lördag 6 juni 2009

Detta är inte acceptabelt...

Nog för att jag får spader och blir som en Ulvskog (dramatisk ordvrängare)när jag ser och läser om antipiratbyråns Henrik Pontén och hans uttalanden kring Ipred, fildelning och liknande. Men viktigt att komma ihåg är att han gör sitt jobb. Och i den rollen kan man ha synpunkter. Det är stor skillnad att bete sig illa mot honom som privatperson.

Att han nu utsatts för att få sitt namn utbytt är ren ut sagt för jäkligt och något som alla vettiga människor måste ta avstånd ifrån. Det gör exempelvis Christian Engström på Piratpartiet också.

Det tråkiga med detta är förstås att det slår tillbaka emot oss som är motståndare till antipiratbyråns i mitt tycke enögda syn på den som fildelar. Jag är som bekant emot sanktionsmetoderna som används eftersom de inskränker i personlig integritet hos alla med metoder som inte känns rättssäkra (IP-nummer som identifierare).

Att Henrik Pontén bara förstärks i sin negativa syn på det han kallar pirater kan man förstå. Förmodligen så är det ett hyss av någon som inte har riktigt koll på helheter. Men det är illa nog ändå.

En annan sak som är extremt illa i det här fallet och som måste ändras på är att folkbokföringen på Skatteverket inte har bättre koll. Detta är en viktig sak att ha kontroll över kan man tycka. Mycket viktigare än att någon har laddat ner musik som inte går att få fatt på annat sätt.

Vi har tidigare läst om att mindre nogräknade har fått tag på andras identiteter och på så sätt kunnat fixa krediter i annans namn, fixa lagfarter och till och med sälja andras bostäder. Det är en skandal i sig. För att få en ny legitimation måste man däremot ha en hel del hängslen. Arbetsgivare eller familjemedlem får följa med till banken.

Jag har själv fått ett personbevis i brevlådan som någon annan beställt, men jag hann före den som antagligen tänkt vittja min brevlåda. Obehaglig känsla. Det är inte acceptabelt att det är så lätt att komma åt andras identiteter via Skatteverket. Det måste ändras omgående.

AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Cattis sa...

Ja visst verkar det vara alltför enkelt att ändra någons namn.

Förmodligen en enskild persons upptåg, det får man hoppas alla förstår. Inte något som piratpartiet eller någon annan organisation tagit på sig väl?

Karsh sa...

Piratpartiet är ett parti cattis. Partier gör inte sådana här saker. Enskilda medlemmar kan ju uppträda dumt. Det har man ju sätt för med på båda sidor (kom ihåg spioneriet senaste valet?)

Sen ska man inte förstora upp detta. Det är en människa som har gjort detta och det har inget att göra med varken piratpartiet eller piratebay.

Vad som är sjukt är att Aftonbladet fortsätter att på ett väldigt lågt sätt svartmåla piratpartiet. Ponten är knappast en ängel. Han har gjort mycket fult och olagligt i sin "kamp".

SBJ sa...

Lite grann tragi-komiskt känns det som. Det var ju tur att det inte var nånting värre iallafall. Och som nån sa på en annan Blogg, det skulle mycket väl kunna vara en anti-pirat som såg en chans att smutskasta PP.

Men framför allt visar det att det är alldeles för enkel att göra nånting liknande. Kanske vore nått för politikerna att satsa resurser på istället för att slösa våra skattemedel på övervakning.

En annan lustig gej är att Aftonbladet inte har något bättre att skriva om, jag skickade en länk till en artikel i The Guardian, om The Stockholm Programme som jag inte hört nånting om i svenska media, men det var tydligen inte lika intressant att informera om som att Rick Falkvinge har kondomer i sin lägenhet.

Det är en märklig värld vi lever i...

Anonym sa...

Lätt att byta namn? Ja det kostar 6000kr att byta/lägga till ett namn så det stoppar väl det mesta ofoget.

Anders Troberg sa...

Två kommentarer:

* Hur vet vi att det inte är Pontén själv som gjort det, så här lägligt alldeles innan valet, för att skylla på piraterna? Han har ju en historik av att plantera falska bevis för att sätta dit motståndare (tex Bahnhof-affären). Jag antar att det här kommer att utredas, och jag är beredd att satsa en slant på att det är Ponténs namn som står som undertecknare på pappren.

* Pontén har, som sagt, en lång historia av att bruka kriminella metoder. Naturligtvis är det inte rätt att byta någons namn, men jag måste ändå erkänna att jag småler lite över att han får igen lite av vad han förtjänar. Indirekt har han ju dessutom visat genom sitt handlande att han tycker att sådana metoder är OK.

Volth sa...

Känns som en lite väl desperat handling. Vore bättre om man kunde hålla en debatt med Antipiratbyrån än att bara förstöra för en anställd.

Anonym sa...

"​– Det här gör mig bara mer övertygad om att jag har rätt. Piratrörelsen talar ofta om vikten av personlig integritet, men namnbytet är ett integritetsintrång, säger Pontén."

Han inser nu alltså att personlig integritet är viktigt men blir ännu mer övertygad om att vi ska ha lagar som tar bort den personliga integriteten. Vilken IQ har han egentligen?

Dick T sa...

Anonym 12:47, jag tycker int3e ens att man skall använda orden IQ och Henrik Pontén i samma mening. :)

Allvarligt talat, det som retar mig är alla generaliserade påhopp han kommer med. Han är en riktig dygnspridare i det fallet. Eftersom jag principiellt tycker illa om folk som kommer med generaliserade påhopp (typ rasister och liknande), så inte imponerar han mer på mig genom detta. Det enda som händer, är att min tidigare åsikt om honom stärks och den är inte positiv.

Jerker Montelius sa...

Jag skulle vara väldigt skeptisk till alla sådan här påståenden.
Piratjägarna verkar ha som mediastrategi att framställa sig själva som offer.
Henrik Ponten har en historia med förfalskade och planterade bevis.
Att byta namn är dyrt så det är inget som en normal skämtare skulle ha råd med.
Vad säger att Henrik Ponten inte har bytt på sig själv för att få ett tillfälle att slänga lite skit?

Unknown sa...

kolla in honom hans"myndighetsutövande" denna filmen
http://www.youtube.com/watch?v=nwvKa8K_liU

Donsan sa...

Säg att Sverige har blivit ockuperat av en främmande makt - och någon svensk tog det på sig att frivilligt administrera ockupationen och jobba för- och med ockupanterna.

Skulle du då fortfarande släta över med "han gör sitt jobb"?

Pontén jobbar för en frammande makt - hans organisation representerar i princip enbart amerikanska särintressen -

Tycker du att det finns någon tvekan om att det är USA som står bakom 2005 års skärpning av upphhovsrätten - tillslaget mot TPB - förundersökningsledaren J. Keyzer verkliga uppdragsgivare och den hårda domen mot TPB? - Jag gör det inte -

Det är dessa lobbyorganisationer- Antipiratbyrån och Ifpi - som med stora ekonomiska resurser - mäktiga politiska bundsförvanter i USA och med lagliga och olagliga metoder har förmått våra politiker att vända sig mot 1/4 del (över 2 miljoner) av Sveriges läs- och skrivkunniga befolkning - dvs en god granne eller vän - arbetskompisar - släkt - barn eller barnbarn - Alla har åtminstone någon i sin omedelbara närhet som när som helst kan bli utsatt för hot och utpressning från dessa främmande organisationer

Ett pojkstreck är det minsta han förtjänar - Vi behöver inte alls vara så politisk korrekta mot landsförrädare - bunta ihop dem alla - Wadsted - Danowsky - Gustafsson mm - sätt dem på första bästa plan och landsförvisa dem till USA -

Idag är det Sveriges nationaldag - Frågan är - hur oberoende vi egentligen är idag - och vilka det är som bestämmer över våra styranden? - Jag fruktar det värsta

Pirate Svensson sa...

"han gör sitt jobb"?

Ursäkta mig, men är inte husrannsakan och gripande av personer polisens jobb? Visst vet jag att privatpersoner får också gripa andra personer, men bara om en brottsling tas på bar gärning & personen har för avsikt att fly (vilket aldrig varit fallet med Pirate Pontén "gripanden"). Dessutom måste brottet ge fängelse.

Däremot har en privatperson som Pirate Pontén ALDRIG rätt att tränga sig in och göra husrannsakan. Det är hemfridsbrott. Tom polisen måste ha husrannsakanorder för att kunna göra det.

Pirate Pontén leker polis och begår själv ett brott:
http://www.youtube.com/watch?v=nwvKa8K_liU

Anonym sa...

Ja, som du kanske vet så har vi som är positiva till FRA och IPRED det senaste året tvingas utstå samma förföljelse som judarna i Tyskland på 1930-talet.

För oss finns inte längre någon yttrandefrihet, för oss har demokratin upphört. Våra åsikter har givit kritikerna legitima anledningar till att förfölja, hota och hata oss.