onsdag 1 april 2009

Internet är inte bara illegal fildelning…

Internet är inte bara fildelning av musik även om man kan föranledas att tro det när Ipred-lagen bland andra tossiga integritetsinskränkande lagar nu slår igenom för att begränsa internetanvändandet.

Idag är det första april och idag går Ipredlagen igenom. En person som ser sig som vinnare är antipiratbyråns Pontén, han menade igår att det redan vid lunchtid idag ska finnas fall hos Tingsrätten, vi får se hur det blir med den saken. Från den positionen förvånar inget längre. Vi ska upprätthålla lagen säger han till DN - jag anser att det är polisens jobb och Antpiratbyrån har redan visat sin olämplighet vad gälelr dan saken med detta uttalande bland andra.

Däremot förvånar det mig storligen att man inte från politiskt håll tar ett helhetsgrepp på internet och försöker förstå vilka fantastiska möjligheter det finns här. Ett exempel är de helt nya eller ska vi säga nygamla affärsmöjligheter som uppstår. Hakelius gör sig lustig över JoltColagrupperingen och siktar även han in sig på just den illegala fildelningen och det är bara att beklaga att annars kloka skribenter inte kan se den större bilden utan nöjer sig med den lilla inkrökta. Nog kan jag hålla med om att det tas till kraftord i sammanhanget, men det viktigaste är trots allt att den frihet som finns på internet bevaras, ty den skapar möjligheter, fantastiska möjligheter. Det handlar om kunskapsdelning, det handlar om deltagarkultur, det handlar om nya affärsmöjligheter, det handlar om ökad förståelse människor emellan. Det handlar inte om underhållningsindustrin. Den som för övrigt nu ser nya mål att ge sig på - Internetoperatörerna. Man kan bli matt för mindre.

Exempel på en affärsmöjlighet - bland många...
Det finns en handel som pågår på internet som kanske inte är känd för så många. Det handlar om NOS, New Old Stock-prylar. I min närhet handlar det om cykel- och kameradelar som inte längre tillverkas eller finns till försäljning på traditionellt sätt i handeln. Genom att delta i speciella forum på internet kan du hitta helt nya cykelpedaler till din cykel från 70-talet, du kan hitta reservdelar till din kamera. I ett och samma internetforum diskuteras och tipsas det och handel uppstår. Ofta för en spottstyver. Men i takt med att efterfrågan ökar så ökar priserna förstås. Tack vare den handel som uppstått i detta internetforum. En driftig person har tagit kontakt med kineser som nu nytillverkar en manuell kamera som gått ur marknaden för länge sedan. Det uppstår heller inga kvalitetsproblem ty alla medlemmar i forumet deltar livfullt i testningen och påtalar felaktigheter och föreslår finesser. Flera personers små kunskaper läggs till varandra och en helhet uppstår. Kunskapsdelning kanske man kan kalla det. En ny marknad har uppstått. Utöver att affärer görs så är kundkretsen global och vänskap frodas över nätet, gemenskapen finns i intresset som man delar med andra. Socioekonomiska, nationella tillhörigheter spelar ingen roll. En världsmarknad öppnar sig på ett helt autonomt sätt utan planering från någon slags huvudman. Det kan tyckas vara skrämmande för den som vill ha kontrollen förstås. Men det är internet när det är som bäst. Det handlar om så mycket mer än illegal fildelning. Varför ska underhållningsindustrin få begränsa möjligheterna?

En av mina vapendragarkompisar för ett fritt internet är Henrik Alexandersson, han skriver idag en debattartikel på Expressen idag och menar att det bara är de okunniga som kommer att sättas dit och det med besked. De som är mer vana kommer att använda sig av de anonymiseringstjänster som finns att tillgå. Självklart vill inte Pontén berätta om hur de kommer att gå tillväga för att sätta dit fildelare. Men att använda sig av IP-nummer är inte en självklart bra idé. Det kan bli mycket fel.

Farmor Gun talar om varför hon nu förstår att Piratpartiet fått så stor genomslagskraft och påminner om att även miljöpartiet var ett litet parti från början med frågor som ingen ville ta på allvar. U ser vi hur det har blivit med den saken. Det är absolut något att tänka på för etablerade partier. Gun hänvisar till en artikel på Politikerbloggen skriven av centerns ungdomsförbundsordförande Magnus Andersson. Gun hänvisar också till flera andra bloggare i ämnet, jag knycker dem rakt av här och delar ut lite länkkärlek (som det kallas bland oss initierade). Leo, Stefan Stenudd, Mårtensson, Opassande, Kulturbloggen, Erik Laakso, Christian Engström, Deep edition, Jens O, Blogge Bloggelito. Stationsvakt och lägger till imike som talar om aprilskämt.


Kunskapsdelningen på internet är väsentlig och ska inte stoppas av vare sig politiker eller branschintressen. Det blir självreglerande på internet helt enkelt. Det är det viktiga.

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

"vid lunchtid idag ska finnas fall hos Tingsrätten"

tänk att folk redan har hunnit fildela så mycket.
Det måste gälla uppladdare. APB satt väl på helspänn vid 23:59 igår och var redo att logga ip-nummer

TexasSwede sa...

Undrar om man kan begära ut IP-nummer för spammare också? Fast de skyddar väl politikerna, kan jag tänka mig. DMA är ju starka...
Men då spam utgör någonstand mellan 85% och 95% av all mail på internet (enligt olika källor/undersökningar) så är det ett betydligt allvarligare peoblem, och faktiskt ett större ekonomiskt problem.

Unknown sa...

Hoppas verkligen att artikeln är ett aprilskämt...

Mary X Jensen sa...

Alexander - jag står för vem jag är. Det gör inte du. det är alltid lättare att klandra när man är anonym eller låtsas vara någon.

Anonym sa...

Mary: jag tror Alexanders kommentar syftar till Hakelius artikel. Alexander har skrivit exakt samma kommentar på en annan blogg som enbart handlar om, och applåderar, Hakelius.

/Tonie

Tor sa...

Ambitiöst (men jag antar att de vill utnyttja uppmärksamheten):
"Enligt det bevismaterial som lämnats in till Solna tingsrätt ska Förläggareföreningen med hjälp av Antipiratbyrån ha kontrollerat filerna mellan klockan 03.27 och 05.44 i natt."

Mary X Jensen sa...

Tonie, tack det kan du ha rätt i förstås. Konstigt att man är så snabb att ta åt sig. Ska jobba på det. Om nödvändigt, förlåt Alexander ;-)

Magnus Carlbring sa...

precis som samhället i övrigt inte bara består av snattare och rattfyllon

nätet växer och blir en kopia alltmer lik världen utanför den digitala verkligheten: den är också full av skräpreklampost och kommersialiserat trams

och man måste också följa lagarna även där ute

jag misstänker att gamla garvade teknokrater och anarkoliberaler som såg nätet som sin egen fria arena inte riktigt vill begripa att internet är till för alla

upphovsmän precis som näringsidkare precis som bloggare precis som nyhetsorgan precis som landsting som privatpersoner husdjursföreningar

Anonym sa...

H Ponten och Reinfeldt mfl får väl stifta en ny lag att alla i detta land ska enligt lag köpa minst en film / skiva om dagen ha ha ha ... Ja sicka stollar som styr detta land.Inte så konstigt att fler och fler tappar respekten för rätt och fel när den självutnämda eliten inte ens uppfattar signalerna i samhället.Allt detta hade gått att lösa på ett sätt där alla tjänat på denna fildelning men en grupp vill ha allt gratis och den andra vill sälja till högstbjudande.Inte konstigt att det slutat med en ren flopp.Men som sagt,det är lättast att förbjuda och visa sin aldrig sinande arrogans.Ledningen består kanske av moderna Demokrati Hitler kopior!?.

NetRunner

Dennis Nilsson sa...

Sådana här samhällstyper, som IPRED-lagen förutsätter, går bara till slut att upprätthålla med våld.

Och hur det till slut slutar behöver man inte vara en Einstein för. "De" förlorar...

Förhoppningviss är vi smartare än så och behöver inte genomleva denna process.

Kanske någon i stil med när Berlin-muren revs...