fredag 15 maj 2009

Varför plockar inte partierna hem Piratpartiets fråga...

Vårt liv på internet och huruvida det ska betraktas med samma respekt för den personliga integriteten som i övriga samhället är en aktuell fråga. En modern fråga, en framtidsfråga...

Det övergår mitt förstånd att inte något av de traditionella partierna plockar hem frågan från Piratpartiet och gör den till sin. Istället försöker man förringa den och få den till att handla om omoral och gratisåkare, stöld och banditeri. Till och med "brevhemligheten" kan brytas.

Internet handlar om mycket vidare frågor än illegal nedladdning av film och musik. Jag vill se dem på bordet nu. Hittills är det bara folkpartisten Madeleine Sjöstedt som gör ett försök att lyfta frågan. Heder åt henne. Hon talar om kultur, men internet är också infrastruktur som hela samhällen byggs kring. Skatteverket (bästa webbplatsen av alla myndighetsditon) med flera finsn redan där.

Varför inte större intresse för idéerna kring internet som infrastruktur? Då menar jag en sammanhållen bild, inte en en fragmenterad. Saknas kreativiteten helt?

Uppdatering: Göran Widham har skrivit om fildelningens historia och ger en bra bakgrund till det hela på bloggen Sagor från Livbåten. Tag chansen och lär lite här. Det spelar ingen roll vilken partibeteckning man har, innehållet i hans föreläsning är opolitiskt, bara fakta.

(Aftonbladet) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 kommentarer:

Widham sa...

Jag föreläste idag på min Rotaryklubb om fildelning och pirater. Intresset var fantastiskt stort, förståelsen för kunskapsklyftan mellan datagenerationerna och resten djup. Viljan att fundera över hur detta påverkar samhällsutvecklingen och vad vi behöver göra politiskt enorm.

Medelåldern var 55-60 år.

Många närvarande är medlemmar i något av riksdagspartierna. Flera aktiva kommunalpolitiker. En är före detta riksdagskvinna.

Vad gör partierna?

Anonym sa...

Det är ju samma skit, rött som blått
"bit inte i den hand som föder dig"
och då vill man inte ta i frågan.
korruptionen har nått så långt i sverige i dag

Anonym sa...

Alliansen kan inte "plocka hem Piratpartiets fråga"; de har röstat igenom FRA-lagen och IPRED-lagen och måste således försvara dessa lagar in i absurdum.

MP och V anstränger sig allt de kan för att "plocka hem" Piratpartiets fråga. Men de kan ändå inte attrahera större delar av PP väljargrupper, eftersom dessa befinner sig utmed hela höger-vänster-skalan.

Socialdemokraterna är alldeles för hopknullade med etablissemanget (bl.a. kulturetablissemanget) för att kunna "plocka hem" Piratpartiets frågor.

Så tror jag att förklaringen ser ut.

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Ja, det är obegripligt. Eller är det så enkelt som att partiernas ledarskikt inte förmår att koppla ihop sina fina principer med praktiskt tillämpning?
Eller är det rädsla för det nya?

Jag vill inte tro att det är ren och skär ondska.
Vill inte tro att det är ren och skär dumhet heller.

Anonym sa...

Jag är lika förvånad som du.

Det verkade i början som att man inte förstått allvaret. De riksdagspolitiker som blev kontaktade om det som skulle bli (pp)s frågor klappade sina potentiella väljare på huvudet och trodde det skulle räcka med det. Det gjorde det ju inte, man såg att det fanns ett behov av någon som faktiskt tog ett ordentligt grepp om detta, och så föddes (pp).

Och nu... Det skrämmer mig att det fortfarande klappas på huvudet från traditionellt politikerhåll, lite lagom nedlåtande sådär. Hur kan det inte ha gått fram att allt man vill är att någon GÖR något?

lasse sa...

Givetvis kan inte de etablerade partierna ta hem frågan. De gör ju tvärtom, inför de största ingreppen i den personliga integriteten i svensk historia. Det skulle ju vara som om Fidel Castro skulle införa marknadsekonomi och fria val och säga att han haft fel hela tiden.

Mary X Jensen sa...

Man ska inte underskatta prestigens kraft... det är min uppfattning.

David sa...

Förstår inte din blogg!

Den 6/5-09 röstade du för Telekomlagen som gör att telekombolagen kan styra vårt surfande, inte emot som de andra svenska partierna.

Vet inte vilken planet du lever på men Vänsterpartiet har ju drivit dessa frågor länge!

Anonym sa...

Därför att i dagsläget så hade det verkligen visat partiernas rätta anskte, nämligen att rätta politiken efter vad som kan tänkas ge röster.
MP och V försöker ju, men om Alliansen eller S skulle göra samma sak så skulle det ju bli pinsamt tydligt att politiker kan rösta för en sak för att sedan när valet närmar sig plötsligt konstatera: Detta var ju inte så populärt så nu tycker vi tvärtom ett tag, åtminstone tills efter valet. Till och med moderater tycks, i alla fall än så länge ej vilja använda den taktiken.
Dessutom håller jag med dig om att prestigen är en stor bromskloss. Reinfeldt och Alliansen har satsat hela sin prestige i detta så nu ska det igenom, kosta vad det kosta vill. Att folket inte vill är oväsentligt.
Det enda politiker förstår är ju röstsiffror och snart har vi chansen att visa vårt missnöje.

HDR-fotografen sa...

Finns ju en och annan moderat som är för en förändring i upphovsrättslagen:
http://assarsson.wordpress.com/om-andre/

För annars skulle han väl inte återpublicerat någon annans bild?

http://209.85.129.132/search?q=cache:16ROFKK3ymoJ:assarsson.wordpress.com/2009/05/06/city-darfor-ska-du-rosta-i-valet/+site:assarsson.wordpress.com+d%C3%A4rf%C3%B6r+ska+du&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se&client=firefox-a

Anonym sa...

Svaret på din fråga om varför de inte driver den frågan är att ordern om att driva igenom dessa lagar och framtida som är ännu värre, kommer uppifrån, från usa.. det finns tom ett kontrakt med odenberg och usa från 2005 på regeringens sida om detta "samarbete". -Varför det drivs igenom såna här lagar?
Lär av historien! Riksdagshusbranden och lagarna och invasionskrigen som kom efteråt..

Alexander sa...

Jag tror inte moderaterna har förstått allvaret. Den dagen man kopplar moderaternas hemliga partibidrag med beställning av lagar från upphovsrättsindustrin kommer det att smälla ordentligt.

Ungefär: -Vi (ifpi m.m.) vill att ni (M) inför IPRED och datalagring så att vi kan pressa folk (en ungdomsgeneration) och företag (internetleverantörer) på pengar (miljonbelopp) i gengäld får ni säg 10 miljoner i hemligt partistöd.

Det enda som behövs för att kopplingen ska rota sig är ett par klatchiga slagord av typen "Stoppa USA - Imperialismen" i första maj tågen.

Hur ska man bemöta en sådan beskyllning? Förtroendekapitalet blöder i frågor om internet och integritet.

Kampen för integritet på internet är en folkrörelse som håller på att kidnappas av piratpartiet. Jag vill inte rösta på piratpartiet. Men jag känner mig tvungen för att göra min röst hörd.

Lars-Erick Forsgren sa...

För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp.
Också.
Och igen.
Men det är svettigt med alla dessa angrepp på integritet och rättssäkerhet som sköljer över oss.

Bo sa...

Lite heder till partierna i alla fall.
De (Allianspartierna med M i spetsen) har ju visat att de är för ett övervakningssamhälle helt i enlighet med Bodström och Orwell.

Vi är iofs vana nu att politikerna far med osanning men det skulle ju vara helt absurt att de partierna skulle föra fram och försvara integriteten, även om c gjorde ett fullständigt skrattretande försök på stämman senast.

En röst på m, c, fp, kd eller s idag är en röst på stasisamhället, hur gulliga de än är när de städar, eller ler.