fredag 3 april 2009

Hur hafsigt gick det här till egentligen...

Vi var många som protesterade mot FRA-lagen och det var inte mot underrättelsetjänst och signalspaning i sig utan det var mot metoden -trålandet och avlyssnandet av allas vår digitala kommunikation.

Vi kan forfarande sända meddelande (tror jag, man vet ju inte) med vilket innehåll som helst via posten. Det är bara att klistra igen kuvertet så ska man kunna vara säker på att meddelandet bara når mottagaren. Den som öppnar förslutet kuvert utan att vara adressat bryter mot lagen och kan hamna i fängelse. Det är alltså ett allvarligt brott. Grundlagar och konventioner ger oss rätt att få vara anonyma. Visserligen finns det öppna meddelanden som kan läsas av alla, reklam och liknande. Även vykort förstås, men där finns också principer. Man kan se men man läser inte och använder inte innehållet eller censurerar vissa som innehåller i förväg definierade begrepp. Ett vykort behandlas som oläst information.

Det handlar om demokrati, tryck- och yttrandefrihet. Det är helt otroligt att ansvariga politiker bara kan bortse från såna saker genom att klubba igenom FRA-lagen. Indirekt erkände man sitt misslyckande genom att göra en del tillägg till lagen. Som inte heller de var riktigt genomtänta vad det verkar eftersom man vill strunta i vissa av dem idag. De plåster som sattes på hastigt och lustigt den olycksaliga dagen, när lagen klubbades igenom, för att skyla över alla blåsor och utslag har börjat torka och de ramlar nu av ett efter ett. Det är bara att konstatera att det här blev ganska slarvigt gjort och fel på felaktiga grunder, ingen vill ta ansvar. Jag begriper det inte. Ända sedan barnsben har man fått lära sig att ha respekt för andras kommunikation och rätt att meddela sig anonymt. Demokratin bygger på detta.




Illustration: Marcus Fridholm

Som sagt - plåstren börjar falla av nu... Inte för att såren är läkta utan för att man inte brytt sig om att underhålla dem, klistret har torkat. En hel del leenden har stelnat. De politiker från bland annat folkpartiet som kunde ha fällt den här lagen torde känna sig minst sagt lurade idag.


Att Säpo behöver bra arbetsmetoder är självklart, men att på grund av detta nu bryta upp tillägg från FRA-lagen bekräftar bara hur slarvigt de kom till. Det duger inte att säga - Tänkte inte på det, ty det var så många varningssignaler i luften att det är skam att ingen märkte dem och tog dem på allvar. Det skulle ha tänkts på från början. Helhetsgreppet saknas och det är skrämmande, för man frågar sig om det gäller på fler områden? Man får inte hafsa med lagar. Det är det som stör mig mest i den här frågan. Vad tänkte regeringen på med FRA-lagen? Man har tillstått att det var en miss, att motståndet blev större än man räknat med. Varför inte ta hänsyn till det eftersom det bara blir trassel hela tiden.

Riv upp och gör om och gör rätt som vi i branschen brukar säga. Politiker har blivit valda för att skydda sina medborgare, inte för att kränka dem. IMHO.

(intressant)

Andra som bloggar: Klamberg kan läsa det finstilta i lagar och vet vad det betyder. Scaber Nestor undrar var motståndarna är? Centerpartisten Staffan Danielsson viftar bort det hela. Om norah4you tolkar sin del av lagen så gäller uppenbarligen inte lagen om brevhemlighet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,






















.

9 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Ja vi har väl inget att vara stolta över när det gäller FRA-lagen och dess "justeringar".
Men kanske kan de bli fler som vill visa avviknde mening nästa gång.
Det kureras väl genom att partiledningen brukar skaftet i stället själva pisken.
Men jag är fortfarande Moderat.

cnab sa...

Mary, så här på tredje dygnet efter att IPRED, den korporativistiska privatpolislagen, trätt i kraft måste jag erkänna att mitt sinnestillstånd övergått från pessimism om Sveriges framtid till på gränsen ren fasa när dagens nyhet om FRA tillkommer. Sverige, under direkt påverkan av EU och sannolikt indirekt av USA, håller på att successivt lämna det demokratiska statsskicket och i stället övergå till en korporativistisk stat. Rasmus Fleischer, Copyriot, definierar korporativismen mycket bra:

http://copyriot.se/2009/03/16/om-korporativism-i-fem-punkter/

ACTA, det superhemliga handelsavtalet som EU nu håller på att förhandla med omvärlden om, kan kanske komma att införas i smyg (!) av EU-kommisionen i sommar när parlamentet har sommarlov. Den svenska regeringen har skrivit brev till EU om att inte vara så hemliga om ACTA. Ska bli verkligt intressant att följa denna process nu när Sverige blir ordförandeland i sommar. Mer här:

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/acta-kan-smygas-igenom-i-sommar.html

Korporativismen är historiskt ett första steg mot fascism och diktatur. Eller en tillbakagång till ett medeltida skråsamhälle. Jag vill inte välja vare sig det ena eller det andra. Valja förresten? Här verkar vi medborgare inte ha ett smack att säga till om. Vi betraktas uppenbarligen vara statens fiender. Är det jag som vaknat på fel sida i morse; Mary? Du kanske kan muntra upp mig med en kommentar så pass att politikerföraktet inte helt tar över.

Magnus Carlbring sa...

en sak jag inte fattar: nej två

är allt detta elände och åmande och ojande om den personliga integriteten och om övervakningssamhället och om att ditten och datten ska ha rätt att göra ditten och datten mot vem som helst

ett: ingenting har ju hänt någon

annan än dom som har begått brott (ja jag vet att det finns något fall i danmark men sånt sker i alla rättsamhällen det är ett av prisen)

två: varför är alla som är så måna om sin integritet samtidigt så måna om att höras och länkas och synas och bloggas och twittras och vara på fejan och knuff och puff och twingla och alltihop

man vill synas oh framhäva sina politiska och personliga åsikter och sin dagbok och sina matvanor och umbäranden och släkt och vänner och hobbies och allting: samtidigt blir man topp tunnor orolig över att: tänk om någon får inblick i allt det här som är jag

jag vet: man väljer själv det är skillnad

men ändå: det rimmar jätteunderligt

Mary X Jensen sa...

Embryo - jag tycker att det är väldigt stor skillnad på att själv bestämma vad man vill ge ut av sig mot att någon "storebror" har möjlighet att osynlig tbevaka dig. Vekligen stor skillnad.

Magnus Carlbring sa...

jag skrev det också: det är skillnad

samma skillnad som den som upphovsrätten ger

det är en väldig skillnad på att själv lägga ut sina texter eller sin musik eller sina filmer på nätet

och att någon annan gör det

värna upphovsrätten: värna det fria ordets egenstyrka

det är sorgligt att så få av dom som fildelar illegalt tycks ha begripit att dom har bundit ris kring egen rygg: olagligheterna har skapar lagarna och hotet mot den där personliga integriteten

personligen känner jag dock inget hot alls: varför skulle jag

hotet just nu är: klimatet permafrosten som tinar och finanskrisen den orättvisa inkomstfördelningen och kanske att stadions gräsmatta inte är helt okej inför den allsvenska premiären

men den personliga integriteten är inte hotad det minsta

Anonym sa...

@embryo:

Embryo = inte fullgången = ett förstadium. Ett gott råd: Stanna där.

Magnus Carlbring sa...

hejsan Anonym: takc för rådet

men

icke då

embryot har allt - händer fjädrar röst ordsvall och upphovsrätt till detsamma - förborgat inom sej och sakta men säkert

växer han upp

och ruskar av sig babyoljan, kliver i promenadskorna och börjar skriva med versaler och kommatera och sätta punkt på sina meningar.

Ibland går han till och med på gatorna som en vanlig man.

Men det är ingen hund har han i koppel, det är ett tangentbord.

Lycka till med påskembryona.

det säjer jag nu

yo

Anonym sa...

Blir ju onekligen intressant att se vad de ska göra av den här soppan.

Man skulle ju kunna tänka sig att riva upp, göra om och göra rätt vore det alternativ som är bäst för alla parter. På så vis hade även regeringen visat att en prestigeförlust för dem är att föredra framför en urholkning av demokratins fundament.

Själv saknar jag ju allt förtroende för dem, och är tämligen övertygad om att man slänger in lite nytt bandage, lite mer nyspråk, och lagstiftar om att vädret alltid är vackert.

Moderaterna har varit bortskämda med min röst, ända sen jag blev myndig. Det är hög tid att de visar förvaltningsduglighet, för jag känner inte längre mig benägen att slänga min röst åt det håller per default.

/Smen

Micke Håkansson sa...

Det man i vanlig ordning gör är att gå bakom ryggen på svenska folket…och luras…som vanligt !

FRA har en gång tagits fram av Sosseregimen men tagit ur malpåsen Av Fredrik och hans hejdukar för att så sakteliga påföra oss den totala polisstaten där varje medborgare kan övervakas och kartläggas, ungefär lite av gamla DDR över det hela.

Fredrik Reinfeldt är enligt mångas tycke en dold tvättäkta kommunist, en röd gubbe i blå kostym med en något snedvriden syn att alla medborgare är lägre stående varelser som inte kan tänka själva, som han en gång själv sade om svenskarna att vi är “mentalt handikappade”

Bush talade om ondskans axelmakter, här i Sverige har vi också Ondskans axelmakter, den Ondskan finns i Reinfeldt och hans Allians, som troligen kommit för att stanna väldigt länge…