliga? Fundera på det en stund...

Det är lättare att ha åsikter om kvinnors klädsel för hur ska man kunna ha åsikter om kostymer, de ser alltid likadana ut gubbarna på något sätt, eller hur? Lite skiljer det väl i kvalitet - Armani eller Dressman? Den enda som piffar upp sig med skojiga slipsar är väl Anders Borg, de sitter oftast på sniskan dock, men det ökar bara charmen och ger intryck av en upptagen man som inte bryr sig så mycket om det världsliga. Han har ofta något att säga dessutom så det blir inte så viktigt med klädseln där.





Monica Gunne har skrivit om politiker och klädsel i Aftonbladet. Hon ser liksom jag hellre att det kommer fram relevanta åsikter. Politik är mer innehåll än yta säger Kent Persson och det är precis så det är, men har man inget innehåll så blir det som sagt ytan man tittar på.

Unge socialdemokraten Fredrik Pettersson tar upp frågan om härskarteknik och menar att det är typiskt att man talar om Mona Sahlins kläder och hur hon ser ut och hur hon bör klä sig, men det talas inte om Fredrik Reinfeldts kala skalle och krav på att han ska bära peruk, eller hur?. Han diskuterar i sitt blogginlägg kring det som sades i kommentarerna runt omkring den partiledardebatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt sändes i K G Bergströms debattprogram i veckan. Jag kan nog tycka att det är lite rörande att tala om högerns härskarteknik och vänsterns politiska argument, särskilt med tanke på att det är just härskartekniken som står i centrum för hur socialdemokraterna tänkt sig att fälla regeringen.

Härskarteknik som sådan går ut på att ta kommandot, medvetet eller omedvetet. Man kan bland annat göra det genom att misstänkliggöra andras argument och lägga in förklenande tolkningar. Detta är vanligt hos den som inte har några egna argument eller hos den som känner sig hotad av någon anledning.

Liten lathund till att hantera härskarteknik, välj själv var ni tycker att ni hör hemma:



Härskarteknik i centrum

Socialdemokraternas idé om bästa sättet att fälla regeringen har härskarteknik i centrum. Man ska kapa jobbfrågan från regeringen och leva sig bakåt och kräva ansvar för uttalanden som gjordes 2006. Det är så korkat, för vid förra valet såg det annorlunda ut i världen så just de uttalandena gäller inte riktigt nu. Den kris vi nu ser bland jobb och finanser är inte hemmasnickrad här i Sverige, det vet i princip alla vid det här laget. Till och med mitt nioåriga barnbarn har snappat att det är oroligt i världen utanför Sverige.

Det är inte statsministerns fel att USAs ekonomi kraschat eller att världsekonomin är i gungning. Det vet socialdemokraterna också. Om de inte förstår att det påverkar även oss här i Sverige så är det riktigt allvarligt. Varselsiffrorna är inte muntra just nu men samtidigt har fler kommit i arbete under de senaste åren. Så det finns en dubbel botten i det här.

Fredrik Reinfeldt lovade fler jobb säger socialdemokraterna – de höll inte vad de lovade. Skuldbeläggning är den klassiska metoden från socialdemokraterna. Skuld, skam och rädsla. Alla är dock inte så dumma att de går på det där. Du hör aldrig Fredrik Reinfeldt tala om satanism när det gäller socialdemokraterna som Mona Sahlin uttryckte det i Ekot härförleden:

"Det är bara ett uttryck för hur misslyckad och satanisk som regeringens så kallade arbetslinje är. Färre omfattas. Färre har råd. Färre får en rimlig nivå. Färre får del av aktiva åtgärder. Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt."

Grejen är att vi lever i en global värld och min tilltro till att Fredrik Reinfeldt har mer koll på detta än vad Mona Sahlin har är stor. Då går det inte att stänga gränserna och låtsas som om problem går att lösa bara man stänger dem och drar igång sedelpressen.

Jag som väljare och många med mig är mer intresserade av vilken politik socialdemokraterna et consortes tänker föra framöver, hur man tänker ta ansvar för statens finanser, hur man tänkt sig att välfärden ska fungera, hur Sverige agerar i Europa och världen i övrigt, hur tilltron till den enskilda människans kapacitet att fatta egna beslut ska hanteras, hur vår personliga integritet hotas av en snabb teknikutveckling och klåfingriga och kreativa personer, hur vi ska skydda oss mot detta, inte tvärtom – inte vad Fredrik Reinfeldt har sagt för två år sedan eller vad Mona Sahlin har på sig. Man ska komma ihåg att regeringen har lyckats genomföra de flesta löften de gick till val på trots allt. Vad (s) vill utöver att förklena regeringen vet man faktiskt inte även om Jonas Morian har en annan idé. Man hör det man vill höra och det gäller nog båda sidor.

Schlingmann, Tobé i VT

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja vilket bekymmer. Enligt min mening bör man vara hel och ren samt ganska neutralt klädd så att inte intresset faller mer på utseendet än budskapet. Vi män har lite lättare i det fallet tycker jag.
Kjell