fredag 5 juni 2009

Jo, kejsaren är naken...

När den lille pojken i sagan påpekade att kejsaren var naken så gick det ett sus i publiken. Och någon stod där med rumpan bar. Den kloke klär på sig och fortsätter inte att hävda att han minsann är klädd.


Tycker att det är samma sak som nu sker i EU-valsdebatten. Frågan om personlig integritet på internet negligeras och man flyttar över uppmärksamheten på ickeinnehållet i Piratpartiets politik. Detta till trots så går de framåt. På bekostnad av de etablerade partierna som i sin tur börjar rannsaka sig själva men i helt andra frågor.


Det är märkligt. Ta tag i frågan, backa bandet så är ni hemma sen. EU-valet gäller förvisso politik på bred bas och det krävs kunskaper, erfarenhet och politisk finess för att nå fram. Det är ändå helt otroligt hur så etablerade politiker som finns i de stora politiska partierna fullständigt låtsas som om de inte fattar något. Det är inte utan att jag kan tycka att det är rätt åt er om ni får smisk på fingrarna av Piratpartiet/väljarna nu.


Förvisso sa Gunnar Hökmark att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration, det var bra och nu gäller det att visa det i handling. Jag tror att han menar det han säger, vet att han är för en modernisering av upphovsrättslagar och jobbar för det. Frågan är komplex och det går inte att svara ja eller nej på den och framförallt så går det inte att låta ifpi och antipiratbyrån med fradgan rinnande ta hand om det hela. Det gäller att backa och börja i rätt ände.


Marita Ulvskog å sin sida nämnde att socialdemokraterna kanske håller på och ändra sig i frågan. Det är möjligt att det är så och att den debatt som pågått ganska länge nu har fått någon femöring att ramla ner hos vissa som stoiskt med skygglapparna på talar om äganderätt och artisters behov av att få betalt för sina jobb. Den handlar om så mycket annat som man inte vill låtsas om. På 70-talet ville underhållnignsbranschen förbjuda videobandspelare - ha det i minnet.


Politik är förvisso att hålla fast vid linjen, men det handlar också om att hålla sig kvar på vägen, även när man upptäcker att den svänger och kartan inte stämmer.


Lena Melin påstår att Piratpartiet hatar Ipred. Nåväl, Ipred är nu bara en liten del av det hela vad gäller integritetsfrågan. Så nog förenklas det alltid. Både här och där. Piratpartiet kan bli valets segrare menar Lena Hennel på SvD. De vinner på att slippa stå under lupp, för de etablerade pariterna har trots allt en annan bredd, en bredd som behövs för att det ska vara meningsfullt och möjligt att någon påverkan i den stora organisation av många kulturer som råder inom EU, förmodligen så skulle de sopa banan med piratpartiet av den anledningen. Politik är inte alltid vackert.


Socialdemokraterna kan svänga på en femöring och ta frågan om fildelning, som egentligen bara är en liten del av hela problemet, men ändå. Kanske var det vad Marita Ulvskog sa igår. Man vet aldrig med dem, Gör de det så återtar de intitiativet.


För övrigt satt jag som vanligt tillsammans med några andra som gubbarna på balkongen i mupparna men nu på twitter och kommenterade valdebatten på agenda i går kväll. Det är en ganska roande sysselsättning - både på djup och på bredd och på yta. Mycket pingpong på 140 tkn.

Gunnar Hökmark och Marit Paulsen är de enda som kan uppföra sig i såna här debatter.Marita Ulvskog himlar med ögonen och avbryter alla, blir förnärmad och går till angrepp. Hon är en riktig dramaqueen och det är på sätt och vis rätt så charmigt och förutsägbart även om det blir helt omöjligt att riktigt ta på allvar. PM Nilsson tycker dock att Marita Ulvskog var debattens vinnare. Samtidigt påpekar han hur lika partierna egentligen är. Vet inte om jag håller med om det. När Mona Sahlin och Ulvskog börjar tala om lika löner och fackets ständiga inblandning som gudar på arbetsmarknaden ställt mot Gunnar Hökmarks mer fria inställning till att arbetsmarknaden klarar att reglera sig självt och att det snarast handlar om en främlingsfientlig inställning att förhindra människor från andra länder att komma hit så blir det lite tydligt att de båda betraktar det hela utifrån helt olika vinklar. Marita Ulvskog blir jättearg på Gunnar. Att hon själv kan kasta ur sig precis vad som helst är en annan sak, men det får inte beröras. Man behöver inte låtsas om det.

Men kontentan av den politiska debatten är inte huruvida de enskilda kandidaterna är dåliga eller ej utan det handlar om etablerade partiers oförmåga att ta frågan om personlig integritet på allvar. Piratpartiet får sympatier av den anledningen. Det är möjligt att man måste veta en hel del om datorer för att förstå vad de kan användas till för att man ska vara skeptisk till de möjligheter som lagstiftarna nu ger enskilda aktörer att använda dem till.

Det parti som ställer sig upp nu och säger att vi ska ta den personliga integriteten på fullt allvar på ett övergripande sätt skulle vinna väljarna. Kanske att (s) tar till det knepet. Ett fulknep säger SvD. Kanske det, men frågan kommer upp på agendan på allvar, det är i så fall bra. den griper dessutom igenom och över partigränserna på olika sätt.

Det är synd att debatten fastnat i illegal fildelning, det är bara en liten del av det hela trots allt. Igår pågick en konferens om internet, med många storheter på scenen. Var någon politiker där och försökte förstå?

Peter J Olsson har bloggat en del och har intressanta reflektioner kring det som håller på och händer inför våra ögon. Man måste i princip vara blind om man inte ser det. Det handlar inte om illegal fildelning i sin yttersta form utan om något helt annat. Mycket större faktiskt... Kommer tid kommer råd kommer affärsidéer.

Bredvid står ett gäng som inte hängt med. De gapar...


(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Inflikar en videosnutt där Lena Adelsohn-Liljeroth (m) återigen uttalar sig positivt om thepiratebay domen.
men hur ska man kunna veta vart moderaterna står i denna fråga?
Dom säger en sak i tv och en sak i riksdagen etc etc.

Inte undra på att Piratpartiet räknar in ca:1000 nya medlemmar per vecka.

Kolla själv:

http://mmn.mpaa.nu/2009/06/04/videobevis-kulturministern-valkomnar-domen-mot-the-pirate-bay/

Nog tycker jag att hela regeringen snart är naken;=)