lördag 9 maj 2009

Nya rutiner hos A-kassa och arbetsförmedlingen...

Uppdatering 2: Det är inte utan att jag tycker att (s) idéer om arbetsförmedlingen är bra, men det borde ju kunna fungera ungefär så redan idag. Om man stuvade om lite i organisationen och funderade över vad man höll på med och slutade fokusera på regelverket och såg till att det blev lite drag arbetsförmedlingen.

Uppdatering: Så intressant det här blev då. Jag talar nedan om att det kan bli snett om man ser sig blind på regler. Genast blir jag anklagad eftersom jag är moderat och det är minsann de som skrivit reglerna (det är andra regler de skrivit, inte AFs rutiner). Vad har det med saken att göra här? Det finns naturligtvis även på arbetsförmedligen tjänstemän som är flexibla. Det är paragrafryttarna, de oflexibla som vi ibland träffar på som detta handlar om. De finns lite varstans.

Det är också väldigt konstigt att jag som nu visar lite empati här blir anklagad för att vara stygg och dum. Man kan ta sig för pannan för mindre. Det är inte regeringen som har sagt att arbetsförmedlaren inte ska tänka själv. Däremot är det självklart att man ska söka jobb för allt vad tygeln håller och att det är det som är riktmärket. Om en männsika regelbundet struntar i tider och aldrig komemr till utsatta möten så kan jag begripa att man tar till regelboken, men om det är enstaka fall så kunde man tänka sig att det fanns lite flexibilitet i verksamheten. Eller hur?

Gårdagens AB:

Läser idag om kvinnan som i stället för att gå på arbetsförmedlingens möte åkte på sin mors begravning. Då blev hon av med A-kassan. Arbetsförmedlarnas arbete är nämligen så oerhört viktigt så att det går inte att missa en tid där inte.

"När Tuula ringde till arbetsförmedlingen för att boka om tiden fick hon veta att det inte gick – och att hon skulle bli avstängd från a-kassan om hon inte kom till mötet.
– Handläggaren sa att de enda giltiga skälen för att inte komma är att man har fått ett jobb eller är på en anställningsintervju. "


Om det som står i Aftonbladets artikel är sant om hur de sköter jobbet på arbetsförmedlingen så tycker jag att de borde få sparken hela högen.

Att besiktiga bilen eller hälsa på sin mor är inte att vara aktivt arbetssökande nämligen. Att vara aktivt arbetssökande är att sitta hemma och vänta i soffan fjorton dagar på att arbetsförmedlingaren ska skicka en anmodan att söka ett arbete som man inte passar för av olika anledningar. Så länger du sitter där i soffan eller är på CV-kurs eller på något uppläxningsseminarium på arbetsförmedlingen så är du arbetssökande. Inte om du gör något annat under tiden. Det handlar om kontorstid alltså. Arbetsförmedlingen i sin tur är ibland ett under av ineffektivitet.

Ett exempel: En ung person ska få hjälp med arbetsträning. Han blir ålagd av sin arbetsförmedlare att träffa personer på arbetsplatsen och får ett preliminärt datum för start. Inget mer händer. Sen ringer han arbetsförmedlingen fyra gånger och mailar lika många. Inget svar. Datumet för starten passerar och vid nästa telefonkontakt får han veta att handläggaren gått på semester. Jahaja, vad gör man under tiden då? Livet skall levas och fungera även på annat än arbetsförmedlingens telefontider. Tillgängligheten gäller inte åt båda hållen, kontors- och ibland telefontid gäller för AFs räkning. Däremot ska arbetssökande absolut sitta stilla och vänta på direktiv från AF vad det verkar.

Ett annat exempel: Hörde nyligen om en person som efter mycket om och men lyckats få möjlighet att göra en arbetspsykologisk test Samma dag som denna test skulle göras krävde arbetsförmedlingen att vederbörande skulle infinna sig där med en blankett underskriven av en person på en annan arbetsförmedling. Infann man sig inte å plats nämnda tid och datum så väntade bestraffningar, det fanns inga möjligheter att utebli från denna inlämning av blankett. Det skulle ske fysiskt för så är reglerna.

Hallå - det var alltså arbetsförmedlingen som hade fixat arbetspsykologtestet som den arbetssökande nu måste avbryta mitt i för att infinna sig på arbetsförmedlingen (sic!). Är de dumma i huvudet eller? Principer och regler går före förnuft. Att det sen kostar ganska mycket att göra ett sådan test har tydligen ingen betydelse. Har arbetsförmedlaren bestämt att man ska infinna sig så ska man... Oavsett.

Snacka om dumheter. Finns det ingen som tänker? Hade det inte varit ganska lätt att ändra på tiden till dagen efter så att den arbetssökande fått chansen att göra klart sitt test och därmed få lättare att få en plats på arbetsmarknaden? Vi-har-våra-regler-människor borde inte få arbeta med människor överhuvudtaget. Det går att använda regler med förnuft. Men när man även i butiken kräver en 55-åring på legitimation för att få köpa tobak kanske man inte ska förvånas. Men det är svårt att låta bli att göra det.

Att söka arbete är en process, det om något borde de väl veta på arbetsförmedlingen och a-kassan. Däremot att man kan söka jobb på internet under hela dygnet och även på helger är förvisso något som arbetsförmedlingen uppmanar till, men hur tänker de egentligen? Hur blir det då? Är det bara på dagtid man anses vara egentlig arbetssökande ur deras perspektiv? Är det bara då man får A-kassa? Om man behöver gå på begravning så ska man helst göra det före eller efter arbetsförmedlingens öppettider? Eller hur tänker man här?

Alla som jobbar på arbetsförmedlingen, A-kassan eller är person som skriver lagar och regler ska ha minst 4 månaders praktik med A-kassa. Så att de får se vad det innebär att leva enligt deras otroligt okänsliga och korkade regler. Regler är bra. Men de kan inte dras in absurdum utan att det finns någons slags känsla för människan som drabbas. Utan empati stannar samhället.

Den som uppenbart missbrukar A-kassan ska inte ha några pengar, det är självklart. Men den som har svårigheter att få/ta ett job måste kunna leva under rimliga omständigheter.

Jag har hållit mig undan från Arbetskassan sen jag gick dit och fick stryka 18 av 36 kompetenser bara för att det inte fick plats i systemet. I stället för att se att bredda mina möjligheter så ströps dom genom ett korkat programmerat datasystem. Jag är lyckligt lottad och överlever på annat sätt men tänker ofta på dem som är tvingade att gå dit.

(Aftonbladet)

23 kommentarer:

Maria sa...

Men du...handläggaren följer ju bara de lagar och regler som NI Moderater satt upp!

Mary X Jensen sa...

Regeringen har sänkt ersättningsnivån och kräver att man ska söka jobb där det finns även på annan ort än där man bor. Det är OK för min del. A-kassa är en omställningsförsäkring. Jag talar inte om den förändringen.

Att arbetsförmedlare inte kan ändra mötestider har inget med regeringen att göra. Det måste vara upp tll den enskilde. Man behöver inte bokstavsläsa regelboken i alla sammanhang. Däremot är det väl bra att ta till när det gäller personer som bara slarvar och struntar i överenskommelser. MEnd et gäller inte alla.

Jag har sett och hört för mycket om Arbetsförmedlingens "metoder" mot arbetssökande för att tycka att det är OK.

Anonym sa...

Jag blir så dj-a trött på er moderater. det är ju er politik som har skapat dessa problem, denna hetsjakt på arbetslösa och arbetsförmedlingens paragrafrytteri. Ni talar hela tiden om er "arbetslinje" men när det inte finns några jobb, vad gör man då? Vad gäller flytt så är jag beredd att flytta inom ett begränsat område men jag tänker inte flytta till andra delen av landet, det är också något som ni moderater inte fattar, att man vill bo där man hör hemma.
vad gäller er som kallar er moderater, ni verkar vara ganska verklighetsfämmande. Inser ni inte vad det är för politik ert parti för.

Kan meddela att jag GÅR BACK EKONOMISKT varje månad, håller på att tömma sparkontot. Jag söker intensivt efter arbete på de platser jag kan tänka mig att bo så kom inte och påstå att jag inte vill jobba. jag har inte råd att vara arbetslös.

Tack för ett underabrt liv, kära moderater och marknadsekonomer!

Mary X Jensen sa...

Livet skulle inte varit bättre med socialdemokraterna i den ekonomiska situation i princip hela världen befinner sig i nu.

Jag har också sökt jobb länge och vet hur det är...

Jag pratar om rutiner och attityder på arbetsförmedlingen.

Man ska koma ihåg att det inte är statens hemliga sedelpress som betalar A-kassan. Det är andra medlemmar som genom avgifter och skatt gör det.

maria sa...

oops....Du blev sur på mig. Jag har själv varit en moderatkärring, så det var inte så illa menat som du tog det.
Och uttala sig om andra....hahahaha...ja du....hur KAN folk säga en massa om någon som de inte har träffat eller ens pratat med i telefon:(läs F.K:s förtroendeläkare.)Eller andra bloggare och människor i övrigt som tror sig veta hur man mår i kroppen....???? Helt galet!!!

Vad beträffande de nya reglerna för sjukskrivning och arbetssökande, så har det INGET med ändrade besökstider att göra....! Det har med Moderaternas vansinniga idéer om hur man får folk friska!!!!
Bara att följa, den tills vidare, sittande regeringens regler, men inte längre än till nästa val.

Mary X Jensen sa...

Sur vet jag inte, men jag försöker alltid skilja på sak och person själv och i synnerhet när två inte har med varandra att göra... Sen vad andra gör, ja det kan man inte rå på. Jag förstår mig varken på FK:s läkare elelr vissa andra...

Jag reagerar över hur otroligt korkade vissa tjänstemän, pragrafryttare kan vara. Jag talar om reglerna kring hur kontakten med arbetsförmedlingen är. De var inte ett dugg bättre med den socialdemokratiska rgeringen. Samma människor som jobbar kvar.

Vad gäller omställningsförsäkringar överhuvudtaget så är det just vad de är till för - omställning. Det är många som fått bra hjälp att komma vidare nu i stället för att fastna i långtidsberoende. Jag tycker att det är bra. Iprincip att folk får hjälp att komma vidare som är tanken. Däremot kan man ha synpunkter på hur det verkar genomföras på vissa punkter. Där får vi nog lov att skyllapå den mänskliga faktorn trots allt och inte skylla på moderaterna. Det var inte bättre förr, möjligen ersättningsnivåerna.

maria sa...

Varför envisas du med att kalla sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring för Omställningsförsäkring?

Det är ju helt fel!

ordförklaring:
Omställningsförsäkringen är en avtalsförsäkring som hjälper uppsagda arbetare att hitta nytt jobb. Försäkringen gäller från den 1 september 2004 och endast företag som omfattas av kollektivavtal.

Omställningsförsäkringen består av:

AGB - avgångsbidragsförsäkring. Ger kontant ersättning till den som förlorar sin anställning. Villkoren för AGB förändras från och med den 1 april 2005. Ersättningen betalas ut av AFA Försäkring.
Omställningsstöd - ger stöd till åtgärder som hjälper den uppsagde att hitta en ny sysselsättning. Stödet ges av Trygghetsfonden TSL.

Och hur menar du med omställningsstöd för sjuka? Är man sjuk så är man väl och kan knappast "ställas om" till frisk?!!

Mary X Jensen sa...

Jag vet inte vem det egentligen är som pratar om sjukförsäkring här.

Trots allt så är väl grejen den att man genom arbetsförmedlingen ska få ett jobb.

Och är man sjuk ska man ha chans att bli frisk.

Omställning betyder för mig här just nu att det itne ska vara en permanent situation att vara vare sig arbetslös eller sjuk. Ambitionen måste vara att ha jobb och vara frisk.

För den som är allvarligt och obotligt sjuk ska det inte finnas någon bortre gräns som bekant. Jag vet inte hur många gånger det ska sägas. Det är möjligt att man inte kan ha sjukpenning utan går in i en annan fas då som ser annorlund aut. Heter det kanske förtidspension numera?

Att varje individ ska få chansen att komma vidare ser jag som självklart. Det gör moderaterna också. Även om omgivningen helst bara vill se det negativa i det hela. Förändring gör ont. Men många som kommit vidare berättar om hur glada de är för det. Det finns såna exempel, men det är inte de som kommer fram.

Anonym sa...

citat:"Omställning betyder för mig här just nu att det itne ska vara en permanent situation att vara vare sig arbetslös eller sjuk. Ambitionen måste vara att ha jobb och vara frisk."

LÅTER ju asbra verkligen...men hur funkar det i praktiken??????????
om man som jag har 4 olika sjukdomar som allihop är kroniska .som gör att jag varken kan gå ut. duscha eller ens städa mitt eget hem ALLS. så kan det bara vara så en liten stund eller??
låter ju skitbra. vem ger mig den garantin??
och medans jag väntar på att nån ska ge mig botemedel mot obotliga sjukdomar så KAN jag inte arbeta. jag kan inte ens ta hand om ett hem.. men det får inte jag för om jag inte kan LOVA - hedersord- att så här e det tills jag dör.. jag är 35 ....har jag OTUR så dör jag om FEMTIOFEMår. vem i hela helvetet kan lova att NÅN e sjuk så länge. t.o.m dödlig cancer kanske har bot då-. i så fall e ingen under 80 år godkänd för att vara sjuk..
visst e det asbra o m folk som varit långtidssjuka HAR blivit såpass mkt bättre att dom kan försöka.. men då kan inte heller kravet vara 100% och det är det ju för att man ska kunna överleva. att jobba 2 timmar i veckan och sen inte ens få stämpla upp resten kan ju ta musten ur vem som helst som ens orkar försöka..

ingen -..ja i alla fall inte som jag känner -som är sjuk"pensionär" VILL vara det. det är fan inge kul att bli berövad både liv,vänner och allt annat som hör till ett arbete.. men slå inte mer på dom då .. ge er på dom som sjukskriver sig för att kolla fotboll eller jaga älg då i stället.
om allt i en politik bara handlar om att ändra procentsatser till det bättre oavsett hur det drabbar dom som finns i procenterna det räknar jag inte som politik. mer diktatorskap..

och arbetsförmedlingen tar jag ine ens upp.när fan"delade"dom ut ett jobb då? hahahahhahha


nej om NÅN moderat kunde komma hit och bo här ett par veckor och se vad man kan när man e sjuk så tror jag kanske dom kunde ändra lite regler....

eller kanske borde rekommendationen vara att för att kunna vara politiker måste man haft både liv ,barn ,sjukdomar och ett skitjobb för att förstå NÅNTING om vanligt folk..

Anonym sa...

Ja , det inte lätt att vara fattig arbetare i dagens svenska samhälle Och har ett ledande parti som ser till att alla som har pengar får flera och vi vanliga arbetare blir fattigare .Men vi måste protestera tillsamman .Se ex på alla som sitta i regeringen och på höga posta hur dom FUSKAR och ingen säger något .Alla ska straffas lika ,Eller

Mary X Jensen sa...

Gud så bedrövligt du verkar ha det dig Lillemor. Ambitionen är bra och den är den man ska styra emot.

När man är anonym kan man tydligen slänga ur sig precis vad som helst utan att själv behöva ta ansvar för det. Konstigt egentligen.

Ingen av er vet någonting om mig eller mina erfarenheter ändå drar ni en massa slutsatser utifrån hur ni tror att det är. Tänk på det.

Det här handlade om arbetsförmedlingens kopnstiga rutiner från början...

Anonym sa...

jag e inte anonym i alla fall

Pierre sa...

Jag stödjer socialdemokraternas nya arbetsmarknadspolitik till fullo. Det som nämns i den är det som krävs för att få en fungerande verksamhet.

Att moderaterna inte lyckats får stå för dem, med bristande kunskap. Och inte minst det syns det i dagens försäkringskassa. Och i det sistnämnda var socialdemokraternas system inte bättre. Men med nya idéer skapar man en fungerande försäkringskassa. Moderaterna gjorde ett försök till att förändra. Det är bara synd att moderaterna hela tiden motverkar utvecklingen och förstör det stora utvecklingsarbete som socialdemokraterna arbetar så hårt med.

Röst rött, och inte blått, för ett fungerande Sverige i framtiden.

Mary X Jensen sa...

fibrolillemor - det tycker jag är bra, att du inte är anonym alltså.

Jag förstår att du måste ha det skitjobbigt och tycker att det är bra att det diskuteras. Ingen vet ju egentligen vad fibromyalgi beror på vad jag förstått. Hörde till och med häromdagen att "vårtrötthet" kan ha en fysisk orsak i pollen till exempel. Intressant det kommer nya rön hela tiden.

Hu rsom helst så måste det till en bättre kommunikation från alla håll.

Kristoffer sa...

Man ska inte skylla allt på moderaterna även fast jag är mer röd än nått annat.
Dock som jag sa till Aftonbladet var att jag tycker det är rikigt löjligt att dom inte har tagit hårdare på a-kassans maffia metoder.
Moderaterna sitter just nu och ser på när över 250 000 svenskar går arbetslösa och MÅNGA av oss inte får ersättning på 16 veckor.
Jag tycker att moderaterna borde ha ordnat det här när alla varslingar började.
Aftonbladet ligger och pressar för fullt och mer och mer personer kommer fram och berättar hur A-kassan svinar imot dom och inget händer?Sverige har varit ett riktigt bra land och jag har alltid älskar våran frihet men det här går långt över gränsen.
Moderaterna se nu till för fan att lös nått med Alfa kassan så väntetiden krymper så folk slipper sälja av allt dom äger (som jag fått gjort).
Min ide är att starta ett annat bolag eller dylikt där ALLA som INTE har varit med i någon a-kassa skickas istället och får hjälp snabbare än att dom skickas till Alfa kassan.
Och får vänta lika länga som oss som varit med i A-kassan i år.
Jag säger absolut inte att det är deras fel som inte varit med i a-kassan dom har lika mycket rätt till snabb "lägsta" ersättning eller vad dom nu får (har inte riktigt koll på det) som oss andra.
Ni har över 250 000 personer att välja imellan som vill ha jobb snabbt.

Uffe sa...

Att förvänta sig att en moderat väljare skall förstå hur en socialdemokrat tänker det är ju lika lätt som att lära en gammal hund sitta.

Mary X Jensen sa...

Hörru Uffe nu är du bra fördomsfull. Livet är inte svart elelr vitt precis.

Uffe sa...

Kanske det... Men för politiker i respektive block verkar det ju vara så. Svart eller vitt. Sällan hör man ju en borgerlig väljare säga till en socialist: Ja jag förstår dig verkligen... Eller tvärtom. Att nu Margot Wallström berömmer den borgeliga regeringen för dess europapolitik det visar tyvärr bara att hon själv dragits med för mycket i "Jag-vill-ha-mera-till mig-själv-tänket" som de flesta som får för höga löner i europaparlamentet tycks drabbas av.

Mary X Jensen sa...

Varför gruppera människor så hårt`? Vi är alla olika.

Uffe sa...

Det där var ett riktigt undvikande politiker-svar... Självklart är varje människa en egen individ.
Men i politikens värld så är minsann varje människa inte en individ utan man tillhör en grupp.
Och alla i en viss grupp kan hanteras si. Och i en annan grupp så. Och i en tredje.... osv. Det där med att vara individer när det gäller partipolitik det är bara blaha blaha....

maria sa...

Men nu får du väl för fan ge dig Mary!!!!
Undrar du över samma sak när det gäller andra sjukdomar också???
Undrar hur det står till med psyket hos cancerpatienter.....? MS? Stroke?

Det är sådana kommentarer som den du skrev hos mig som man vill slippa när man lägger ut en sån FÖRKLARANDE blogg!!! Men en del kan verkligen inte öppna sina trånga hjärnor och bara TRO på vad man säger!!!

Rosenterapi i all ära.....men läs alla mina inlägg så kanske du förstår att jag testat det mesta redan.....

Dessutom har jag inte BARA fibromyalgi....jag har RLS, sömnapné med mycket svåra sömnstörningar (sover 2-3 timmar/dygn) ulcerös colit, reumatism, kronisk stämbandsinflammation, solöverkänslighet och lite annat smått och gott!!!!

Mary X Jensen sa...

Maria - varför har du svårt att förstå att jag är vänligt sinnad? Varför blir du arg på en som försöker? För din info så är jag väl insatt i beteendevetenskapens olika hemligheter och vet en hel del om psykets påverkan på oss människor. Därmed inte sagt att det heller är en sanning. Man vet inte helt enkelt. Jag tyckte att din text var mycket intressant och försökte bara föra en vidare diskussion - som man normalt gör om intressanta saker. Fattar inte att du blir arg för det.

Hur ska jag veta exakt allt om dig? Det har inte funnits anledning för mig att läsa din blogg tidigare. Vi har olika intressen och världar. Är det så konstigt? Det finns säkerligen massor av bloggar som du aldrig läst heller.

Jag har mycket stor medkänsla med andra även om du nu inte vill tro det. Dumt är att döma andra, de agerar bara utifrån de känenr till.

Dessutom så, återigen handlade det här inlägget om Arbetsförmedlingens mötesrutiner... Inte om sjukdomar.
Ursäkta att jag dock visade lite intresse för utvikningen.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag brukar inte hålla med Mary så ofta i det hon skriver men då och då händer det och här tycker jag att hon sätter fingret på det som är tokigt. Att regelverket tokas till sitt yttersta av vissa handläggare som gör livet bedrövligt för de arbetssökande som drabbas av dem. Och ett extra plus för nämnandet av de 18 kompetenserna, det där systemet är så sjukt så det inte är sant. Det går inte heller att få några jobb matchande från det eftersom inte arbetsgivarna får kryssa i någon lista med vilka av de kompetenserna de söker. Matchningen sker på deras fritext. Så har jag kryssat i kompetensen projektledning och de skriver att de söker en projektledare så sker ingen match. Arbetsförmedlingen borde definitivt byta namn, det var längesedan de förmedlade arbeten.